«Ράπισμα» στον Τσίπρα από τους «53»: Τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές

«Ράπισμα» στον Τσίπρα από τους «53»: Τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές

Υποστηρίζουν ότι θα είναι αντίθετοι σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς - Το παράδοξο είναι ότι ζητούν πρόγραμμα «απαγκίστρωσης» από το μνημόνιο ενώ πριν λίγες μέρες οι «53» συνυπέγραψαν τη νέα δανειακή σύμβαση -Δρίτσας: Χτυπήσαμε το κεφάλι μας στον τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Κείμενο παρέμβασης κατέθεσε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Κυριακής,
 η ομάδα των «53+», διατυπώνοντας την αντίθεσή της σε μια σειρά από ζητήματα, καταθέτοντας πολιτικές προτάσεις και ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα από τους «53+» εκφράζονται μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Στο κείμενό τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προετοιμαστεί ένα πρόγραμμα απαγκίστρωσης από το μνημόνιο. Την ίδια στιγμή όμως που επισημαίνουν ότι απαιτείται ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα. Το παράδοξο είναι ότι ενώ καταγγέλλουν το Μνημόνιο γνωρίζουν καλά ότι η δανειακή συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και επικύρωσε η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο -που δεν το είχαμε-, με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια», αναφέρουν.

Για τα στελέχη που αποχώρησαν ιδρύοντας τη Λαϊκή Ενότητα σημειώνουν πως «έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή  τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων».

Επίσης, οι 53 ασκούν κριτική στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, που μετατόπισε χρονικά το έκτακτο συνέδριο για μετά τις εκλογές.

«Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά  ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή, υπήρξε  λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας», τονίζουν.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων υποστηρίζουν πως «θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο». 

Ολόκληρο το κείμενο-παρέμβαση των «53»:
«Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι σταθμός για τη χώρα και την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι καθοριστικό γεγονός και για την ευρωπαϊκή αριστερά, η οποία, παρά την αμηχανία που προκάλεσαν οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, εξακολουθεί να παρακολουθεί την Αριστερά στην Ελλάδα και την προσπάθειά της να διεκδικήσει ξανά την ευθύνη της κυβερνητικής εξουσίας. Όμως, θα είναι σταθμός με διαφορετικό περιεχόμενο, με διαφορετικό διακύβευμα από αυτό των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, τα εμπόδια μεγάλα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι, όλοι μαζί, να οργανώσουμε τον αγώνα για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποκλείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κόμματα που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το δικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο -που δεν το είχαμε-, με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε τον κόσμο, τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, ακόμα και αν αυτά έρχονται σε αντίθεση με πτυχές της πολιτικής μας. Χρειάζεται ο αγώνας αυτός να δοθεί με οπλοστάσιο τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς, με επιμονή, αλλά και με αυτοκριτικό πνεύμα για τα λάθη που έφεραν την ήττα και οδήγησαν ένα μεγάλο δυναμικό στην αποστράτευση.  Χρειάζεται να διαπερνά καθημερινά τη δράση μας ο σταθερός στόχος του κοινωνικού μετασχηματισμού της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας, έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται η κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά στην εποχή μας».
 
Το συνέδριο που δεν έγινε
 
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη και με πολλαπλούς κινδύνους για τη χώρα και την Αριστερά κατάσταση προτείναμε στη συνεδρίαση της Κ.Ε., τότε ως 53+, μια, όσο ήταν δυνατό, εφικτή διέξοδο για το κόμμα και την κυβέρνηση. Η πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου άμεσα, τον Σεπτέμβριο, θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν συγκροτημένα και με συναίσθηση της ευθύνης τη νέα στρατηγική που χρειάζεται να επεξεργαστούμε στις νέες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα συζητούσε πολύ προσεκτικά και με ενωτικό πνεύμα για τη βαριά, αλλά τακτική ήττα που υποστήκαμε, για την οποία πρέπει να οργανώσουμε το άμεσο σχέδιο ώστε να μην μετατραπεί σε ήττα στρατηγική. Για να αποτραπεί αυτό, το κόμμα και η κυβέρνηση θα συγκροτούσε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού - απεμπλοκής από το μνημόνιο και τους καταναγκασμούς του, μαζί με ένα συνολικό ριζοσπαστικό σχέδιο τομών, το οποίο θα προτεινόταν ως πρόγραμμα πάλης στο εκλογικό σώμα.

Αρνητική συμβολή
 
Η διαδικασία αυτή, πράγμα πολύ σημαντικό, θα αποτελούσε το κατάλληλο περιβάλλον και θα παρείχε το κατάλληλο έδαφος να συζητηθούν τα προβλήματα του κόμματος χωρίς διχασμούς. Διαφορετικά, θα αποδεικνυόταν, μπροστά στον κόσμο του κόμματος, αν κάποιοι εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία της ήττας προκαλώντας βαθύτατη πληγή στο κομματικό σώμα, για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που στην πραγματικότητα συρρίκνωνε το πεδίο δράσης της, αφυδάτωνε το στοχασμό και την ύλη της. 
Άλλωστε, οι σύντροφοι που συγκρότησαν τη Λαΐκή Ενότητα αποχωρώντας από το κόμμα, με την ελλειμματική οπτική τους για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση ενός, κυρίως, αντιμνημονιακού κόμματος και όχι ολοκληρωμένα και σύνθετα αριστερού πολιτικού οργανισμού. Παράλληλα, έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή  τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων.
 
Άρση των συνεπειών - προσφυγή σε συνέδριο
 
Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά  ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κ.Ε., υπήρξε  λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας. Αποστρατεύσεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση και σε όλα τα επίπεδα (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε., μέλη νομαρχιακών επιτροπών,  μέλη οργανώσεων). Πρόκειται για ένα δυναμικό που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Θα εργαστούμε σκληρά για να εμποδίσουμε φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση.

Η ηγεσία πρέπει να σταθεί αυτοκριτικά μπροστά στο φαινόμενο και να αρχίσει αμέσως η αντιστροφή του. Στο απλό μέλος ή και φίλο του κόμματος δόθηκε, δυστυχώς, το σήμα, ιδίως την περίοδο των επτά μηνών της διακυβέρνησης, ότι το μόνο καθήκον του ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία. Το εξέλαβε ως την κατάληξη μιας προϊούσας παράκαμψης και ακύρωσης του κόμματος από το 2012 και μετά, ως επιλογή. Το συνέδεσε και με  απόψεις για την ανάγκη αδιαμεσολάβητης σχέσης του ηγέτη με το λαό, για το ότι οι κομματικές δυνάμεις είναι βαρίδια και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιρροής της κυβέρνησης. Όμως, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της.

Τα ζητήματα που έχουν συσσωρευθεί στο σώμα του κόμματος επιβάλλουν τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου, με άνεση χρόνου, αμέσως μετά τις εκλογές. Ένα συνέδριο αναστοχασμού και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού. Ο λόγος και οι αποφάσεις ανήκουν στο κόμμα και τα μέλη του.
 
Κυβέρνηση - κόμμα - λίστες
 
Η σημερινή μας σύσκεψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έκτακτο συνέδριο. Όμως, σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία, την παρουσία εδώ ενός μεγάλου αριθμού συντροφισσών και συντρόφων, την αγωνία τους και θα συμβάλλουμε ώστε οι εργασίες μας να είναι ουσιαστικές.
Να υιοθετηθούν κατευθύνσεις που θα αλλάζουν το κλίμα ριζικά, θα συναντιούνται με τη διάθεση του κόσμου μας, που επιμένοντας και παραμένοντας πιστός στον ιστορικό ΣΥΡΙΖΑ θέλει μιας άλλης ποιότητας κυβέρνηση. 

Ακόμη και από αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούμε να εκπέμψουμε το σήμα ότι θα ακολουθήσουμε μια δράση που θα έχει στόχο τον απεγκλωβισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από την παγίδα του μνημονίου και της πνιγηρής λιτότητας, που θα μετριάζει ή θα αντισταθμίζει τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας, θα στηρίζει τις περισσότερο εν κινδύνω κοινωνικές ομάδες, θα δίνει χώρο στα δικαιώματα, στα αυτόνομα κινήματα και τις πρωτοβουλίες (αντιρατσιστικές, φεμινιστικές, οικολογικές, αντιπολεμικές, αντιαπαγορευτικές, αντιαυταρχικές, πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των LGBT, των κρατουμένων, των αστέγων κ.ά.).

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε ένα κόμμα, πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων και όχι παροπλισμένο, με ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες, δημοκρατικό στη λειτουργία του, ριζοσπαστικό, με δράση κοινωνική, παραγωγό πολιτικής.

Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο. 
 
Ιδεολογικό – θεωρητικό πεδίο
 
Είναι επείγον το κόμμα, το οποίο για μακρά περίοδο, ακόμη και τώρα, είναι πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για τη διεθνή αριστερά,  να τύχει της φροντίδας, και στο ιδεολογικό - θεωρητικό πεδίο, που του αξίζει. Η συνθετότητα των προβλημάτων σήμερα επιβάλλει να απομακρυνθούμε από τον πολιτικό εμπειρισμό που έχει επικρατήσει στο κόμμα ως ιδεολογικό, θεωρητικό και πολιτικό περιεχόμενο. Να σπάσουμε τον άγονο κύκλο της συνεχούς ηγετικής ανακύκλωσης, η οποία απομακρύνει  νέους συντρόφους, που έχουν θεωρητική κατάρτιση, σύγχρονες εμπειρίες και επιστημονικές και πολιτικές γνώσεις, στο περιθώριο των βοηθητικών κομματικών λειτουργιών. 

Χρειάζεται να συζητήσουμε, για παράδειγμα, αν το κόμμα είναι ένας απλός υποστηρικτικός μηχανισμός για τη διεκδίκηση, ανάληψη και άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα. Αν θέλουμε το κόμμα να δρα, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, ως παράγοντας μετασχηματισμού της κοινωνίας, όχι απαραίτητα μέσω της άσκησης της εξουσίας αλλά και με την απ’ ευθείας δράση του μέσα στην κοινωνία. Αν η ωρίμανση του αναγκαίου μετασχηματισμού συντελείται μέσα στο κοινωνικό σώμα. Αν η αυτοτελής δράση του κόμματος –«πορώδους κόμματος», όχι «περίκλειστου μηχανισμού»– εντείνεται για να λειτουργήσει ως προωθητικός παράγοντας και για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο τώρα, που λόγω της έκτακτης κατάστασης η κυβερνητική πολιτική έρχεται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη σύγκρουση με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος. 
 
Θα τα καταφέρουμε;
 
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο έργο; Μήπως ζητάμε πολλά; Είναι αλήθεια ότι το κόμμα μας χρειαζόταν κι άλλα στοιχεία για να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο. Όμως, το ιδρυτικό και ιστορικό υλικό του έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, που μπορούν να του επιτρέψουν να γίνει ένα τέτοιο κόμμα. Χρειάζεται να εργαστούμε από τώρα. Η ηγεσία πρέπει να απευθυνθεί αυτοκριτικά στο κόμμα, σ’ αυτό το σώμα σήμερα, στο λαό. Να διαψεύσει και όσα της αποδίδουν σαν σκέψεις και σχέδια για τη διαφοροποίηση και τη μετατόπιση της βάσης στήριξης του κόμματος, πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό από το να επιχειρήσει να την διευρύνει.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο προερχόμαστε από την κίνηση των 53+, μία συσπείρωση που λειτούργησε εντός του ΣΥΡΙΖΑ και εργάστηκε για την ενότητά του, τη συλλογική δημοκρατική του λειτουργία και την αριστερή ριζοσπαστική και κινηματική του κατεύθυνση. Για όσα έχουν γίνει αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ακόμα και για αυτά που δεν αποτρέψαμε ή δεν επιχειρήσαμε να αποτρέψουμε με την παρέμβασή μας. 

Το διήμερο αυτό είναι κρίσιμο. Είμαστε πεισμένοι και πεισμένες ότι από τις συλλογικές απαντήσεις που θα δοθούν θα κριθεί, εν πολλοίς, η πορεία του εγχειρήματος και η στάση χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Θα τα καταφέρουμε με την παρέμβασή μας; Είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά. Θα εξαρτηθεί, όμως, από την προσπάθεια όλων μας.

Δρίτσας: «Χρειαζόμαστε συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά που έρχονται»
Μεταξύ άλλων, πάντως, σε ό,τι αφορά στις εργασίες της Σύσκεψης, η αυτοκριτική χαρακτήρισε την παρέμβαση του Θοδωρή Δρίτσα.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως η χρηματοδοτική ασφυξία ήταν άλγος και άγχος γνωστό σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, «από την εποχή που μας έλεγαν τα κανάλια τι θα κάνετε;», στην περίπτωση που δεν θα συμφωνούσαν οι πιστωτές με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα ήταν αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, ώστε να μη χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη», τόνισε.

Ζήτησε την αποκατάσταση του διαλόγου μέσα στο κόμμα, λέγοντας πως η δημοκρατία και η κομματική λειτουργία, δεν είναι ένα αγαθό, είναι εργαλείο απαραίτητο. Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα χρειάζεται συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά που έρχονται.

Ζήτησε ακόμη:

- Να μην επιτρέψουμε την αντιδραστική παλινόρθωση
- Να προστατέψουμε την ενότητα
- Να μην αφήσουμε τη διαδικασία αποχωρήσεων να γιγαντωθεί

Μιλώντας για τη συμφωνία είπε πως πρόκειται για την επιτομή του νεοφιλευθερισμού και υπογράμμισε: «Μην κρύψουμε από τους εαυτούς μας ότι αυτό είναι μπροστά μας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε πως είναι βασικό ζήτημα το τι και ποιοι ψηφίζουν στη νέα Βουλή. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να αναζητηθούν παραγωγικές δυνάμεις να συνδεθούν με ένα παραγωγικό πρόγραμμα, αλλιώς αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θα είναι κόλαση.

«Σε αυτόν τον αγώνα προφανώς δεν θα φύγω από το ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Ηλιόπουλος: «Να κρατηθεί ζωντανή η σύγκρουση σε κάποια μέτωπα»

Την άποψη ότι το αποτέλεσμα αυτής της μάχης έκλεισε με μια ήττα και αυτή η ήττα θα γίνει χειρότερη αν δεν κερδηθούν αυτές οι εκλογές, υποστήριξε από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νάσος Ηλιόπουλος. Ανέφερε, επίσης, πως κεντρικά στελέχη του κόμματος δεν έδωσαν τη μάχη το «όχι», ωστόσο ο ελληνικός λαός ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ζήτησε στο επόμενο διάστημα, όπου θα εφαρμόζεται το μνημόνιο, να κρατηθεί ζωντανή η σύγκρουση σε κάποια μέτωπα, όπως τα κόκκινα δάνεια και εργασιακές σχέσεις.

Τέλος, σε ότι αφορά στα ψηφοδέλτια ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως δεν πρέπει να γίνει ούτε το λάθος να αναστηθούν πολιτικά άνθρωποι μέσα από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να αναζητηθούν αστέρες.

ΣΧΟΛΙΑ (84)

ΛΑΜΠΡΟΣ

Ότι και να λέτε και να γράφετε πάλι πρώτος θα βγει...

Angie

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να κάνει προεκλογική εκστρατεία εναντίον μιας συμφωνίας που οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν και υπόγραψαν!!! Και υπάρχουν άνθρωποι που θα τους ξαναψηφίσουν...κατα τα αλλα οι ξένοι φταίνε για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε...

Σαν καθυστερημένη χελώνα

είναι το μογγολάκι, ο Τσίπρας.

Πότε έκανε η ΝΔ τέτοια δημόσια αυτοκριτική?

Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά πρωτοφανές! Τέτοια σκληρή αυτοκριτική και μάλιστα δημόσια κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει,ιδίως τα ένοχα για την καταστροφή της Ελλάδας ΝΔ Κ ΠΑΣΟΚ για την 40χρονη φαύλη διακυβέρνησή τους. Όταν πιεστούν από κάποιον δημοσιογράφο, που δεν πιέζονται..., ή κάποιον πολιτικό αντίπαλο περιορίζονται στο "κάναμε κι εμείς λάθη..." και το κλείνουν εκεί και στα γρήγορα για να πάνε σε άλλο θέμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική αλλά όχι τέτοιο αυτομαστίγωμα! Άραγε ο λαός θα αναγνωρίσει την ποιοτική και δημοκρατική διαφορά αυτού του κόμματος???

teo

ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ !!

Επτά μήνες Τσίπρας κ Σαράντα χρόνια Πασοκονουδού?

Θα 'θελες !!! Ευτυχώς που έφυγαν οι κομμουνιστοτρελαμένοι ουτοπιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θα είναι πιο ενιαίος και συμπαγής!

τον Ιανουάριο ομως

ψηφίζοντας σύριζα, ψήφισες και έκανες υπουργούς και αυτούς τους κουμμουνιστοτρελαμενους, όπως τους αποκαλείς τώρα, εξαιτίας των οποίων έφτασε η πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής. Μάλλον, πρέπει να ψηφίζεις με πιο ορθολογιστικα και πατριωτικά κριτήρια.

Αφήστε τα μαστίγια...

...τα δερμάτινα εσώρρουχα και τις μαυροκόκκινες ζαρτιέρες και κάνετε και καμμιά δουλειά. Αρκετά το γλεντήσατε.

κελλυ

Σαφώς και υποχρεούνται σε αυτοκριτική και αυτομαστιγωμα. Είναι το μοναδικό κόμμα που με την άχρηστη διακυβέρνησή του, κινδύνεψε ή Ελλάδα να φτάσει στην απόλυτη καταστροφή. Άρα, το να βγαίνουν και να αιτιολογουν τις ενέργειες τους, δεν εγγειται στην διακριτική τους ευχέρεια αλλά είναι άμεση υποχρέωση τους.

ΤΣΙΠΡΑΣ vs ΜΩΡΑ

ο τσιπρας κάνει σαν τα μωρά που αρχικά παίρνουν ένα καινούριο παιχνίδι , δεν το μοιράζονται με κανέναν , το χαλάνε και μετά ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους . Σε αυτήν την περίπτωση ο τσιπρας παίρνει την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν θέλει σηγκυβερνισει με κανέναν, καταστρέφει την χώρα και την ελληνική οικονομία και μετά ρίχνει την ευθύνη στους άλλους τελικά ο τσιπρας και τα μωρά έχουν το ίδιο μυαλό!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτοδυναμος ονειροπολος!

Ονειρο θερινης νυκτος

Το ίδιο κατάντημα με το ΠΑΣΟΚ αξίζει στη ΝΔ

Εσείς μάχεστε για το ψήφο-ψήφο! Φασούλι το φασούλι πάτε ! Μέχρι εκεί είναι οι αντοχές σας και επομένως και οι βλέψεις σας!!

Rebel

Πολυ σωστος ο Καλχας ! Ακομα απαγκιστρωση λενε αυτοι ουτε εχουν καταλαβει τιποτα...

Καλχας

Με μεγαλη μου λυπη, δεν βλεπω σχολια απο κατι εξυπνακηδες-ξερολακηδες που οταν γραφαμε οτι ο Τσιπρας και το κομμα του ειναι νουμερα και θα διαλυθουν, οτι ειναι οι πρωτεργατες της κωλοτουμπας και τα σχετικα, ειχανε λυσσαξει οτι ειμαστε γερμανοτσολιαδες και παπαγαλακια, εγκαθετοι του Πρωτου Θεματος και γενικως των ΜΜΕ και τα σχετικα. Εαν θελεις λοιπον να σε κυβερνανε σοβαροι πολιτικοι με ηθος που αναγνωριζουν τα λαθη τους πρεπει λοιπον και εσυ φιλε σχολιαστη του παρελθοντος, να βγεις και να πεις : ΝΑΙ, ΗΜΟΥΝ ΑΝΙΔΕΟΣ ΚΑΙ [...] ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.... ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΩ ΚΑΤΙ, ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΙΟ ΣΦΑΙΡΙΚΑ... [...], ε [...], ελληναρες....

ΕΓΩ

Γερμανοτσολιά δεν κατηγορήθηηκες άδικα. Είσαι και θα μείνεις το παρελθόν που δεν θα επιστρέψει. Ποτέ η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν απολογήθηκε στην ΔΕΞΙΑ ότι και να έγινε. Κριτική δέχεται μόνο από τον εαυτό της ούτε καν από την ΙΣΤΟΡΙΑ.

Γιάννης Ζωγράφος

Θα σου ήταν χρήσιμο να επισκεφθείς κάποιον ψυχίατρο . . . αυτά που γράφεις μόνο παθολογία αντικατοπτρίζουν

Βασίλης

Το μεγαλύτερο "επίτευγμα" του Τσίπρα είναι ότι κατάφερε να διχάσει και πάλι το λαό σε πατριώτες και προδότες!!

Καλα

Εσύ αγόρι μου..........για να επιμένεις θα σου αξίζει ένα βραβείο Δαρβίνου.......

έτσι δικαιολογούν πάντα

οι κομμουνιστές τις γενοκτονίες που διέπραξαν εις βάρος των λαών τους, με εκτελέσεις, γκούλαγκ, καταναγκαστικά έργα των αντιφρονούντων. Σε κανένα δεν λογοδοτούν ποτέ παρά μόνο στο βρώμικο κόμμα. Παίρνουν την έγκριση από το κόμμα και συνεχίζουν τη δράση τους. Έτσι σκέπτονται και λειτουργούν.

Καλχας

Καταρχην οπως διαβασες και στο σχολιο μου και μαλλον δεν καταλαβες, δεν ειπα οτι υποστηριζω το παρελθον ή το παρον ή οτιδηποτε, αναφερθηκα στο γεγονος οτι γινανε κυβερνηση επειδη δωσανε ελπιδα και καταφερανε να αρπαξουνε την ψηφο του λαου, και φανηκανε κατωτεροι των περιστασεων κανοντας την οικονομια κινουμενη αμμο, επιβαλοντας Capital Controls, και πολλες αλλες ανοησιες που δεν δικαιολογουνται απο κομμα εξουσιας. Για αυτο και μονο τον λογο ειναι νουμερα και επικινδυνοι και φανηκε και στην πορεια, συνηθιζεται ο εξυπνος ο ανθρωπος να μην μιλαει πολυ, να κανει εργα, αυτοι κανανε το αντιθετο αρα τους καθιστα ανοητους. Οσο για το σχολιο σου οτι ''η αριστερα δεχεται κριτικη μονο απο τον εαυτο της ουτε καν απο την ιστορια'', αυτο ακριβως γινεται τωρα, δεχεστε κριτικη εκ των εσω. Μεταξυ σας φαγωθηκατε και την πληρωνει ο λαος. Επειδη εαν συνεχισω να γραφω μαλλον θα γινω κουραστικος, τελειωνω λεγοντας σου κανε υπομονη και παρε κουραγιο, γιατι τα χειροτερα ερχονται....Ετοιμασου...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ

Όλους αυτούς που λένε συνεχώς ΒΑΣΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕ-ΒΑΣΤΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΒΑΣΤΑ ΝΤΑΙΖΕΛΜΠΛΟΥΜ-ΓΕΡΟΥΝ ΓΕΡΑ-ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ??????? ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΦΕΥΡΕΙ !!! ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ,ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ,ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ... ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ! ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ! ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ-ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ !...ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ! ΓΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ! ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ???????

Βασικα

Α είμασταν σε νορμαλ κρατος,αν είμασταν κανονικος λαος αυτό οι τπι του Συρζα δεν θα μπορουσαν να κυκλοφορισουν.Εδω απλα......ζητανε αυτοδυναμια.Ελεος.Δεν είναι ότι εφαρμοσαν κατι λαθος που είναι νορμαλ δεν τους βγηκε.Αυτοι δεν ξερουν τι θελουν και πειραματιζοντε σε βαρος μας.Ειναι κατι κολημενα ανθρωπάκια που ακομα νομιζουν ότι ο γυαλος είναι στραβοςκαι αυτοι πανε σωστα.Το κακο είναι ότι ο σμος είναι τοσο ποτισμενος που αυτους που γεικα στο πολιτισμενο κοσμο τους θεωρουν γραφικούς εμεις τους λεμε προοδευτικους.Τετοια καταντια

Νικος

Λόγια λόγια λόγια και έργα τίποτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koumoutsakosss

Ανέφερε πως η τακτική της σιωπηλής και κρυφής διπλωματίας στο θέμα των Ρώσων διπλωματών ακολουθήθηκε και στη συμφωνία με τα Σκόπια αλλά και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία

7
kouroublis

Αναφερόμενος στο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επισκεφτεί τα συγκεκριμένα πέντε νησιά και να ζήσει για δύο τρεις μέρες τον παλμό τους

59