LIVE

Κορωνοϊός

Νεα δίωξη σε βάρος Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά

Νεα δίωξη σε βάρος Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά

Η δικογραφία αποστέλλεται και στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς μια νέα δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των διώξεων με τις αμφιλεγόμενες και φερόμενες ως επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων. Στο επίκεντρο και αυτή τη φορά των εισαγγελικών διώξεων, βρίσκεται ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία Διαφθορας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι εμπλεκόμενοι, είναι αυτά της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ακόμη, η εισαγγελία προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Τα νέα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας είναι αυτά της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στις παραπάνω πράξεις της απιστίας.

Ειδικότερα, η υπόθεση την οποία διερεύνησαν με παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνιος Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου αφορά στη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος $594 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της έρευνας τους παράγγειλαν τη διενέργεια ανάλυσης των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι υπογραφές για την επίμαχη σύμβαση …έπεσαν κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, στην σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Ακόμη από την έρευνα προέκυψε ότι τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά. Αντίθετα, ωφελήθηκε η εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την τέταρτη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Έχει προηγηθεί η άσκηση διώξεων σε βάρος του για το οπλικό σύστημα του ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE. Μάλιστα για την τελευταία αυτή υπόθεση την οοία επίσης διερεύνησαν οι ίδιοι εισαγγελείς ο επιχειρηματίας έχει κριθεί προφυλακιστέος. 

Στη Βουλή
 
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη δικογραφία παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, καθώς αντίγραφά της θα διαβιβαστούν στο Κοινοβούλιο μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της Σύμβασης 22/2003.
 Η διερεύνηση της σύμβασης κύριας προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache συνεχίζεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΚΟΚΟΛΙΟΣ

Ποιος ξεχνάει τη μεγάλη κομπίνα που έκανε μαζί με τον Κοκκαλή και τον Μυτιληναίο? Και το Πρώτο Θέμα ήταν η μόνη εφημερίδα που το έγραψε. Πήραν με αεπυθείας αναθεση από το Εθνικής Άμυνας εργολαβία 80 δις ευρώ. Και το χρεός μας ως χώρα είναι 250 δις. Δηλαδή το ένα τρίτο του χρέους της χώρας μας. Και τι έκαναν? πήραν προκαταβολή το 60%, παρέδωσαν το 40% της παραγγελίας, πήραν και το υπόλοιπο 40% των χρημάτων, δηλαδή πλήρης εξόφλιση, και παρέδωσαν άλλο ένα 20%. Δεν παρέδωσαν ποτέ το υπόλοιπο 40% και μετά από 3 μήνες ανακάλυψαν εκεί στο Εθνικής Άμυνας ότι από αυτά που παρέδωσαν το 80% ήταν άχρηστο υλικό και επιστροφές στις βιομηχανίες ως ελατωματικό από αφρικανικά κράτη. Και ΠΟΤΕ το υπουργείο δεν ζήτησε τα λεφτά πίσω ή αποζημίωση. ΠΟΤΕ. 80 δις πληρώσαμε ΜΟΝΟ για μία κομπίνα και μετά μιλάνε για μειώσεις μισθών, συντάξεων, φοροδιαφυγή, αυξήσεις στους φόρους. ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και θα πληρώνουμε

@ol

nai

Σκανδιναβός

Τι είπατε θα συνέβαιναν αυτά με το μΠΑΤΣΟΚ και την Νέα Κλεπτοκρατία? ΌΧΙ φυσικά. ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα προχωρήστε να καθαρίσετε τους κόπρους του Αυγεία. Υ.Γ Αφήστε τα σκυλιά να γαβγίζουν αυτό ξέρουν μόνο να κάνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης