Από σοκ σε σοκ: Τέλειωσε το πρόγραμμα - Ζητάμε νέο μνημόνιο 29 δισ. μέχρι το 2017

Από σοκ σε σοκ: Τέλειωσε το πρόγραμμα - Ζητάμε νέο μνημόνιο 29 δισ. μέχρι το 2017

«Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό» γράφει ο Τσίπρας στον Ντάισελμπλουμ - Θέλουν πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - Επιμένει το Μαξίμου στο «όχι» στο δημοψήφισμα

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω διετούς προγράμματος-μνημονίου.
 
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά δάνειο 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία.Εάν γίνει δεκτή η αίτηση του κράτους μέλους, θα πρέπει να υπογραφεί Memorandum of Understanding, δηλαδή νέο Μνημόνιο!

Συγκεκριμένα ο κανονισμός του ESM προβλέπει

3. If a decision is adopted pursuant to paragraph 2, the Board of Governors shall, in accordance with Article 13(3) of the ESM Treaty, entrust:


(a) The European Commission – in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF – with the task of negotiating, with the ESM Member concerned, a memorandum of understanding (an "MoU") detailing the policy conditions attached to the loan. The content of the MoU shall reflect the severity of the weaknesses to be addressed and the fact that the financial instrument chosen is a loan. It shall include the details of the macroeconomic adjustment programme that shall specify the policy conditions to be applied to the support and implemented in the beneficiary ESM Member. Where bank recapitalisation is conducted using a portion of the loan, the provisions applicable therein should be in keeping with the monitoring, general principles of State-aid and involvement of the ESAs, as laid out in the Guideline on Financial Assistance for the Recapitalisation of Financial Institutions.


(b) The Managing Director of the ESM, with the task of preparing a proposal for a financial assistance facility agreement (FFA), including the financial terms and conditions of the loan, to be adopted by the Board of Governors.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Βάσει του κανονισμού του ESM η νέα συμφωνία μεταξύ του μηχανισμού και ενός κράτους μέλους, μπορεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η υπογραφή Μνημονίου για τη χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναφέρεται ρητά στη Συνθήκη του ESM.

Στον κανονισμό του Μηχανισμού τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στους όρους που θα συνοδεύουν το δάνειο θα πρέπει να περιλαμβάνονται «λεπτομερώς μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν για την εφαρμογή τους».

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί τη σύντομη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».


Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ελληνικής πρότασης μεταφρασμένο:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».Διαβάστε όλο το non paper που εκδόθηκε από το Μαξιμου με το κείμενο της συμφωνίας:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ψυχρή υποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Ευρώπη

Ψυχρή έως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Χωρίς να λένε ότι πρόκειται για μια ιδέα «φτου κι απ' την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.  

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ (539)

Νώντας

Εφόσον το θέμα του δημοψηφίσματος είναι εξέχον και μείζον, όπως ένθεν κακείθεν διατείνεται η συγκυβέρνηση, και όχι απλά οικονομικό (άρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης της κυβέρνησης) τότε προκύπτει αναγκαιότητα συγκροτήσεως Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας, ΧΘΕΣ!!!!!!! Δεν αρμόζει στην Ελλάδα και στον Λαό της αυτή η χωρίς σταματημό κατάντια και ο διαφαινόμενος διχασμός.

που ειναι το γιδι

ο παπαδακης που πεταξε χαρτι υγειας στον αδωνη που ειναι ο χατζηνικολαου που τον ειρωνευοτανε γιατι τον εξαφανισανε απο τα πανελ γιδια ζωα

ΟΧΙ

Ψηφίζω ΟΧΙ γιατί νομίζω και ελπίζω ότι πραγματικά είναι ο μόνος τρόπος να σωθούμε. Η καταστροφή που θα ακολουθήσει ίσως να φέρει κάτι καινούριο. Ευχομαι να μην επιβιώσει ο σπόρος τους. Καλή τύχη....

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην Αρχαία Δημοκρατία δεν είχαν όλοι δικαίωμα ψήφου. Σήμερα όλοι ψηφίζουν αλλά γνωρίζοντας στατιστικά ότι οι από μέτρια σκέψη και κάτω ψηφοφόροι υπερτερούν έναντι των υπολοίπων δημιουργείται θέμα ορθής σκέψης και επιλογών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτείθετε και να είναι περισσότερο ευάλωτη σε ασθένειες όπως π.χ. η δημαγωγία η οποία μαστίζει την Δημοκρατία μας τις τελευταίες δεκαετίες και εξακολουθεί σε κατάσταση επιδείνωσης μέχρι και τώρα. Θεωρώ ότι στο σημερινό πρόβλημα μας έγινε λάθος διάγωση και ότι η οικονομική κρίση που ζούμε είναι το σύμπτωμα της άρρωστης Δημοκρατίας που οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές.

Antipasti

Εγώ δε φοβάμαι. Φόρεσα τη φουστανέλλα μου και περιμένω το σύνθημα από τον Εθνικό ηγέτη..... Τέρενς Κουκ για την έφοδο ενάντια στο Ευροκοινοβούλιο. Για το Κούγκι, πήγε ο Στρατάρχης μας.......Πάνος Καμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμένος με τον Υπαρχηγό Νικόλαο Νικολόπουλο και την Κουντουρά. Ο άλλος Εθνικός ηγέτης Νίκος Μιχαλολιάκος, μένει στα μετόπισθεν, δίπλα στον Αρχηγό Τσίπρα, έτοιμοι για το σύνθημα της τελικής επέλασης. Επομένως, γιατί να φοβάμαι;;;;

Κρατισμος

Ρε παιδια συγνωμη, αυτοι σημερα παλι προσελαβαν κοσμο στο Δημοσιο (σχολικους φυλακες). Τελικα μυαλο δεν βαλαμε και ας ειμαστε σε αυτο το χαλι. Αρχικουμμουνια θα τα πουμε την Κυριακη...

Ευχαριστω

Ευχαριστω εναν εναν το λοβοτομημενο 35% της ελλαδας που θελει ειτε να μας εξαφανισει απο το χαρτη με τη χρεοκοπια, ειτε να μας βαλει σε ΝΕΑ μνημονια, την ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΖΩΑ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ, ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

the Saint

"είχαμε πλεονάσματα" χα0χα0χα0χαχ0αχ εκεί σταμάτησα να διαβάζω! Οταν (ουσιαστικά) έχεις κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών και δεν πληρώνεις κανέναν προμηθευτή παρά μόνο τους μισθούς των δημοσίων και τις συντάξεις, φυσικά θα έχεις πλεόνασμα! Και εγώ αν έχω χίλια ευρώ και δεν πληρωσω τους λογαριασμούς θα έχω πλεόνασμα! Μα πόσο γίδια είστε;; Η για πόσο γίδια μας περνάτε;; Εσείς που φτάσατε την χώρα σ' αυτό το σημείο εδώ και 35 χρόνια, δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε!!! ΤΟΥΜΠΕΚΑ!!!

Βασίλειος Λιάκος

Υποθέτω ότι στούς λοβοτομημένους συμπεριλαμβάνεις καί τόν εαυτό σου προσκυνημένε νεογραικύλε!

ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΓΗ! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!

!!@@@

προσεχε συντροφε να μην παθεις τιποτε οταν ξυπνησης, χι χι χι χι

Α

ΕΣΥ διάβασε και καμία προσευχή για εσένα, ανεγκέφαλε και αστοιχείωτε...

Jim

Το τσίρκο της αριστεράς κατεβάζει αυλαία !!

Βρε πως τα φερνει η ζωη

Ax ρε ΓΑΠ,αν δεν ησουν εκ φυσεως ευγενης και πατριωτης,τωρα επρεπε να βγεις και να κατουρησεις ολους τους ''αντιμνημονιακους''!Και τους Σαμαροβενιζελους και τους Τσιπροκαμενους.

periergos

Και ο Καραμανλής τον πανίβλακα ΓΑΠ που φώναζε "λεφτά υπάρχουν" και δεν τον άφησε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για να γλυτώσουμε το ΔΝΤ. Μιλάτε και οι οπαδοί του άχρηστου.

Hope

Χαρακτηρίζεις πατριώτη τον μεγαλύτερο προδότη, εντεταλμένο των Αμερικανών, που πέρασε ποτέ από αυτή τη χώρα.Πραγματικά λυπάμαι.

Γιατι ρε;

Με ποιο διακιομα ρε τσιπρα υπογραφης καινουργιο μνημονο; αυτα μας υποσχεθηκες, αυτα μας ειπες στην θεσαλονικη; δεν θα εσκιζες τα μνημονια, δεν θα βαρουσες τα νταουλια να χορευουν οι αγορςς και η μερκελ θα δεχοταν τις προτασεις μας και θα ηταν μερα μεσημερι; για λοιο λογο ρε μας φερνεις καινουρια μετρα; αυτη ηταν η ρηξη; ο καμενος τι κανει, αφηνει τον αλεξη να μας.φορτωσει μνημονια; να μας κουρεψουν το χρεος αλλιως δραχμη να ζησουμε σαν ανθρωποι.δεν το βλεπτε οτι μας ταμεινωνουν; εκλισαν τις τραπεζες για να στραφει ο κοσμος εναντιον του ΟΧΙ, να μας εκβιασουν κεσυ υποκιπτεις; εισαι λιγος, κανε στην ακρη να αναλαβει κανονικος αριστερος.με οραμα.

Άννα

Να ζήσουμε σαν άνθρωποι, ε; Περίμενε να έρθει η υποτιμημένη δραχμή και θα γελάσεις πολύ...

@kis

Ζητάνε δημοψήφισμα εναντίον των μέτρων και μετά προτείνουν νέο μνημόνιο 29 δις. Οι άνθρωποι είναι ψυχοπαθείς και επικίνδυνοι. Όλοι εσείς οι περήφανοι που θα ψηφίσετε όχι τι λέτε για το νέο μνημόνιο? Αυτοί δεν είναι κυβέρνηση, είναι αλητήρια τσογλάνια όπως λέει και ο Τζήμερος.

Hagel

Γιατι διαμαρτυρεσαι;Ευρω παση θυσια δε θελει το 70% του πληθυσμού;Περνουμε 29 δισ. Μνημονιο για να εχουμε.Παση θυσια λεμε,αρα μη φωναζεις τωρα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_germania

Οι πρώτες 14 ημέρες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν πολλές αλλαγές στην καθημερινή και πολιτική ζωή των Ελλήνων, γράφει ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή

petsas123-mesa

Την Τετάρτη το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, την Παρασκευή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη Δευτέρα για την κατάργηση του ασύλου - Σε Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού - Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι τρεις ΚΥΑ για το Ελληνικό

12
mitso_main01

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια για το κράτος, το φορολογικό και το πανεπιστημιακό άσυλο έρχονται άμεσα στη Βουλή - Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάμηνο νομοθετικό μαραθώνιο - Μόλις φανεί η μεταρρυθμιστική δυναμική η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

20