Διεθνής Τύπος για Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη

Διεθνής Τύπος για Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη

Τα περισσότερα δημοσιεύματα επιρρίπτουν ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις κρίσεις οι οποίες ταλανίζουν την γηραιά ήπειρο ακόμη και για το Βrexit, στη σκιά του οποίου διεξάγεται η σημερινή σύνοδος της Ε.Ε.

Διεθνής Τύπος για Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη
Τον πήχη ψηλά βάζει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας επισημαίνοντας πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αποκτήσει εκ νέου τον έλεγχό της. Τα περισσότερα δημοσιεύματα επιρρίπτουν ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις κρίσεις οι οποίες ταλανίζουν την γηραιά ήπειρο ακόμη και για το Βrexit,
στη σκιά του οποίου διεξάγεται η σημερινή σύνοδος της Ε.Ε.   
 
Κλείσιμο
Le Monde: Μπρατισλάβα: Μία σύνοδος της Ευρώπης για να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο 
 
«Αποδυναμωμένη από διαδοχικές κρίσεις και διχασμένη, η Ευρώπη επιθυμεί να υιοθετήσει έναν νέο τρόπο σκέψης για να ανανεωθεί», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.  

Les Echos: Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη
Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» σχολιάζοντας την γενικότερη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά στο το έργο των ηγετών. «Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αισθάνονται ότι η Ευρώπη λειτουργεί χωρίς αυτούς», επισημαίνει η εφημερίδα. 
Die Zeit 

«Οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας πως, «πρόκειται για μία σύνοδο ενάντια σε φόβους και δαίμονες». 

«Για πρώτη φορά δεν θα εκπροσωπείται η Βρετανία», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα με την εφημερίδα να διερωτάται: «Ποια θα είναι η συνέχεια για την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία; Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα χάος αντίστοιχο του περσινού, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν εδώ διασχίζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα; Και πώς μπορεί να ενισχυθεί ξανά η συνοχή των κρατών-μελών με όλες τις διαφορές που υπάρχουν στην προσφυγική κρίση ή και στην κρίση χρέους; Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα στα οποία θα αφοσιωθούν από την Παρασκευή στη Σλοβακία οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων».

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Τα πράγματα κινούνται άτακτα προς όλες τις κατευθύνσεις

Σχολιάζοντας τις σημερινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ορισμένοι είναι ακόμη σοκαρισμένοι από το Brexit, άλλοι δεν θέλουν να υποχωρήσουν άλλο πια μπροστά στη γερμανική επιβολή λιτότητας και κάποιοι άλλοι, οι Ορμπάν και ΣΙΑ, θα ήθελαν να κηρύξουν αντεπανάσταση. Τα πράγματα κινούνται άτακτα προς όλες τις κατευθύνσεις». 

Βerliner Zeitung: Η Ε.Ε παλεύει με πολλαπλές κρίσεις

Σχολιάζοντας τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει: «Δεν είναι μόνο το Brexit αυτό που τροφοδοτεί τις αμφιβολίες για το μη αναστρέψιμο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Ε.Ε παλεύει με πολλαπλές κρίσεις. Οι επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης του ευρώ δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη, στο νότιο τμήμα της ηπείρου εξαπλώνεται μαζική ανεργία. Η προσφυγική κρίση δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η τρομοκρατία απειλεί την ελευθερία της Ευρώπης...».

Σύμφωνα με τον Γερμανό αρθρογράφο, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορεί να σταματήσει η ραγδαία απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. 
Ηandelslatt: Ίσως η Βρετανία πρέπει να σκεφθεί άλλη μια φορά το θέμα της εξόδου

Η οικονομική εφημερίδα εστιάζει στο Brexit επιρρίπτοντας αδιαφορία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βρετανίας. Όπως σχολιάζει στο κύριο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα, «ο χειρότερος φόβος πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit δεν ήταν ότι οι Βρετανοί ενδέχεται να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Ο χειρότερος φόβος ήταν η ΕΕ να κάνει στη συνέχεια (μετά το Brexit) ακριβώς ό,τι έκανε μέχρι τότε. Σχεδόν τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα το χείριστο σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η έξοδος των Βρετανών έχει εξελιχθεί για τις Βρυξέλλες σε ένα διαπραγματευτικό και διοικητικό πρόβλημα…». Τέλος, η εφημερίδα τονίζει πως η Ε.Ε ίσως να έπρεπε να κάνει και μια έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να σκεφθεί άλλη μια φορά το θέμα της εξόδου.



Les Echos: 
Μπρατισλάβα: Μία νέα ευκαιρία για την Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης