Τσίπρας: Αν ο προϋπολογισμός δεν πάρει 180 ελάτε να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών

Τσίπρας: Αν ο προϋπολογισμός δεν πάρει 180 ελάτε να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών

«Ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσιζαν να ψηφίσουν νέο ΠτΔ δεν βγαίνουν τα κουκιά»

Τσίπρας: Αν ο προϋπολογισμός δεν πάρει 180 ελάτε να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών
«Εφόσον σήμερα δεν λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 180 βουλευτές που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε σε ημερομηνία εκλογών δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο» είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές δεν δικαιούνται σήμερα να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και τον Ιανουάριο να ψηφίζουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσιζαν να ψηφίσουν νέο ΠτΔ δεν βγαίνουν τα κουκιά. Σας θυμίσω ότι όλα τα κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν με συνεδριακές αποφάσεις καταλήξει συλλογικά ότι η Βουλή είναι απενομιμοποιημένη και δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο. Άρα, τι ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι έχουμε 180;» αναρωτήθηκε, για να συνεχίσει: «Θεωρείτε ότι έχετε άλλους βουλευτές άλλων κομμάτων που θα διαφωνήσουν την τελευταία στιγμή με την απόφαση των κομμάτων τους; Αυτό λετε;».

Απευθυνόμενος, δε, προσωπικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Σας πειράζει όταν ακούτε την λέξη αποστασία, ίσως γιατί σας θυμίζει εποχές που είχατε πρωταγωνιστήσει», κάλεσε δε όσους βουλευτές προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΠτΔ, «να βγουν και να το πουν καθαρά ντόμπρα και παστρικά. Να το πουν σήμερα».

Κλείσιμο
«Με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ζητήσει να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να τον εφαρμόσει ψηφίζοντας για ΠτΔ» αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Όταν καταψηφίζεις προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς την παραίτηση της  κυβέρνησης. Μπορείς να ζητάς Δεκέμβρη παραίτηση κυβέρνησης και το Γενάρη να ζητάς την συνέχισή της;».

Επιπροσθέτως, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να εφαρμόσει ένα τέχνασμα: Θα ζητήσει μικρή παράταση από τρόικα και θα επιδιώξει τον Ιανουάριο να εκλεγεί ΠτΔ μεσα σε κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών σε συνεννόηση με θεσμικά κέντρα κατά τη διάρκεια των τριών εκλογικών διαδικασιών με στόχο να δοθεί το άλλοθι σε κάποιους να δικαιολογήσουν την στάση τους».

«Οποιος ψηφίζει για προϋπολογισμό, ψηφιζει για Πρόεδρο» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να συνεχίσει: «Υπερψηφίζει και τα σκληρά προαπαιτούμενα και την παράταση του Μνημονίου».

Ισχυρίστηκε, δε, ότι στόχος της τρόικας είναι να ψηφίστει ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, να λάβει παράταση ζωής ενός έτους η κυβέρνηση Σαμαρά, για να «συνεχίσει το καταστροφικό της έργο».

Ωστόσο, επισήμανε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «σταματήσει την πορεία υποταγής της χώρας» και πως για τον ίδιο δεν υπάρχει «δρόμος επιστροφής».

Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση της Θάτσερ «There is no alternative», για να δείξει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από όσα έχει εξαγγείλει.

Αναφερόμενος, δε, προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες: «Ο λαός το έχει εμπεδώσει, πρέπει και εσείς. Το μνημόνιο δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να μπαινοβγαίνει. Οποιος το υπηρετήσει δεν βρίσκει πόρτα εξόδου. Είναι καθεστώς που ορίζει από την αγορά εργασίας έως την κατάρτιση προϋπολογισμού. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων. Όχι μηνιαία ή 6μηνη παράταση. Το μνημόνιο είναι η λιτότητα και όχι η δανειακή σύμβαση και ξηλώνεται μόνο όταν τελειώνει η λιτότητα και οι  απορυθμίσεις».

Αναφορικά τέλος με την πρόταση της κυβέρνησης για Συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι «η κυβέρνησή σας, που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των δικαστικών για αντισυνταγματικές διατάξεις, δεν δικαιούται να μιλά για το Σύνταγμα».

Και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία να εκκινήσει μετά από εκλογές. Το Σύνταγμα χρειάζεται αλλαγές για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι εδραιοποίηση του Μνημονίου και εμείς συνένοχοι δεν θα γίνουμε».

«Συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχετε»

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει «να κυβερνάται η χώρα με e-mails. Στην απαγόρευση συναθροίσεων σε ένα κράτος  που κάνει το λιοντάρι σε ένα 20χρονο και σκύβει το κεφάλι στην τρόικα», σημειώνοντας πως η μη συναίνεση «δεν είναι πολιτικό είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Σε αυτή τη χώρα θα μείνει και κάτι όρθιο. Δεν θα τα ισοπεδώσετε όλα. Δεν θα συναινέσουμε σε νέα μέτρα ούτε να βάλουμε υπογραφές σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού».

Υποστήριξε ότι με τα μνημόνια «στη χώρα μας παίχτηκε το  μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου. Η κρίση έγινε ευκαιρία για λίγους και εκλεκτούς».

Σημείωσε ότι τα πραγματικά διλήμματα είναι «ή το μνημόνιο αορίστου χρόνου ή πρόγραμμα ανόρθωσης και αντιμετώπισης των πληγών που δημιούργησε το Μνημόνιο όπως αυτό που εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ».

Είπε πως «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή ισοπέδωση στο ασφαλιστικό, εργασιακά, εκποίηση δημόσιας περιουσίας» και συνέχισε: «Θα έρθουν νέα προαπαιτούμενα είτε με ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό. Είτε με προληπτική γραμμή στήριξης είτε όχι».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης