Τσίπρας στην Ιταλία: Θερμή υποδοχή - Αγωνία για το αποτέλεσμα

Τσίπρας στην Ιταλία: Θερμή υποδοχή - Αγωνία για το αποτέλεσμα

Υποδοχή ροκ σταρ για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για την λίστα Τσίπρα

Τσίπρας στην Ιταλία: Θερμή υποδοχή - Αγωνία για το αποτέλεσμα
«Αυτόν τον Μάιο ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, για μία άλλη Ευρώπη», είπε σε σπαστά ιταλικά, αλλά με πρωτοφανή σιγουριά, ο Αλέξης Τσίπρας σε Ιταλούς δημοσιογράφους που περίμεναν στωικά για μία δήλωσή του.

Αφού κατόρθωσε με τη βοήθεια των στελεχών της «L’Altra Europa con Tsipras» να διασχίσει κεντρική πλατεία του Μιλάνου και αφού φωτογραφήθηκε με φίλους της ευρωπαϊκής λίστας έφτασε στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στο σιδηροδρομικό σταθμό για να ταξιδέψει ως το Τορίνο και από εκεί στη Μπολόνια.

Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, δε, έτυχε υποδοχής ροκ σταρ, με το πλήθος να ανεμίζει κόκκινες σημαίες, αλλά και να τραγουδάει το αντιστασιακό τραγούδι «Bella Ciao», παρασύροντας στο ρυθμό και τον ίδιο τον Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο τραγούδησε, αλλά χόρεψε στις νότες του ιστορικού κομματιού.

Κλείσιμο


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε νικητής από την περιοδεία του σε Μιλάνο, Τορίνο και Μπολόνια, αφήνοντας στους Ιταλούς υποστηρικτές της λίστας «Για μία άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», μία γεύση από τις συγκεντρώσεις της Αριστεράς μίας άλλης εποχής.

Άλλωστε, ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει μνήμες στο συγκεντρωμένο πλήθος όταν σε έναν από τους τρεις σταθμούς του στην Ιταλία, στην ιστορική πλατεία Ματζόρε της Μπολόνια, αναφέρθηκε στα ιστορικά στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, Παλμίρο Τολιάτι και Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, οδηγώντας τους 4.000 για κάποιους, 15.000 για κάποιους άλλους, υποστηρικτές του να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

«Ας ξαναδώσουμε στη Μπολόνια το κόκκινο χρώμα της, ας επιστρέψουμε στις ρίζες της Αριστεράς», φώναξε με πυγμή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας και πάλι το πλήθος που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Χρυσή Αυγή, λιτότητα, Άνγκελα Μέρκελ, Μπέπε Γκρίλο… σε όλα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ιταλία που είχε κύριο σύνθημα «Πρώτα οι άνθρωποι», ενώ και στις τρεις πόλεις που επισκέφθηκε δεν παρέλειπε να υψώσει τη γροθιά του νικητή για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και να δηλώνει με βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα.



Πώς, όμως, αντέδρασε ο ιταλικός Τύπος με την εμφάνισή του στην Ιταλία; «Ο Τσίπρας ενθουσιάζει την πλατεία», «Ο Τσίπρας κέρδισε τη μάχη της πλατείας», «Ο Αλέξης Τσίπρας τραγουδάει το Bella Ciao και σηκώνει τη γροθιά του για τους υποστηρικτές του», είναι λίγοι από τους τίτλους των δημοσιευμάτων του ιταλικού Τύπου που αναφέρθηκαν στην περιοδεία του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και πριν τις ευρωεκλογές, δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τις προσπάθειες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν στο κενό, καθώς παρά τον ενθουσιασμό, παρά τις τραγουδιστικές του ικανότητες, παρά τη διάθεσή του να μιλήσει στη γλώσσα των υποστηρικτών, ενδέχεται το πολιτικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής λίστας να μην τα καταφέρει.

Το γεγονός ότι η λίστα Τσίπρα παραμένει ακέφαλη «χωρίς έναν ηγέτη που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή», όπως αναφέρει ιταλικό δημοσίευμα, πιθανώς δυσκολεύει τον Ιταλό ψηφοφόρο να ταυτιστεί με την ιδέα του εγχειρήματος.

Άλλωστε, μέχρι πρότινος οι περισσότεροι Ιταλοί δε γνώριζαν ποιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτώντας απορημένοι: «Tsipras chi?», φράση που τελικά φιγουράρει ως τίτλος σε ένα βιβλίο – προφίλ για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.



Μπορεί, λοιπόν, ο Τσίπρας να επιθυμεί να ξυπνήσει από το λήθαργό της την ιταλική Αριστερά, μπορεί να «περνάει» μηνύματα κατά της λιτότητας και μίας Ευρώπης που δε θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζιτών, αλλά θα τα καταφέρει στη μάχη των ευρωεκλογών;

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα ποσοστά κυμαίνονται ανάμεσα στο 3,3% και το 6%, ενώ το όριο ώστε να επιτευχθεί η εκπροσώπηση της λίστας στην Ευρωβουλή είναι το 4%.



Εξάλλου, ο ίδιος ο Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δηλώνοντας πως είναι προβληματισμένος για το αποτέλεσμα της λίστας στην Ιταλία, όχι μόνο για το αν θα ξεπεραστεί το όριο εισόδου, αλλά για το ποσοστό με το οποίο θα κάνει την είσοδό της στην ευρωβουλή.

Πώς, άλλωστε, να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό την ώρα που ο ιταλικός Τύπος φάνηκε να αδιαφορεί για το ιταλικό εγχείρημα; Χρειάστηκε η προκλητική εμφάνιση με λευκό μπικίνι της εκπροσώπου της λίστας, Πάολα Μπακίντου, για να ασχοληθούν για λίγες ημέρες τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με την «L’Altra Europa con Tsipras».



Ωστόσο, ακόμα και η σέξι εμφάνιση της κυρίας Μπακίντου δεν ήταν αρκετή για να διατηρηθούν οι προβολείς πάνω στη λίστα με την οποία η ιταλική Αριστερά κατεβαίνει στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει ούτε στο ντιμπέιτ με τους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με Ιταλούς αναλυτές. 

Αναμένεται, επομένως, η μάχη για τις ευρωεκλογές να μετατραπεί σε σκληρό αγώνα μετ’εμποδίων με αμφίβολα αποτελέσματα για τη λίστα Τσίπρα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης