Τσίπρας: Όποιος θέλει ας αποδράσει, εμείς πάμε μπροστά

Τσίπρας: Όποιος θέλει ας αποδράσει, εμείς πάμε μπροστά

Αν δεν λερώναμε τα χέρια μας ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον - «Καρφί» για Λαφαζάνη: Δεν επιλέξαμε να υποκριθούμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής εκτός ευρώ - Θέατρο παραλόγου στις επιτροπές της Βουλής η αιχμή για τη Ζωή - Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το διακύβευμα των εκλογών

Τσίπρας: Όποιος θέλει ας αποδράσει, εμείς πάμε μπροστά
Σίγουρος ότι παρά τις δυσκολίες «ξεπεράσουμε τον κάβο» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα. Δεν μετανιώνουμε που επιλέξαμε να μην καταστραφούμε» είπε ο κ. Τσίπρας

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εκτεταμένη έκταση είχαν τα «καρφιά» προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όπως όταν είπε ότι «θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για πολλούς»

Κλείσιμο
«Αν δεν λερώναμε τα χέρια μας ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον. Όποιος θέλει να αποδράσει μπορεί, εμείς προχωρούμε μπροστά» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι λένε ότι ο αγώνας πήγε χαμένος. Ας φανταστούν που θα ήταν η χώρα χωρίς τον αγώνα αυτό» συνέχισε στους ίδιους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε τά πάντα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Πήραμε μια δύσκολη επιλγή να μην αποδεχθούμε την λογική της μαζικής αυτοκτονίας και να στείλουμε εμείς πρώτοι τον χωρό του Ζαλόγγου στέλνοντας στην καταστροφή κυρίως τους πιο αδύναμους τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είχαν αφήσει μοχθους σε ελληνικες τράπεζες σε αντίθεση με άλλους που έσπευσαν να στείλουν τα χρήματά τους σε οφ σορ και εξωτερικό» συνέχισε.

Εμφανίστηκε θετικός στην κριτική και την αυτοκριτική «αλλά να μην χάσουμε τη σκέψη μας ότι η μάχη συνεχίζεται και καθορίζει τις απόψεις , τάσεις και πρωτοβουλίες».

«Δεν χωράνε αυταπάτες. Ζούμε από τις στιγμές που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για θέατρο παραλόγου στις επιτροπές της Βουλής.

Εντύπωση έκανε η ειδική και ονομαστική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι στον Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών λέγοντας ότι «σε αυτή την μαχη ανοίξαμε ρωγμές όχι μόνο Ε.Ε αλλά και στο επίπεδο της συμφωνίας. Μαζί με τον Τσακαλώτο 17 ώρες διαπραγματευόμασταν για να σώσουμε την Δημόσια Περιουσία. Για να μην γίνει πράξη η επιλογή των πιο ακραίων δυνάμεων να μεταφερθεί το σύνολο της περιουσίας σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο και να είναι ταμείο αποκρατικοποιήσεων 50 δις ευρώ. Η μάχη κατέληξε να έιναι ταμείο που αν λειτουργήσει όπως αποφασίστηκε – αλλά απαιτεί συνεχή παρέμβαση – θα έχει πολύ καλύτερη λειτουργία για δημόσιο συμφέρον από ότι το ΤΑΙΠΕΔ. Αν εξαιρέσεις τα χρήματα που προορίζοζονταν για το ΤΧΣ από επαναιδιωτικοποίηση τραπεζών αυτά που θα προκύψουν όχι μόνο από ιδιωτικοποιήσεις αλλα από αξιοποίηση σε βάθος 35 ετίας που ελπίζω ν α έχουμε ανακάμψει θα πάνε στην ανάπτυξη. Ποιος θα έδινε αυτή την μάχη: Ο Μεϊμακράκης, Ο Θεοδώρακης που καλούσε να υπογράψουμε ότι μας έδιναν ή Γεννηματα που συντάσσεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία;».

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στο «όχι» του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «δεν πρέπει να το αφήσουμε στους νεκροθάφτες του ούτε στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως εκπροσώπους του. Είναι δικό μας το Όχι της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα ρίσκα και έδωσε τη μάχη. Το ΟΧΙ δεν τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις. Είναι η πιο μεγάλη στιγμή της προσπάθειας που όλοι δώσαμε. Το ΟΧΙ δεν ήταν "ναι στην δραχμή" όπως ισχυρίζονται σήμερα κάποιοι με λαθροχειρία. Το όχι ήταν διεκδίκηση καλύτερης συμφωνίας».

«Το ΟΧΙ ήταν πρωτίστως «όχι» στο παλιό πολιτικό σύστημα και στην διαπλοκή, στην επιτροπεία και υποτίμηση λαϊκής κυριαρχίας, «όχι» σε βαρόνους
Με το «ΟΧΙ» θα βαδίζουμε στις αποσκευές μας» συμπλήρωσε.

Το δίλημμα
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διαμορφώσει το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Εθεσε το δίλλημα του ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επικείμενη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα για την φορολόγηση των αγροτών, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.α.

«Θέτω το ερώτημα: ποιος μπορεί να τα διαπραγματευτεί καλύτερα; Εκείνοι που έκαναν το μνημόνιο ιδεολογία; Εκείνοι που έλεγαν ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε ή εμείς που αγωνιστήκαμε και βγάλαμε τα δίκαια του λαού στο προσκήνιο;» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός για να προσθέσει «Δώσαμε μάχες κερδίσαμε μάχες και διεκδικούμε νέες μάχες. Αυτό το δίλημμα θα κληθεί να απαντήσει ο λαός. Αυτός είναι ο στόχος του κ. Μεϊμαράκη. Να μην υπάρξει δίλημμα άλλα λογική του όλοι ίδιοι είναι. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αριστερής παρένθεσης και στην συνέχεια να μην δώσει τις μάχες να κερδηθούν σημαντικά ζητήματα για το συμφέρον του λαού αλλά να πάνε σε απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην βιωσιμότητα του χρέους και στο μεγάλο ζήτημα της πρώτης κατοικίας που απειλείται να γίνει βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν σε εμάς οι δανειστές».

Το πρόγραμμα

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα για τετραετή διακυβέρνηση είναι πιο ώριμο καθώς όπως δήλωσε «σήμερα είμαστε πιο έμπειροι, ώριμοι και διαβασμένοι». Τα βασικά σημεία του νέου οδικού χάρτη που παρουσίασε έχουν ως εξής:

- Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.

- Να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα για να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής

- Να εκκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψυλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.

- Να προωθήσουμε μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα παραγωγικό μοντέλο ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο που θα διέπεται από διαφορετικές σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον και με το προϊόν της εργασίας τους.

- Ανοικοδόμηση και υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.

- Προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

- Ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας. Με εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες, με βαθιές διοικητικές αλλαγές και με σεβασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και με ανασυγκρότηση των δικτύων πρωτοβάθμιας υγείας.

- Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο που θα είναι δημοκρατικά, για ένα σύστημα που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας. Ισότητα στην πρόσβαση και ελευθερία στην έκφραση, στη σκέψη, στην έρευνα.

- Να προχωρήσουμε σε μια βαθειά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Καταπολεμώντας την γραφειοκρατία που αποτελεί την τεχνολογία εξουσίας του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.

- Στήριξη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθάριση υποθέσεων μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

- Να προστατεύσουμε και να βαθύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και να χτυπήσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα που στηρίχτηκε στην βία και την καταστολή.

- Να προωθήσουμε στην πράξη ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της ισότητας με σύνθημα όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι. Για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις λόγω φύλου, χρώματος, εθνικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Φόβοι για μαζικές αποχωρήσεις

Μερίδα ηγετικών στελεχών εκφράζει φόβους ότι σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηγετικά κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει το κύμα των παραιτήσεων ή των αρνήσεων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. "Υπάρχει πρόβλημα", σημειώνουν συνοπτικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης