LIVE

Κορωνοϊός

Μουζάλας-Τόσκας: Ζητούν παρέμβαση Αβραμόπουλου για να μην αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν

Μουζάλας-Τόσκας: Ζητούν παρέμβαση Αβραμόπουλου για να μην αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21, η Συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσπάθειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή, που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση» επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους

Κοινή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο
, έστειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,
Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας,
παραθέτοντας τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εν όψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Βέβαια, στην ουσία οι δύο υπουργοί ζητούν από τον Επίτροπο να βοηθήσει, προκειμένου οι εταίροι μας να μην τροποποιήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν και βγάλουν τη χώρα μας εκτός.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21, η Συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσπάθειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή, που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση».

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη της ταχείας λήψης αποφάσεων, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του μεταναστευτικού και της κρίσης που δοκιμάζει την ενότητα και την αλληλεγγύη, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα όλα όσα έχουν αποφασιστεί και αφορούν στα hotspots, τη μετεγκατάσταση και επανεισδοχή.

«Όλα αυτά» αναφέρουν, «είναι αλληλένδετα και η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά θα καταλήξει να επηρρεάσει απευθείας την ασφάλεια των συνόρων μας» και συνεχίζουν, επισημαίνοντας ότι. «ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πιέσεις για την ανάγκη του ουσιαστικού ελέγχου των συνόρων μας, είναι παρ' όλα αυτά ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Οι ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο πρέπει να διαφυλαχθούν».
   
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Συνθήκη Σένγκεν, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών προσώπων μέσα στο χώρο Σένγκεν είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20-21 της Λισαβόνας) και συνεπώς είναι σημαντικό, όταν εξετάζουμε οποιεσδήποτε προτάσεις στον κώδικα (σ.σ. κώδικας Σένγκεν), να μην σπαταλήσουμε προσπάθεια στο πλαίσιο της διαφύλαξης αυτής της θεμελιώδους αρχής, η οποία αποτελεί μερος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης».

Αναφερόμενοι και στη Frontex, τονίζουν πως «ήδη από τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν ότι το η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί. Πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο που προβλέπει η Συνθήκη και με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων των κρατών-μελών. Ο κανονισμός της Frontex προβλέπει τη συγκατάθεση των αιτούντων κρατών-μελών, ώστε να αποφασιστεί να οργανωθεί και να εκτελεστεί μια επιχείρηση. Αυτή η αρχή, αναφέρεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική που διέπει την αρχή της αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στο άρθρο 222. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρήσουμε την αρχή της ενίσχυσης, ειδικά εφόσον οι αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο της υπηρεσίας (σ.σ. εννοεί την Frontex) λαμβάνονται με πλειοψηφία».

Τέλος, αναφερόμενοι στον επονομαζόμενο κανονισμό του Δουβλίνου, οι υπουργοί τονίζουν: «Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει τα όρια του κανονισμού του Δουβλίνου στην παρου΄σα του μορφή. Οι χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ πιέζονται όλο αυτό το διάστημα. Ο κανονισμός λοιπόν (σ.σ εννοεί το Δουβλίνο) πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να υπάρξει ένα σύστημα ανταλλαγής το οποίο θα μπορεί να κατανείμει αυτούς που ζητούν άσυλο στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, το κριτήριο της πρώτης εισόδου, θα πρέπει είτε να καταργηθεί είτε να υποβαθμιστεί, αναβαθμίζοντας τα κριτήρια της επανένωσης οικογενειών και την ελεύθερη βούληση του αιτούντος άσυλο».

Κλείνοντας, αναφέρουν πως «η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε σχετικές προτάσεις σας για όλα τα ανωτέρω θέματα. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Επιτροπή, καθώς και με τους υπόλοιπους εταίρους μας, προκειμένου η απάντησή μας στη μεταναστευτική κρίση  να είναι συνολική και αποτελεσματική».

Η επιστολή τίθεται υπόψη και των κυρίων Ζαν Ασελμπορν, υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου και Ετιέν Σνάιντερ, υπουργού Οικονομίας, Ασφάλειας και Άμυνας του Μεγάλου Δουκάτου, στο πλαίσιο της προεδρίας τους στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Τιτανομαχίες!

Πώ, πώ τι "δέος" με πιάνει..όταν σκεπτομαι όλους αυτούς τους Τιτάνες της Πολιτικής ζωής του ρημαγμένου τόπου μου!!ΜεγκελεΜουζάλας(!),Τόσκας(!), σέρ Αβραμό(!).....

γιατι μας υποτιμανε την νοημοσυνη?

καθομαι κι ακουω στα καναλια , στις δημοσιογραφικες εκπομπες με τοτς δημοσιογραφους (ο θεος να τους κανει δημοσιογραφους) και συζητανε με κατι πολιτικαντηδες που τους λενε, δεν μπορουμε να επιτρεψουμε η ευρωπη να γινει αυταρχικη και να απαγορευτει η ελευθερη διακινηση πολιτων βασει της συνθηκης Σενγκεν...και δεν βρισκεται ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ, ΜΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗ Η ΣΤΕΛΕΧΟΣ, Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΑΠΟ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ!!! ΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΥΤΟΙ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΙΑ..ΒΑΡΕΘΗΚΑ...

adespotos

Ο καλος,ο κακος και ο ασχημος??Το θυμαστε το γουεστερν παλια??Τωρα καλε εγιναν υπουργοι!

ΜΠΕΕ

ΔΟΚΤΩΡΑ ΜΟΥΖΑΛΑ Η ΣΕΝΓΚΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.........

Πετρος

Πληρης αποτυχια

καλα ρε....

...ο αρχηγός σας Τσιπρας δειτε το βιντεο στο γιου τουμπ ελεγε :"και τι εγινε αν μας βγάλουν από την Σεγκεν"

Ασταμάτητοι

Σταματήστε επιτέλους να εκθετετε τη χώρα μας. Ποιοί;;;; Οσοι με πράξεις, παραλείψεις αρθοργραφία την εκθέτουν. Αυτοί που κατακρίνανε (Έλληνικά ΜΜΕ κυρίως) τη χώρα μας όταν ενας των τζιχαντιστών δολοφόνων του Παρισιού πέρασε και ταυτοποιήθηκε στη χωρα μας, αγνοώντας ότι οι άλλοι 5-6 ήταν κάτοικοι γεννηθέντες σε Παρίσι και Βέλγιο. Προσοχή άλλο κριτική στη κυβερνηση των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ και άλλο κατασυκοφάντηση της χώρας μας.

Αντρεας

Ελπίζω κάποια στιγμή επιτέλους να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι και να σας πετάξουν έξω απο την Ευρώπη. Νομίζω ότι και εσείς πλέον αναγνωρίζετε ότι είστε πολλά και διαφορά, Ευρώπαιοι ομως ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ

ΕΛΛΗΝ

ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ! ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ! ΑΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!!!

Νικος

Κοιτα κατι φατσες και τους πληρωνει ο κοσμος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης