LIVE

Κορωνοϊός

Φώτης Κουβέλης: «Κάνω για Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά όχι της ΔΗΜΑΡ;»

Φώτης Κουβέλης: «Κάνω για Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά όχι της ΔΗΜΑΡ;»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δίνει στo «ΘΕΜΑ» την πρώτη συνέντευξη μετά την επανεκλογή του, απαντά στους συντρόφους για την κριτική που του άσκησαν και δηλώνει  για τον διάλογο με την Κουμουνδούρου: «Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα γίνει  παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στο κρισιμότερο πολιτικό σταυροδρόμι της ζωής του. Η Δημοκρατική Αριστερά ηττήθηκε στις εκλογές, ο ίδιος αμφισβητήθηκε έντονα στο συνέδριο και η δημοσκοπική πορεία του κόμματος βρίσκεται στο ναδίρ.

Από την άλλη πλευρά, επανεξελέγη πρόεδρος σχεδόν με 70%, έχει ανοίξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία προοδευτικής συμπαράταξης και το όνομά του επανέρχεται συνεχώς στις συζητήσεις για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο ίδιος επιμένει στην αυτοτέλεια του κόμματός του, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει -στην πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά το θυελλώδες συνέδριο στο «ΘΕΜΑ»- σε ΜΜΕ και συντρόφους του για την κριτική που του άσκησαν.
 
- Ο διάλογος που ξεκίνησε -και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί- με τον ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει για τη Δημοκρατική Αριστερά; Ο διάλογος που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με άλλες δυνάμεις του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, δεν πραγματοποιείται σε πολιτικό κενό. Δεν γίνεται ερήμην της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Διεξάγεται με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι οι προγραμματικές συμφωνίες και οι συμπτώσεις. Εχουμε ήδη καταθέσει μια δέσμη δώδεκα προγραμματικών προτάσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι δίνουν το πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

- Δεν κινδυνεύει η ΔΗΜ.ΑΡ. να γίνει παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ; Και δεν κινδυνεύει, και δεν πρόκειται να γίνει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, εξακολουθούν να μας χωρίζουν πολλά. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη μετατόπισή του προς ρεαλιστικότερες θέσεις -μετριοπαθέστερες από το παρελθόν, θα τις χαρακτήριζα-, σημειώνω ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό το νήμα που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με μια παράδοση αριστερού δογματισμού ή ανεφάρμοστων πολιτικών.

- Η αυτόνομη κάθοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι σίγουρο; Σας παραπέμπω στις αποφάσεις του συνεδρίου μας, όπου υπογραμμίζεται εμφατικά ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι αδιαπραγμάτευτη.

- Τι έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής στο συνέδριο όταν οι βουλευτές ομόφωνα ζήτησαν την παραίτησή σας; Με ποια κριτήρια επιμείνατε στην υποψηφιότητά σας; Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. τη συνέχουν ουσιαστικά οι συλλογικές μας αποφάσεις και η κοινή μας θέληση να υπερασπιστούμε την πολιτική του κόμματός μας. Το τι έγινε εκείνο το βράδυ καταγράφηκε από τους συναδέλφους σας, όπως καταγράφηκε και η στάση που τήρησε η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων. Είχα δηλώσει από την αρχή του συνεδρίου ότι, αν μου ζητηθεί από τους συντρόφους μου να παραμείνω στην αρχηγία του κόμματος, θα το κάνω. Η απόφασή τους είναι για μένα εντολή ενότητας και επανεκκίνησης του κόμματος. Θα κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου για να τους δικαιώσω.- Εχετε δεχτεί έντονη κριτική από μέλη της Κ.Ο. σε σχέση με τη λειτουργία του κόμματος. Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν λόγο για «δίκες της Μόσχας». Τι απαντάτε; Το μόνο για το οποίο δεν μπορούν να κατηγορηθούν η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της είναι για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και ευαισθησίας. Πραγματοποιήσαμε δύο συνέδρια σε διάστημα δέκα μηνών, η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζουν από κοινού σε εβδομαδιαία βάση και η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται με συχνότητα που ούτε καν έχουν φανταστεί άλλα κόμματα. Ο χώρος μας δεν κάνει «δίκες της Μόσχας», όπως σημειώνετε. Το αντίθετο. Συγκροτήθηκε πάνω στην άρνηση κάθε πρακτικής που παραπέμπει σε «δίκες της Μόσχας». Θα σας θυμίσω ότι, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου πρώην μέλη μας έδειχναν να έχουν διαρρήξει κάθε σχέση με τη Δημοκρατική Αριστερά, κάναμε και έκανα προσωπικά ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθούν οι ρήξεις ή οι αποχωρήσεις. Αβάσιμος ο χαρακτηρισμός, λοιπόν, οι «δίκες της Μόσχας» και άδικος - έστω και ως φραστικό σχήμα.

- Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας σε σχέση με τη διαμόρφωση του προοδευτικού μπλοκ εξουσίας; Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην ανάγκη διαμόρφωσης της πλατύτερης δυνατής συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία ασφυκτιά, η οικονομία παραμένει βυθισμένη στο τέλμα της ύφεσης. Το αίτημα της αλλαγής των πολιτικών, άρα και της αλλαγής της παρούσας κυβέρνησης διαπερνά πλέον ευρύτατα στρώματα. Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Διεκδικούμε την εντολή των πολιτών να συμβάλουμε στην πολιτική αλλαγή με ωριμότητα και ευθύνη. Ετσι όπως ξέρει να λειτουργεί και το έχει αποδείξει ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

- Εχετε κατά καιρούς αφήσει αιχμές για τη στάση κάποιων ΜΜΕ απέναντί σας, ενώ στο τέλος του συνεδρίου αναφερθήκατε στα χτυπήματα που έχετε δεχτεί. Θέλετε να γίνετε πιο ξεκάθαρος;
Αποστρέφομαι τη συνωμοσιολογία... Αντιπαθούσα πάντοτε τη στάση πολιτικών που έβλεπαν πίσω από τις αδυναμίες τους συμφέροντα και μεθοδεύσεις. Ανήκω, άλλωστε, στην πολιτική οικογένεια της Ανανεωτικής Αριστεράς, η οποία έκανε την αυτοκριτική ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής της διαδρομής... Εδώ, όμως, το βλέπετε, φαντάζομαι, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Δη­μοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά δεν βρεθήκαμε απλώς στο στόχαστρο μετά την έξοδό μας από την τρικομματική κυβέρνηση. Εχω μιλήσει κι άλλες φορές για τους επίδοξους χωροτάκτες της πολιτικής ζωής... Δεχθήκαμε έναν αδυσώπητο πόλεμο, πολλές φορές ακόμα και ανοίκειες επιθέσεις, από κύκλους που κάποτε μας εκθείαζαν και μας υμνούσαν. Ο λόγος ήταν ότι δεν θελήσαμε να βαδίσουμε τον δρόμο που μας υπέδειξαν. Αυτό πληρώσαμε, αυτό πληρώνουμε ακόμα...- Μήπως υπερβάλλετε; Οι κύκλοι στους οποίους αναφέρεστε ευχαρίστως θα σας έβλεπαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Μα αυτό ακριβώς σας λέω: είσαι αρεστός όταν ακολουθείς το δρομολόγιο. Αν επιλέξεις άλλη πορεία, είσαι αντίπαλος... Αλλά, για πέστε μου, κύριε Μπελεγρή: είμαι κατάλληλος για να γίνω Πρόεδρος Δημοκρατίας και απολύτως ακατάλληλος να διοικήσω τη ΔΗΜ.ΑΡ.; Κάπου υπάρχει μια αντίφαση…

- Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματός σας απομακρύνθηκαν από το 2012 ως το 2014. Ποιο θα είναι το μήνυμα για να τους επαναπροσεγγίσετε; Η Δημοκρατική Αριστερά δεν υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο επειδή έτσι το θέλησαν τα στελέχη της ή ο πρόεδρός της. Ο τόπος και η κοινωνία δεν μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο διπολικό σκηνικό που συντηρείται. Η πολιτική ζωή έχει ανάγκη μια αριστερή δύναμη με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που θα συμβάλει ώστε ο άξονας των πολιτικών εξελίξεων να μετακινηθεί προς προοδευτική κατεύθυνση. Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί τον ρόλο του κόμματος που θα συμβάλει στην πολιτική αλλαγή με ευθύνη. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης