Εικόνα δημοσκοπικού θρίλερ: Κλείνει -και άλλο- η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Εικόνα δημοσκοπικού θρίλερ: Κλείνει -και άλλο- η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η τελευταία κυλιόμενη μέτρηση, το βράδυ της Τρίτης, φέρνει «ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με 24% - Σημαντική η βελτίωση στο ηγετικό προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη - Στο ναδίρ η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Παναγόπουλος (Alco): Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Εικόνα δημοσκοπικού θρίλερ: Κλείνει -και άλλο- η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Χαρακτηριστικά θρίλερ αρχίζει να προσλαμβάνει η εκλογική μάχη της 20ής Σεπτεμβρίου, καθώς το δεύτερο δημοσκοπικό κύμα βρίσκει σε ακόμη πιο οριακά επίπεδα τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελαφρύ προβάδισμα που διατηρούσε σε όλες τις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ακόμη πιο συρρικνωμένο στις νέες έρευνες που ξεκίνησαν να «τρέχουν» από την αρχή της εβδομάδας και θα δουν το φως της δημοσιότητας τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία κυλιόμενη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και διενεργήθηκε από μια εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών προέκυψε «ισοπαλία» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τόσο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα όσο και το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράλη, στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, συγκεντρώνουν και τα δύο ποσοστό 24%. Η ίδια έρευνα δείχνει κατά πληροφορίες βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προέδρου της ΝΔ.

Κλείσιμο
Η κοινή συνισταμένη που εξάγεται από τα πρώτα ευρήματα του νεώτερου δημοσκοπικού κύκλου είναι αφενός η καθήλωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τους αναλυτές, είναι πρωτοφανή για κόμμα που κυβέρνησε επτά μήνες και αφετέρου η σημαντική βελτίωση του ηγετικού προφίλ του αρχηγού της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
   
Ειδικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης στα λεγόμενα «ποιοτικά» στοιχεία των μετρήσεων όχι μόνον κάλυψε την απόσταση που τον χώριζε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά φαίνεται ότι υποσκελίζει τον τέως πρωθυπουργό σε ερωτήματα για το ποιος εγγυάται καλύτερα την ευρωπαϊκή προοπτική, ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος μιλάει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στους πολίτες.

«Πρόδρομοι δείκτες»

Εκλογικοί αναλυτές θεωρούν τα συγκεκριμένα ευρήματα ως «πρόδρομους δείκτες» που υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ίδια τάση μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σε μια ανατροπή του προβαδίσματος που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως, όπως εκτιμούν ορισμένοι, και εξαιτίας της παράστασης νίκης που είναι με το μέρος του, αλλά σε ποσοστά που βαίνουν μειούμενα. 

Κατά τα λοιπά, οι νέες μετρήσεις δεν καταγράφουν άλλες ουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Από τα ευρήματα τους προκύπτει ότι θα δοθεί μάχη εκ νέου για την τρίτη θέση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και στο Ποτάμι, ενώ η επόμενη σύνθεση της Βουλής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οκτακομματική –με την είσοδο της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μάλλον μέχρι στιγμής της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και την έξοδο των ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου.

Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθεί νέα δημοσκόπηση της Alco στην ιστοσελίδα Newsit η οποία κατά πληροφορίες θα καταγράφει πολύ μικρές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ακόμη μία δημοσκόπηση, της GPO αυτή την φορά,θα μεταδοθεί απόψε στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega και θα περιγράφει πώς διαμορφώνονται οι τάσεις της κοινής γνώμης, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης