Χουλιαράκης: Έχουμε εντολή να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες των τελευταίων ετών

Χουλιαράκης: Έχουμε εντολή να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες των τελευταίων ετών

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα της συμφωνίας παράγουν ύφεση.




Χουλιαράκης: Έχουμε εντολή να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες των τελευταίων ετών
Η επιτυχία της διακυβέρνησης της Αριστεράς θα κριθεί από το αν πετύχει τους εξής τρεις στόχους: τον τερματισμό της ύφεσης, την καταπολέμηση της  κοινωνικής ανισότητας και να πετύχει  οικονομική ανεξαρτησία με έξοδο στις αγορές.  

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα της συμφωνίας παράγουν ύφεση. 

Στην παρθενική του ομιλία ο νυν αναπληρωτής υπουργός και ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές του Μνημονίου χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία του Αυγούστου, διότι, όπως είπε, κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας, με αυτήν αποφεύχθηκε η έξοδος από το ευρώ και έδωσε πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα συστημικά προβλήματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ενισχύει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ υπογράμμισε ότι είναι βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης. 

«Να μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, η δημοσιονομική πολιτική, όσο ήπια και αν είναι, και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στα τέλη του 2015 και αρχές του 2016, παράγουν υφεσιακά αποτελέσματα», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι στόχοι είναι αρκετά χαμηλότεροι και σε βάθος τετραετίας ηπιότερη. 
Κλείσιμο

Υποστήριξε ότι θα εξοφληθεί μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 7 δισ. και μέχρι το τέλος τέλος του έτους θα έχουν αποπληρωθεί 3 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Ακόμα ένας άξονας, όπως είπε, είναι η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων, όπως με το περιουσιολόγο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν πόροι.  Παράλληλα, τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν τα κοινοτικά προγράμματα και πριν το τέλος του 2015 4,5 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία. 

«Το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ύφεσης και η δημοσιονομική προσαρμογή να εφαρμοστούν με κοινωνική δικαιοσύνη», επισήμανε ο υπουργός. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης