Άκυρη η μεταβίβαση των μετοχών Φλαμπουράρη με ιδιωτικό συμφωνητικό;

Άκυρη η μεταβίβαση των μετοχών Φλαμπουράρη με ιδιωτικό συμφωνητικό;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thetoc.gr ο νόμος 3310/2005 ορίζει ρητά ότι υπάρχει ποινή ακυρότητας στη μεταβίβαση αν δεν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις: ενημέρωση τμήματος διαφάνειας ΕΣΡ και συμβολαιογραφική πράξη

Άκυρη η μεταβίβαση των μετοχών Φλαμπουράρη με ιδιωτικό συμφωνητικό;
Άκυρη θεωρούν έγκυροι νομικοί κύκλοι τη διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών του πρώην υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, με ιδιωτικό έγγραφο στον συνέταιρο και επιχειρηματικό του τέκνο Γιάννη Κοτταρίδη, στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ. 

Ο τέως υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα  για να αποκρούσει τις κατηγορίες συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επικαλείται ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο επικυρώνει – ως μη όφειλε - αστυνομικό όργανο και το οποίο θα φανεί φορολογικά και γενικότερα στις αρμόδιες αρχές από το... 2016! 

Οι νομικοί κύκλοι που επικαλείται η ιστοσελίδα thetoc.gr επιβεβαιώνουν μεν τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί μη υποχρέωσης γνωστοποίησης της συναλλαγής στην εφορία μετά την ψήφιση του τελευταίου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172) μέχρι να υποβληθεί η φορολογική δήλωση,
Κλείσιμο
ωστόσο, επικαλούνται τον νόμο του βασικού μετόχου που ορίζει ότι μεταβιβάσεις μετοχών σε επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο και όχι με ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο φέρει μόνο μια σφραγίδα αστυνομικού οργάνου για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, επικαλούνται τις διατάξεις του άρθρου 9 του νόμου 3310/2005 (είναι ο νόμος περί βασικού μετόχου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή) το οποίο αναφέρει:

«Οποιαδήποτε συμφωνία αφορά στην κατοχή, άσκηση δικαιωμάτων ψήφου ενεχυρίαση, σύσταση αλληλόχρεου λογαριασμού ή υποχρέωση μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων επιχείρησης μέσων ενημέρωσης ή επιχείρησης που συμμετέχει σε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης ή βασικού μετόχου των επιχειρήσεων αυτών, περιβάλλεται το συμβολαιογραφικό τύπου ανεξαρτήτως του τόπου καταρτίσεώς της, επί ποινή ακυρότητας».

Το ίδιο άρθρο μάλιστα, στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αφορά στην κατοχή, άσκηση δικαιωμάτων ψήφου, ενεχυρίαση, σύναψη δανείου, σύσταση αλληλόχρεου λογαριασμού ή υποχρέωση μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ποσοστού τουλάχιστον ένα τοις εκατό του μετοχικού κεφαλαίου επιχείρησης μέσων ενημέρωσης ή επιχείρησης που συμμετέχει σε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης ή βασικού μετόχου, ή εταίρων των επιχειρήσεων αυτών, γνωστοποιείται στο τμήμα ελέγχου διαφάνειας του ΕΣΡ επί ποινή ακυρότητας».

Το μόνο στοιχείο που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Φλαμπουράρης, είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο δεν έχει κατατεθεί σε καμία δημόσια αρχή (ούτε καν στην εφορία ως συμφωνητικό που έχει φορολογικό ενδιαφέρον) και δεν φέρει καμία συμβολαιογραφική επικύρωση.

Ο νόμος που προαναφέρθηκε ορίζει ρητά ότι υπάρχει ποινή ακυρότητας στη μεταβίβαση αν δεν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις (ενημέρωση τμήματος διαφάνειας ΕΣΡ και συμβολαιογραφική πράξη) κάτι που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει διατήρηση του χαρακτήρα του μετόχου με ποσοστό 50% από τον κ. Φλαμπουράρη.

Διαβάστε τι ορίζει ο νόμος





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης