«Κυκλώνουν» το Αιγαίο οι Τούρκοι

«Κυκλώνουν» το Αιγαίο οι Τούρκοι

Μετά την... βαρκάδα στα Ίμια, αερομαχίες στη Χίο - Αποφασιστικότητα και... ψυχραιμία οι εντολές στους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας

«Κυκλώνουν» το Αιγαίο οι Τούρκοι
Η Άγκυρα έχει το σχέδιο, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, οπότε στην Ελλάδα αυτό που απομένει είναι να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, χωρίς να πέσει στην παγίδα των Τούρκων στρατηγών. 

Η στρατιωτική ηγεσία είναι σε ετοιμότητα, αλλά έχει ζητήσει από όλες τις μονάδες στις επίμαχες περιοχές να δείχνουν και την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων. Χωρίς, βεβαίως, εκπτώσεις στην αποστολή τους. 

Για την ώρα φαίνεται πως οι γείτονες έχουν επιλέξει ως θέατρο των όποιων επιχειρήσεων έχουν στο μυαλό τους το Αιγαίο. Δεν έχουν κάνει καμία κίνηση στο Κυπριακό ή τη Θράκη, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι δεν το έχουν στο μυαλό τους.

Συνεχίζουν να «χτίζουν» στις «βάσεις» που έχουν βάλει στο Αιγαίο, αρνούμενοι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αναπτύσσοντας τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Προφανώς η Άγκυρα έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα το θέματων προσφύγων, μετά και την παρέμβαση της Μέρκελ, καθώς δε θέλει να έρθει σε σύγκρουση με το σύνολο της ΕΕ. Εστιάζει στη χώρα μας και αυτό είναι το επικίνδυνο. 
Κλείσιμο

Γύρω από τη Χίο οι περισσότερες παραβιάσεις...

Στην τακτική της αναμέτρησης με τους Έλληνες πιλότους καταφεύγουν οι στρατηγοί της Άγκυρας που χθες έδωσαν εντολή στους Τούρκους χειριστές δύο μαχητικών αεροσκαφών να προκαλέσουν τα αποκαλούμενα «dogfights». 

Ενα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών οπλισμένων F-16 μπήκε χώρις άδεια στοFIR Αθηνών, παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο και σε διάστημα έξι λεπτών (14:32, 14:34 και 14:38) προκάλεσε τρεις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής. 

Με απλά λόγια, αφού τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν εικονικά, αρνήθηκαν να φύγουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκάλεσαν τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Συνολικά τρία τουρκικά αεροσκάφη, δύο οπλισμένα F-16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235, έκαναν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο  Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αθηνών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης