«Όχι» της Αθήνας σε ελέγχους της Frontex χωρίς να έχει προηγηθεί κρατικό αίτημα

«Όχι» της Αθήνας σε ελέγχους της Frontex χωρίς να έχει προηγηθεί κρατικό αίτημα

Διαφωνεί η ελληνική πλευρά με Γερμανία και Γαλλία που ζητούν ανεξαρτητοποίηση της Frontex ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα -Οι προτάσεις αυτές υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά, αναφέρεται στην επιστολή Μουζάλα-Τόσκα

«Όχι» της Αθήνας σε ελέγχους της Frontex χωρίς να έχει προηγηθεί κρατικό αίτημα
Την κατηγορηματική αντίθεσή της, ως προς το αν η Frontex θα κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών, έχει εκφράσει η ελληνική πλευρά από τις 30 Νοεμβρίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απαντώντας ουσιαστικά στην μόλις εχθές εκδηλωθείσα πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας που σπρώχνει τα πράγματα ώστε η Frontex να μπορεί να πραγματοποιεί περιπολίες χωρίς να καταθέτει αίτημα. Στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τόσκα , που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγγράφως, μία ημέρα μετά την κοινή Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.  

Συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης, οι δύο υπουργοί εκφράζουν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, την έπληξη και την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι η Frontex εδώ και μήνες δεν έχει ανταποκριθεί στη δέσμευση να συμμετέχει στη διαδικασια καταγραφής των προσφύγων και αντί αυτού προωθείται η υποκατάσταση της δέσμευσης αυτής έξω από τον έλεγχο των αρμοδιοτήτων των ελληνικών Αρχών. Γίνεται φανερό, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, πως η συζήτηση να μπορεί η Frontex να κινείται πέραν του εθνικού ελέγχου δεν ξεκίνησε εχθές, όπως αποκάλυψε το Reuters, αλλά πολύ πιο πριν - τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία της επιστολής, στις 30 Νοεμβρίου.   

«Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η Frontex πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει ομάδες ταχείας αντίδρασης στα [εξωτερικά] σύνορα με δική της πρωτοβουλία και με δική της ευθύνη», σημειώνουν σε δική τους επιστολή οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τους όρους για τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες της Frontex  και αυτό θα το καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα», σημειώνεται στην επιστολή των δύο Ελλήνων υπουργών που φέρνει στο φως το protothema.gr.

Επιπλέον στην ίδια επιστολή οι κκ Μουζάλας και Τόσκας διαμαρτύρονται γιατί η Frontex όχι μόνο δεν είχε μέχρι τότε ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αλλά στο μεταξύ ανακύπτουν νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί, υπενθυμίζουν στην αρχή της επιστολής τους πως η Ελλάδα έχει δεχθεί την συνδρομή της Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια από της 23 Νοεμβρίου υπό τους παρακάτω όρους:

α) αυτό θα λάβει χώρα σύμφωνα με την ελληνική εθνική δικαιοδοσία,

(β) η Ελλάδα θα καθορίσει τη συγκεκριμένη θέση και την έκταση της ανάπτυξης της αποστολής

(γ) η Ελλάδα θα παρέχει την απαιτούμενη βασική υποδομή (χώρο και εξοπλισμός γραφείου), ενώ ο Frontex θα παρέχει όλο τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό ,

(δ) ο στόχος της αποστολής θα είναι να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να καταγράφουν τα πρόσωπα τα οποία δεν είχαν εγγραφεί κατά τη στιγμή της εισόδου τους στα νησιά, και

(ε) θα πρεπει να παραξει μια νομική εκτίμηση σχετικά με τη συμβατότητα του ευρωπαϊκού δικαίο στο κριτήριο της εθνικότητας που προσφατα εισηγαγαν καποια κράτη -μέλη, στο βαθμό που αυτό επιδρά αρνητικά σε αλλα κράτη - μέλη

Επίσης οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως το ΔΣ της Frontex είχε συμφωνήσει να υποβάλλει επιχερησιακό πλαίσιο να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της δήλωσης των ηγετών στις 25 Οκτωβρίου, των κεκτημένων της Συνθήκης Σέγκεν και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος από την επιστολή προκύπτουν και σκιές στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο υπουργοί υπενθυμίζουν στον κ. Αβραμόπουλο έταιρη επιστολή τους, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, όπου ζητούσαν τη συνδρομή του, ώστε να διασφαλιστεί πως η αποστολή της Frontex θα κινείται εντός των συμφωνηθέντων και θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες της Ελλάδας, όσο και στις "κοινές μας ανησυχίες". 










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης