Καλεσμένος στο υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ ο Πελεγρίνης

Καλεσμένος στο υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ ο Πελεγρίνης

«Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου», δήλωσε στο protothema.gr - Ανασκεύασε μετά την κατακραυγή και ταξιδεύει στο Ισραήλ για τη διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΟΣΑ με το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας

Καλεσμένος στο υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ ο Πελεγρίνης
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη , ο οποίος τις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στο Ισραήλ , όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη “Global Education Industry Summit” που συνδιοργανώνει ο ΟΟΣΑ με το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ. Ο υφυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας του Ισραήλ προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα εκπαίδευσης.

“Θεωρώ το θέμα λήξαν” λέει μιλώντας στο “protothema.gr”ο κ. Πελεγρίνης ξεκαθαρίζοντας οτι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. Ο κ. Πελεγρίνης θεωρεί οτι η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξε από το βήμα της Βουλής για τον εβραϊκό λαό.”

Κλείσιμο
Ο κ. Πελεγρίνης χαρακτηρίζει κακόβουλα τα δημοσιεύματα , στα οποία , όπως υποστηρίζει, “διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016”.

Ο κ. Πελεγρίνης δηλώνει κατηγορηματικά ότι “στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου”.

Η εκ παραδρομής, όπως όπως λέει ο ίδιος έκφραση του υφυπουργού Παιδείας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ζήτησαν την παραίτησή του . Ο κ. Πελεγρίνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ανέφερε ότι «οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «ο πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης (!) αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα ανιστόρητα, ανήκουστα και απαράδεκτα είπε. Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μη μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν».
Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με αφορμή την ομιλία του του στη Βουλή για τον εβραϊκό λαό, όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Οι Εβραίοι εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος για να εξασφαλίσουν τη δικαίωσή τους» και πρόσθεσε: «Να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη λέξη Καταστροφή».

Το Ποτάμι τονίζει στην ανακοίνωση ότι “Αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τον αποπέμψει. Αυτά για την κυβέρνηση είναι λεπτομέρειες, λεπτομέρειες της ιστορίας” και σημειώνει:

-Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι).

-Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα. «Είναι βάρβαρο να γράφεις ποίηση μετά το Άουσβιτς», είχε πει ένας μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος. Δεν το έχει ακούσει ο καθηγητής φιλοσοφίας κ. Πελεγρίνης; Οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου.
Για βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Πελεγρίνη κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει: “Η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη και η έκφραση συγνώμης σε όσους προσέβαλε από τη μεριά της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει”.
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης οτι «η εθνολαϊκιστική αφήγηση της κυβέρνησης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά της. Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο.Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό μιλώντας για οικειοποίηση της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους. Χωρίς δισταγμό προσέβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντας τους από τον εθνικό κορμό».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει είπε: “Τέλος, θυμίζουμε στον υφυπουργό κ. Πελεγρίνη -ο οποίος, μετά τον αρνητή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, απαξιώνει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων- ότι πριν προτείνει διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, όφειλε να γνωρίζει πως η όποια αξίωση έπαψε να υφίσταται με την Συμφωνία της Άγκυρας για την “Ελληνοτουρκική Φιλία”, του 1930, μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ. Ως εκ τούτου, ας μην καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες για άρτο. Αρκούν τα θεάματα… Και τέτοια προσφέρει άφθονα η κυβέρνηση που συμμετέχει!».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης