Τρεις βουλευτές έβγαλαν 3,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό

Τρεις βουλευτές έβγαλαν 3,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό

-Δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες»
-Και 600 μεγαλογιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί έχουν στείλει άλλα 2 δισ.
-Καλούνται για εξηγήσεις δύο γνωστοί επιχειρηματίες που φυγάδευσαν πάνω από 40 εκατ. € «μαύρα»

Τρεις βουλευτές οι οποίοι έστειλαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2012 φέρνουν στο φως οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), μετά τα πρώτα 46 ονόματα που εντόπισε να έχουν φυγαδεύσει μέσω εμβασμάτων στις τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτα χρήματα 100 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε τώρα μέσω των ελέγχων και των διασταυρώσεων άλλους 600 φορολογούμενους που έχουν διακινήσει μεγάλα ποσά χωρίς προηγουμένως να έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΕΦΟΜΕΠ απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έναν κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και πολιτικοί, για τους οποίους ο έλεγχος διαπίστωσε ότι έχουν διακινήσει συνολικά σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 έως το 2012, ήτοι στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, πάνω από 2 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα. Για τους τρεις βουλευτές αναφέρεται πως δια­πιστώνεται ακόμα ότι τα εμβάσματά τους στο εξωτερικό δεν δικαιολογούνται από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει και είναι δημοσιοποιημένα.

Επίσης, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι δύο πολύ γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες έχουν καταθέσεις άνω των 20 εκατ. έκαστος, τα οποία δεν δικαιολογούνται. Οι 600 αυτοί φορολογούμενοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τις φορολογικές αρχές να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα, τα οποία για την Εφορία θεωρούνται «μαύρα», καθώς δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών. Δηλαδή θα παραλάβουν αύριο Δευτέρα μια επιστολή στην οποία θα αναγράφεται ότι εντός των επόμενων 5 ημερών θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΚΕΦΟΜΕΠ στη λεωφόρο Κηφισίας (Μέγαρο Atrina).

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα αδήλωτα ποσά, τότε θα επιβληθούν φόροι και πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επί της ουσίας δηλαδή θα φορολογηθούν με την υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας. Αυτό αφορά και τους τρεις βουλευτές με τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό, το ύψος των οποίων είναι λίγο παραπάνω από 1.000.000 ευρώ για τον καθένα.  Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, όπως και το ΣΔΟΕ, δεν επιδέχονται πλέον παρεμβάσεις και κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα είδαμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής επωνύμων, ανάμεσά τους και πολιτικών, όπως η περίπτωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογουμένους που θα ελεγχθούν είναι ανεπάγγελτοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι από τους 600 φορολογουμένους, οι 200 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης 30 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 20 ανεπάγγελτοι, 100 γιατροί, 100 δικηγόροι, 50 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 20 αθλητές.

Θα κληθούν για περαίωση

Η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 20 αγρότες, 10 τοκογλύφους, 5 μέντιουμ κ.ά.Ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στον νέο επικεφαλής του Κέντρου Μεγάλου Πλούτου να έχουν ελεγχθεί έως τα τέλη Απριλίου και οι 600 φορολογούμενοι, καθώς εκτιμάται ότι μόνο από αυτά τα πρόσωπα τα ποσά που μπορεί να εισπραχθούν από επιπλέον φόρους και πρόστιμα μπορεί να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ. Βέβαια πολλοί από αυτούς θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή 70β προκειμένου να αμφισβητήσουν τα πρόστιμα και να «προβάλουν» τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στον εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ακόμα όμως και αυτό να γίνει, θα πρέπει να καταβληθεί σε μετρητά το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών. Μετά τον έλεγχο των προσώπων αυτών, το ΚΕΦΟΜΕΠ θέλει από τον Μάιο να «προχωρήσει» και στους υπόλοιπους φορολογουμένους που έχουν βγάλει σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμβασμάτων μεγάλα χρηματικά ποσά. Από τον Μάιο θα αλλάξει επίσης και η διαδικασία ελέγχων και οι φορολογούμενοι μέσα σε διάστημα 5 ημερών θα καλούνται να αυτοκαταγγελθούν. Να παραδεχτούν δηλαδή ότι πράγματι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό είναι «μαύρα», χωρίς να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τα δικαιολογήσουν. Στη Γενική Γραμματεία Εσόδων εκτιμούν ότι κάθε μήνα θα περαιώνεται ο έλεγχος για περίπου 150 πρόσωπα. Συνολικά δηλαδή έως το τέλος του χρόνου περίπου 1.700 άτομα θα έχουν περάσει από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις καθυστερήσεις των πρώτων μηνών, είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των ερευνών των εμβασμάτων. Επειτα από προσεκτικούς ελέγχους μηνών από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου στα εμβάσματα και τις offshore από τη ΦΑΕ Πειραιά, τα πρώτα 36 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι πρώτοι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν προ ημερών επέδειξαν ότι 46 άτομα, εκ των οποίων 15 επιχειρηματίες, 5 εφοπλιστές, 1 τραπεζίτης (μισθωτές υπηρεσίες), 1 πολιτικός μηχανικός που ταυτόχρονα είναι και έμπορος τέχνης, 1 πολιτικός μηχανικός που έχει και έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, 13 γιατροί και 10 δικηγόροι από τις ΔΟΥ του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Δ’ Αθηνών και της Γλυφάδας πλήρωσαν περίπου 14 εκατ. ευρώ σε φόρους. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν είναι και επιχειρηματίας και 6 συγγενικά του πρόσωπα οι οποίοι αποκόμισαν υπερκέρδη από την πώληση μετοχών και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις . Οι επιπλέον φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τους ελέγχους σε 7 offshore εταιρείες που κατείχαν πολλά και ακριβά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (102)

μπαρμπαδήμος

Πολύ φοβάμαι πως οι περιρρέουσες συνθήκες, το ρευστό κοινωνικό-οικονομικό σκηνικό έχει ερεθίσει και την ανασφάλεια πολλών από τους πολιτικούς μας με αποτέλεσμα να περιπίπτουν σε τακτικές που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται πρώτα για την οικονομική τους ευρωστία, την πολιτική τους επιβίωση και τέλος για εμάς..... Μοιάζει εξοργιστικό να διακινείς καταθέσεις εκατομμυρίων ενώ την ίδια ώρα κόπτεσαι για τα δίκαια των πολιτών, όταν λές πως νοιάζεσαι για τις θυσίες του, την ίδια ώρα που ψηφίζεις την ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ !!! Δεν πάνε καλά τα πράγματα και αυτοί δεν βοηθάνε....Είναι γενικώς σάπια η πολιτική που ασκείται από το πολιτικό δυναμικό που μας έφερε, ως ένα σημείο, σε αυτή την τραγική κατάσταση......Και είναι ζάπλουτοι, οι περισσότεροι, σε όλα τα κόμματα. Δεν νιώθουν τι σημαίνει να ζητιανεύεις 20 ευρώ σε συγγενείς κ φίλους για να φάνε πρωινό τα παιδιά. Ολα τα παραπάνω ωστόσο δεν πρέπει να μας σπρώξουν σε βλακείες, χυδαιότητες κ λυντσαρίσματα γιατί μετά η καταστολή θα γίνει αφόρητη. ΜΟΝΌ ΈΝΑ ΜΈΣΟ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ: Γ Ε Ν Ι Κ Η Σ Τ Α Σ Η Π Λ Η Ρ Ω Μ Ω Ν !!! χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση κ ομπρέλλα (αλλα δεν συμφέρει τους υποψήφιους σωτήρες μας γι αυτό και το ..πνίγουν)

dim

Ευτυχώς που έκοψαν φράγκα απο τους δικαστικούς και έγιναν ανεξέλεγκτοι....Επιτέλους δικαιοσύνη ψωρίς καπέλο.

ταμαρα

μεγαλη κουβεντα ειπες οσο τα ειχαν παστωμενα με μισθους επιπεδου αγγλου δικαστικου δεν ασχολουνταν με τιποτα...

Oldman

Προφανώς και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στο να βγάλουν τις γνωστές "πατριωτικές" κορώνες στις επερχόμενες εκλογές.....Αν θυμάμαι καλά πριν από αρκετά χρόνια πάλι είχε προκύψει πρόβλημα "αδήλωτων" για το γνωστό παλληκάρι από την συμπρωτεύουσα.Τότε είχε ειπωθεί ότι επρόκειτο για ..... συνωνυμία.Και καλά να υπάρχει συνωνυμία αλλά και ο ΑΦΜ?

ΝΙΚ

Ας είναι καλά οι νόμοι του Παπακωνσταντίνου για οικονομικούς εισαγγελείς, ανοίγματα λογαριασμών και άλλα τέτοια ποιός Σαμαράς και κουραφέξαλα........Και φυσικά γι'αυτό τον στέλνουν στο ειδικό δικαστήριο.....

πρώην Βόδι

με εντολή Σαμαρά ο έλεγχος..μη ξεχνιόμαστε...... ΗΓΕΤΗΣ όχι αστεία.....μπουχαχαχαχα!!!..

Εκσυγχρονιστης

Τραγικη ηττα Συριζα απο τημ ολη υποθεση. Εαν ειναι σωστα τα ονοματα στη φορα, ειναι γνωστο οτι προκειται για βουλευτες με γνωστες αντιμνημονιακες θεσεις που ηταν ετοιμοι να μεταπηδησουν στο Συριζα. Μονο με ΝΔ και Αντωνη εχει αυτη η χωρα μελλον! Προβλεπω περιπατο ΝΔ το Μαιο!!! Παμε ολοι μαζι παιδια για νεες νικες

γ21

..καλα τραγουδα. Σε βλεπω κατω απο 10%!!!

BicMak

Γιατροί, Δικηγόροι, Εστίαση, Ψυχαγωγία. Οι πρωταθλητές ΜΑΚΡΑΝ της φοροδιαφυγής....και το υπουργείο ψάχνει ακόμη τα φραγκοδίφραγγα των μικρών.

Ντορα

Ας μην κανουμε κηνυγι μαγισσών. Απλα καποιοι ξεχάστηκαν και δεν δουλωσαν μερικα εκατομμυρια καποιες χρονιές. Πως κανετε ετσι για κατι ψωροεκατομμυρια ;

κρίνουμε αυστηρά

Όλοι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν με σκληρή φορολογία. Λαμόγια που κυβερνάνε υπέρ του εαυτού τους και των πλουσίων. Η κυβέρνηση είναι με τους τραπεζίτες και ο λαός γιαυτό είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εμεις παλιά ήμασταν με νδ και πασοκ , αλλά τώρα καταλάβαμε και κρίνουμε αυστηρά.

anestow

Κικίλιας και Ιωαννίδης οι δύο από τους τρεις βουλευτές της ΝΔ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης