«Κλαψουρίζει» ο Κουρτς: Η Ελλάδα παίρνει όλη τη βοήθεια για τους πρόσφυγες και η Αυστρία τίποτα

«Κλαψουρίζει» ο Κουρτς: Η Ελλάδα παίρνει όλη τη βοήθεια για τους πρόσφυγες και η Αυστρία τίποτα

Υποστηρίζει ότι η χώρα μας καλείται μόνο να τους περιθάλψει, ενώ η δική του να τους ενσωματώσει

«Κλαψουρίζει» ο Κουρτς: Η Ελλάδα παίρνει όλη τη βοήθεια για τους πρόσφυγες και η Αυστρία τίποτα
Τον... ανένδοτο κατά της Ελλάδας συνεχίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με αιχμή της κριτικής του το προσφυγικό ζήτημα.

Αυτή τη φορά, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ βγαίνει... παραπονούμενος, επιχειρηματολογώντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες -αν και το μόνο που καλείται να κάνει, κατά τον ίδιο, είναι να τους περιθάλψει- ενώ η χώρα του δεν έλαβε καθόλου διεθνή βοήθεια και πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες.

Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, ο κ. Κουρτς χαιρέτισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και, απαντώντας στο ερώτημα εάν με την εξέλιξη αυτή δεν θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες στη Μεσόγειο, εκτίμησε πως «οι περισσότεροι νεκροί προκύπτουν, όταν στην Ευρώπη έχουμε ανοιχτή τη διέλευση, παρασύροντάς τους να παίρνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για την Ευρώπη».

Κλείσιμο
«Εάν υποχωρήσουμε στο να θέλουν οι άνθρωποι να έρχονται μόνον στην Αυστρία ή στη Γερμανία, το ρεύμα δεν πρόκειται να έχει τέλος» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ, υπεραμυνόμενος της απαίτησής του να διακοπεί η προώθηση ανθρώπων προς Βορρά, επισήμανε πως μπορεί η προώθηση ανθρώπων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου να μην προκάλεσε την κρίση, ωστόσο την όξυνε μαζικά.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το ό,τι «οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο, παρά να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία ή στην Αυστρία», αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, οι πρόσφυγες πολέμου είναι ασφαλείς, ενώ «είναι πρόθυμοι να ασκήσουν βία για να έλθουν από την Ελλάδα, μία χώρα-μέλος της ΕΕ, σε μία χώρα μη μέλος της ΕΕ, στη Μακεδονία».

«Κατανοώ τους ανθρώπους, αλλά η πολιτική ήταν λάθος. Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και να υπάρξει περίθαλψή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής αντέτεινε ότι η Ελλάδα, με το μεγάλο αριθμό των προσφύγων, έχει να σηκώσει υπερβολικό βάρος και πως, ενώ η Αυστρία μπορεί να ανταπεξέλθει με 70.000 πρόσφυγες, από την Αθήνα ζητούνται πολύ περισσότερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε ότι συγχέονται δύο διαφορετικά πράγματα -δηλαδή, η Αυστρία πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, ενώ η Ελλάδα πρέπει μόνο να τους περιθάλψει.

Σύμφωνα με τον 29χρονο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να παραμείνει στη Λέσβο και, εκτός τούτου, «η Αθήνα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια, την στιγμή που η Αυστρία δεν έλαβε καμία διεθνή βοήθεια».

Είπε ακόμη πως, «επιπλέον, στην Ελλάδα οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι άδειοι, γιατί οι άνθρωποι, ούτως ή άλλως, δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί».

Η ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό -που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου- δεν μπορεί, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, να θεωρηθεί «λύση», αλλά «μπορεί να είναι μόνον ένα στοιχείο και η Ευρώπη θα πρέπει η ίδια να καταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μόνη της».

Κατά την άποψή του, η βοήθεια πρέπει να υπάρχει για τους «φτωχότερους των φτωχών» και να παρέχεται επιτόπου. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι οπαδός θέσεων, όπως εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, «ο οποίος είπε, θα υποδεχτούμε 20.000 ορφανά παιδιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης