Βουλή: Καβγάς Τσακαλώτου με Βούτση που δεν του έδωσε τον λόγο

Βουλή: Καβγάς Τσακαλώτου με Βούτση που δεν του έδωσε τον λόγο

Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή καθησυχάζει για τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα - Ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως ο πρόεδρος της Βουλής είχε ήδη δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό - Όταν ο Νίκος Βούτσης είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι μπορεί να μιλήσει, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε, κάνοντας μια απαξιωτική χειρονομία από τα πίσω έδρανα

Βουλή: Καβγάς Τσακαλώτου με Βούτση που δεν του έδωσε τον λόγο
Καβγάς άνευ προηγουμένου προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση
και του υπουργού Οικονομικών,
Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η δημόσια αντιπαράθεση ξέσπασε μετά το τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί προσωπικού, όμως ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε με άκομψο τρόπο.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, προκειμένου να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε εξηγήσεις για την περίφημη επιστολή, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 των δεσμεύσεων έναντι των πιστωτών.

Ωστόσο, ο κ. Βούτσης είχε ήδη δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό και, τηρώντας το «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω», αρνήθηκε την παρέμβαση Τσακαλώτου.

«Όχι» ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Τσακαλώτος, που είχε καθίσει στα βορεινά των βουλευτικών εδράνων.

«Το όχι, όχι σε μένα» του απάντησε αυστηρά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτά είναι απαράδεκτα» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών σε έξαλλη κατάσταση, χωρίς να κάμψει την στάση του κ. Βούτση.

«Τα απαράδεκτα και άλλα τέτοια δεν θα τα λέτε εδώ. Εξηγηθήκαμε;» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, με τον κ. Τσίπρα να παρακολουθεί χαμογελώντας το επεισόδιο...

Περίπου μία ώρα αργότερα, αφού είχε ολοκληρωθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτείνοντάς του να λάβει τον λόγο -όπως είχε ζητήσει- για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οταν όμως ο Νίκος Βούτσης είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι μπορεί να μιλήσει, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε πεισματικά, κάνοντας μια απαξιωτική χειρονομία προς το προεδρείο της Βουλής, από τα πίσω έδρανα όπου καθόταν...


Το μεσημεριανό «άδειασμα» Βούτση σε Τσακαλώτο

Η κόντρα του κ. Βούτση με τον κ. Τσακαλώτο που εκδηλώθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής βρισκόταν σε τηλεοπτικό στούντιο.

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον Σκάι εκλήθη να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται -σύμφωνα με το Bloomberg αλλά και το non paper της κυβέρνησης- στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές, στην οποία σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 33% των συμφωνηθέντων.

Αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εφαρμόσει όσα είχε δεσμευθεί προς τους δανειστές ή έχει υλοποιήσει ένα μέρος των συμφωνηθέντων, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βούτσης αρχικά είπε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο».

Στη συνέχεια έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα».

«Ίσως αναφερόταν και ίσως αναφέρεται στα επιπλέον ζητήματα από το ΔΝΤ που δεν ήταν στη συμφωνία του '15 και την πρώτη αξιολόγηση και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Καθησυχάζει το Μαξίμου για τις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

«Κακοπροαίρετο ή ηλίθιο», εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τον συντάκτη του δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε στους πιστωτές ότι η χώρα δεν έχει υλοποιήσει το 70% των υποχρεώσεών της.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και προσέθεσε πως το 1/3 των προαπαιτουμένων έχει συμφωνηθεί και υλοποιηθεί, το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί και θα νομοθετηθεί ή θα ικανοποιηθεί με υπουργικές πράξεις όταν το «staff level agreement» το αποφασίσει, ενώ για το υπόλοιπο έχει υπάρξει συμφωνία για το 95% του πακέτου και μένουν ανοικτά τα εργασιακά, τα ενεργειακά και ορισμένα ζητήματα για το δημοσιονομικό του 2018.

Η ίδια πηγή, σε κατάσταση έντονου εκνευρισμού, διέψευσε τις πληροφορίες που μιλούν για διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.  


Κικίλιας: Οι καταγγελίες της ΝΔ για διάσταση απόψεων μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου επιβεβαιώνονται

Για επιβεβαίωση των καταγγελιών της ΝΔ ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ακόμα ο κ. Κικίλιας, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και την επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΝΔ έκανε λόγο για ανεύθυνο πρωθυπουργό που βρίσκεται σε πανικό.

«Μόνο ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός και σε τόσο πανικό πρωθυπουργός θα απευθυνόταν στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αυτόν τον ποταπό τρόπο και αυτά τα κοσμητικά επίθετα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης ανέφερε:

«Είναι εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είναι απίστευτο το αυτογκόλ που έβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Απέδειξε ότι όσα είπε η ΝΔ για την διαπραγμάτευση είναι αληθή. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το 80% των θεμάτων της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει το non paper του Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι έχει κλείσει μόνο το 35%.

Αυτό φάνηκε όταν επίμονα ζητούσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τον λόγο και ο πρόεδρος της Βουλής δεν τον άφησε. Αλλά και όταν του δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει, εκείνος μετά αρνήθηκε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης