Κυβέρνηση: Οι Ευρωπαίοι ζητούν επιστροφή στο Μνημόνιο - Χάνουν το χρόνο τους

Κυβέρνηση: Οι Ευρωπαίοι ζητούν επιστροφή στο Μνημόνιο - Χάνουν το χρόνο τους

Διαβάστε το κείμενο που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι και απέρριψε ο Βαρουφάκης - «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» απάντησε η ελληνική πλευρά - Η Αθήνα καταγγέλει τους Ευρωπαίους για υπαναχώρηση από τη συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ

Σε αδιέξοδο οδηγείται η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που -σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση- ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» αναφέρουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Σε non paper που διακινείται από την κυβέρνηση για την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται:
«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».Τι αναφέρεται στο έγγραφο των Ευρωπαίων που απορρίφθηκε
«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενeς προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας».

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία».
Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές».

«Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Eurogroup θα επιθυμούσε μια τέτοια παράταση. Ακολουθώντας ένας ελληνικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς. Το Eurogroup υπογραμμίζει με έμφαση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «σπάσιμο» των τραπεζών (σ.σ. Σε «καλή» και «κακή») και θα απελευθερωθούν μόνο στη βάση της συμμόρφωσης με τους κανόνες και με μια απόφαση του Eurogroup».

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».ΣΧΟΛΙΑ (217)

Αναστασία

Κάνουν ναζάκια οι τσιπροκαμμένοι. Γελάνε και τα ντουβάρια ρε...

Διονυσία

Το παίζει δύσκολή η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και επειδή στο τέλος θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του μνημονίου, πρέπει να δείξει στο λαό ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί και δεν γινόταν να ακολουθήσει κάποιο άλλο δρόμο...

Μάρκος

Αφού στο τέλος θα υπογράψουν νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει τα περισσότερα μέτρα του προηγούμενου, γιατί το κουράζουν το ζήτημα;

Κυριάκος Ιωαννίδης

Δεν μπορεί να κάνεις διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή και εδώ οι υπουργοί σου να [...] και παραμυθιάζουν τον λαό. Δεν νομίζεις κ. Πρωθυπουργέ, ότι αυτοί αποδυναμώνουν την διαπραγμάτευση;

Αγύριγο κεφάλι

Ιδού τι γράφουν ΣΗΜΕΡΑ, οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ αναγνωσιμότητας Financial Times, ήτοι επί λέξει γράφουν για το σημερινό Eurogroup: "Γ. Βαρουφάκη, ΜΗΝ υποχωρήσεις και κράτα τις θέσεις σου Έχεις ΔΙΚΙΟ". Σημειωτέον, ότι οι ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ το εν μέρει τουλάχιστον το "τσαλάκωμα" της Γερμανίας στο πολιτικό επίπεδο!..

Σοβαρά;

Και τη διάλυση της Ευρωζώνης και αποδυνάμωση της ΕΕ. Καλά είναι όλα αυτά τώρα;

Αγύριγος Μπαρουφάκης

Ρε φίλε δεν κουράστηκες; Τόσα πολλά σου δίνει ο Λαφαζάνης και είσαι όλο το 24ωρο online; Και να έγραφες τίποτα σωστό να έλεγα. Ολο κενή φανατίλα.

Αμερικανος

Μπαρπα η Γερμανια ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους και καλυτερους εταιρους των ΗΠΑ και εσεις ενας απο τους μικροτερους και χειροτερους. Κατσαπλιαδες καθηστε φρονιμα γιατι θα πεσουν σκαμπιλια

Αναμνήσεις

Μια φορά πήγαινα στον δρόμο και πετάχτηκε ένας ρακέδνυτος τύπος. "Δώσε, αφεντικό, λίγα λεφτά, να φάω!", μου κάνει. Αντέ, τον ελυπήθηκα, του δωκα δυο ευρώ. Την άλλη μέρα πετάγεται ο ίδιος: "Δώσε, αφεντικό, λίγα λεφτά, να φάω!". Του ξανάδωσα. Η ίδια ιστορία κάθε μέρα για τρεις μήνες. Μια μέρα μου λέει ο γείτονας: "Αυτόν εκεί το ζήτουλα να τον προσέχεις! Τις προάλλες τον είδα στην παραλιακή να πετάει αρμαθιές τα λουλούδια στην πίστα". Βρε, βρε... Τι μαθαίνει κανείς! Την άλλη μέρα να σου τον πάλι! "Δώσε, αφεντικό, λίγα λεφτά, να φάω!". "Ρε αλητάμπουρα, αλήθεια είναι ότι πάς και τρως ότι λεφτά μαζεύεις στα μπουζούκια; Αντί να τα βάλεις στην άκρη να φτιάξεις τη ζωή σου, να βάλεις ένα κεραμιδι πάνω από το κεφάλι των παιδιών σου;!". Και τί νομίζετε ότι μου απάντησε: "Και σένα τι σε κόφτει τι τα κάνω τα λεφτά ΜΟΥ! Άντε δώσε κάνα δεκάευρω ακόμα, μην σου σπάσω το σπίτι!"... Ε ρε παιδιά, φιλήσυχος άνθρωπος είμαι, αλλά δεν άντεξα άλλο! Μαύρο τον έκανα στο ξύλο τον αλήτη! Μαύρο!

Αγύριγο κεφάλι

Ιδού τι γράφουν ΣΗΜΕΡΑ, οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ αναγνωσιμότητας Financial Times, ήτοι επί λέξει γράφουν για το σημερινό Eurogroup: "Γ. Βαρουφάκη, ΜΗΝ υποχωρήσεις και κράτα τις θέσεις σου Έχεις ΔΙΚΙΟ". Σημειωτέον, ότι οι ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ το εν μέρει τουλάχιστον το "τσαλάκωμα" της Γερμανίας στο πολιτικό επίπεδο!..

Ηπειρώτης

Μας έφεραν σε ρήξη με όλη την Ευρώπη και μας ξεφτίλισαν διεθνώς οι ανεύθυνοι μπολσεβίκοι. Ας οργανώσουμε μία κινητοποίηση στο Σύνταγμα με σύνθημα "Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη". Να μην επιτρέψουμε τους λαϊκιστές μπολσεβίκους να δώσουν την χαριστική βολή στη χώρα.

Αίμα και δάκρυα

Ετσι δεν είχε πει ο Βαρουφάκης; Ε, αυτό κάνει. Εσείς τι νομίσατε, ότι θα σας αυξήσουν τις αποδοχές και θα σταματήσετε να πληρώνετε φόρους; Με ποιανού χρήματα; Των κουτόφραγκων; Είστε τόσο αφελείς ή παριστάνετε τους αφελείς; Και ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Η καταστροφή δεν θα υπάρξει μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον γεωπολιτικό (βλέπε Θράκη και Αιγαίο). Και ας πάνε ο Λαφαζάνης με τον Ψεκασμένο να τους σταματήσουν ....

γιαννης

σωστα,,τοσα χρονια που προκαλουν οι τουρκοι ,,η ευρωπαικη ενωση τους εβαζε στη θεση τους,,,επισης επιδοτουσε το αριστερο συνορο της ενωσης(την ελλαδα)οικονομικα στα εξοπλιστικα της προγραμματα(τουεναντιον θησαυριζει τοσα χρονια εκμεταλευομενη την ενταση της εκτος ΕΕ τουρκιας εις βαρος της ελλαδας),, προφανως δε ζεις στην Ελλαδα

Αν δεν κάνω λάθος

Αιγαίο και Δυτική Θράκη είναι ακόμα ελληνικά. Το λάθος που κάνεις είναι να το θεωρείς αυτό δεδομένο. Κατάλαβέ το ότι τα σύνορα συνεχώς αλλάζουν και αν δεν έχεις καλή διπλωματία και ισχυρούς συμμάχους και κάνεις τον ισχυρό ενώ είσαι πεθαμένος, τότε γίνεσαι το θύμα της υπόθεσης. Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει όλο και περισσότερο τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ούπς

Ο Λαφαζάνης γιατί να πάει; Εϊναι υπέρ της ... αυτοδιάθεσης! (Το λύσαμε λοιπόν και αυτό!)

Χο χο χο χο

Τσιπράκο, αυτοί έχουν πολύ χρόνο και μπορούν να τον χάσουν. Εσύ το Μάρτιο δε θα έχεις να καταβάλεις μισθούς και συντάξεις και αυτοί που τώρα σε υποστηρίζουν θα σε κυνηγάνε να σε φάνε. Τότε θέλω να σε δω παλικαράκι του γλυκού νερού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzanakopoulos-kostoimu-new

«Οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν, μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες», ανέφερε 

oikogeniea

Ο Δημήτρης Τσίπρας, αδελφός του πρωθυπουργού,  βρέθηκε κατηγορούμενος για πλαστό πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερώτητας του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου - Στο πλαίσιο διεκδίκησης έργου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

25
tsipras_arthroo

Στο τραπέζι τα εκλογικά σενάρια - Προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή σε κοινωνικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν - Προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις για την έξοδο από το μνημόνιο και τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

14
tsipras-zaef

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν τα ρωσικά αντίποινα για τις απελάσεις των δύο διπλωματών - Σε κατάσταση απόλυτης αμηχανίας το Μαξίμου

10