LIVE

Κορωνοϊός

Παπανδρέου: Δεν είναι διάσπαση, είναι λύτρωση η ίδρυση του νέου κόμματος

Παπανδρέου: Δεν είναι διάσπαση, είναι λύτρωση η ίδρυση του νέου κόμματος

«Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός - Τι έγινε στην ιδρυτική διακήρυξη στο Μουσείο Μπενάκη

Απαντήσεις, σε ήπιο πάντως τόνο και με προσεκτικό πλην σαφή τρόπο, σε όσους τον κατηγορούν για την ίδρυση του νέου κομματος, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρεου παρουσιάζοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε μάλιστα και σε προσωπικό τόνο, θέλοντας να διαμηνύσει οτι δεν πρόκειται για μια δική του επιδίωξη, αλλα για μια συλλογική προσπάθεια.

«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Τους αγνοούμε» τονισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για "διάσπαση". Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση - και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα». Έδωσε δε απάντηση και στις σχετικές αιχμές του Ευαγγελου Βενιζέλου: «Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών».

Και συνέχισε σε πιο έντονο ύφος: «Αλλά αφού εγκαλούμαι προσωπικά, ας απαντήσω και με ένα πιο προσωπικό τόνο. Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα - θα βολευόμουν. Επέλεξα, για άλλη μία φορά, το δύσκολο δρόμο.
Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.
Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα.
Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου. Αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα. Το κοινό καλό.
Να υπηρετώ αυτό που θεωρώ το δίκιο, το σωστό, το προοδευτικό, το ανθρώπινο».

Δεν παρέλειψε δε να απαντήσει και σε οσους «Ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας», όπως είπε: «Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο».

Αναφερόμενος στην ουσία του εγχειρήματος του ο κ. Παπανδρέου σημείωσε:
«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους θεωρούν ότι έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. Τη συντήρηση, που αντιμετωπίζει το δημόσιο σαν πελατειακό λάφυρο, που υπονομεύει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με τον διαρκή κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας.
Αντίπαλός μας το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού, και ένα κατεστημένο που άφησε αυτές τις αντιλήψεις, τις πρακτικές να γιγαντωθούν, να οδηγήσουν τη χώρα στο γκρεμό και να πνίξουν τις δυνατότητες του λαού και της πατρίδας μας.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει».


Παρουσία πλήθους κόσμου η ιδρυτική διακήρυξη
Περίπου 40.000 άνθρωποι άκουσαν διαδικτυακά το κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα που απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το νέο κόμμα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη. 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν άνω των προσδοκιών, καθώς ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν εκτός αμφιθεάτρου, με ουρές έως την είσοδο του κτιρίου. Η εικόνα παρέλασης παλαιών κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη, ωστόσο συμμετείχαν και αρκετοί από τη νεολαία, με κεντρικό ρόλο στην οργάνωση για την επίσημη του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», με έμβλημα ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στο Μουσείο Μπενάκη λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και αποθεώθηκε από τους οπαδούς του, που μάλιστα είχαν κλείσει ακόμα και το δρόμο έξω από το Μουσείο. Αρκετά τα συνθήματα όπως «το κίνημα φουντώνει το κίνημα νικά να πέσει η δεξιά», «Γιωργο, προχωρά, σε θελει όλη χώρα», «το Μπενάκη είναι μικρό, δεν χωράει το λαό» και «Γιώργο, μαζί θα γράψουμε ιστορία».


Ποιοι ήταν παρόντες, ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια
Εντύπωση έκανε η παρουσία του Χρήστου Αηδόνη, βουλευτής Δράμας, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και είχε ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στην προεδρική εκλογή. Παρόντες επίσης, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Συμεών Κεδίκογλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκρατής Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Άγγελος Τόλκας, Έλσα Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος, Γρηγόρης Νιώτης, Μαρία Καρακλιούμη, Πέτρος Λάμπρου, Ροδούλα Ζήση, Ανδρέας Φούρας, Δημήτρης Δρούτσας, Παναγιώτης Κρητικός, Χρήστος Μαγκούφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Τσώνης, Αγγέλα Κοκόλα, Μανώλης Στρατάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Σταύρος Αρναουτάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Άντα Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου, Αντρίκος Παπανδρέου, Μαριλένα Κοππά, Ελισσάβετ Παπαζώη, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Ελενόπουλος. 

Ο Άγγελος Τόλκας θα είναι υποψήφιος στην Ημαθία, ο Κώστας Τριαντάφυλλος στη Χίο, Φραγκίσκος Παρασύρης και ο Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, ο Φίλιππος Σαχινίδης στη Λάρισα. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν συμπληρωθεί τα ονόματα, ώστε στις 9 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν. Η συγκρότηση του νέου Κινήματος θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές και θα αποφασιστούν τα πάντα. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Παπανδρεου


Ήδη το νέο κόμμα έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με προφίλ στο Twitter και στο Facebook: 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (195)

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΠΛΙΚΙΩΤΗΣ

Όταν μια χώρα έχει 3500 αυτοκτονίες,1.320 άνεργους χωρίς προοπτική και μέλλον παρά μόνο μετανάστες στα σκλαβοπάζαρα της πρόστυχης Νεοφασιστικής Ευρώπης,σχεδόν 4 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας Έλληνες κυρίως σε κατάσταση αμοκ φτώχειας,-626.000 ελληνόπουλα να πεινάνετότε κύριοι μου η Δημοκρατία σ' αυτή τη χώρα έχει πεθάνει.Δυστυχώς.

Λαμογιστάν

Θα γεμίσω το αυτοκίνητο με αφίσες του Αντρέα και του Γιωργου και θα βάλω και λάβαρα του κόμματος την ημέρα των εκλογών. Έτσι για να νιώσω τη τεταρτοκοσμικοτητα του Ελληναρα

Επιτέλους

Ηρθε ο Μεσσίας ο ανθρωπος που θα μας σώσει!!! Θυμιζει παλιο καλο ΠΑΣΟΚ και είναι να κλαις από συγκίνηση!!! Τωρα πια ξέρω τι να ψηφίσω! Θέλω και σημαίες για τα διόδια και είμαι έτοιμος!

Γιωργος

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ... απλώς όπου ΠΑΣΟΚ βάλτε ΣΥΡΙΖΑ... Οι εξαγριωμένοι και δήθεν παραπλανημένοι (ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θας λένε πάλι μετά από χρόνια ότι παραπλανήθηκαν και θα είναι τότε εξαγριωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ...

ellin

Γιωργάκη, πραγματική λύτρωση θα είναι να πάρεις 2.99% στις εκλογές, κι άλλο ένα 2.99% ο Μπένυ. Έτσι να μείνετε εκτός βουλής για 0.01%, να τσούζει περισσότερο...

φουφουτος 3/2

Σημερα με μεγαλη μου χαρα ειδα δυο φυλλους να υποστηριζουν τον Γιωργο.Ο ενας ψηφιζε ποταμι και ο αλλος συριζα.

ΒΛΑΜΜΕΝΟ

ΛΥΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΤΑΝ ΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΡΘΕΝΑ

γιωργάκης

Η καλύτερη ατάκα.

χχχ

flit, σε ψεκαζουν πολυ εσενα!

Ανδρεας Χ.

Ενα ''μεγαλο ευχαριστώ στον Γιώργο'' που με την ίδρυση του νεου κομματος ,μας εδωσε την ευκαιρία να ξαναδούμε τις σ...τόφατσες όλων αυτών των ανεκδιήγητων που οδηγησαν την χωρα στον γκρεμό.Μεχρι τωρα ειχαν λουφάξει στις τρύπες τους και ροκάνιζαν σαν τυφλοπόντικες τά κλοπιμαία. Σίγουρα αυτοι που δεν εχουν δουλειά και πεινάνε,θά τον ανταμοίψουν όπως τού αξίζει.Ανδρεας Χ.

γιαννις

οι Αμερικανοι που τον καλουνε σε ολα τα οικονομικα φορουμ ειναι βλακες και ολοι οι Ελληναρες γατονια δυστυχως ποτε σαν λαος στην ιστορια μας δεν μπορουμε να εκτιμησουμε τις μεγαλες προσωπικοτητες

ankirk

Καλό!!!Πότε κυκλοφόρησε το καινούριο ανέκδοτο?

@γιάννης

Τον καλούν για να μάθουν τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν....

Α.......Η Α.......Η

Ο ΓΙΟΡΓΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΤΜΕ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΑΚΗΣ

Καλά ο ΓΑΠ είναι γνωστο ότι δένκαταλαβαινει καμιά αντιρηση επ αυτου ,οι αλλοι που τον ακολουθουν τι προσδοκουν?θεσουλες θεσουλες?τλειωσαναυτα τωραειναι η ωρα να πληρωσει για ότι κακό εκανε στην χ'ωρα μας ο ακατανόμαστος ουστ λαμογιο και λαμογια μακρια από εδώ πλεον εφασε η ωρα καθισεις στο σκαμνη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης