Σαμαράς: Εγιναν λάθη στο πρόγραμμα - Τώρα τα διορθώσαμε

Σαμαράς: Εγιναν λάθη στο πρόγραμμα - Τώρα τα διορθώσαμε

Παρουσίασε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας - «Οι πολίτες, στις ευρωεκλογές, να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης»

Σαμαράς: Εγιναν λάθη στο πρόγραμμα - Τώρα τα διορθώσαμε
«H Ελλάδα μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης, είμαι υπερήφανος που η χώρα μου στέκεται ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για την στήριξή τους.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πορεία οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και μίλησε και για τα λάθη του πρώτου προγράμματος που διορθώθηκαν στην συνέχεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στην ομιλία του ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας αλλά και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία».


Κλείσιμο

«Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της», συνέχισε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε: «Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλήτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματός του, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Η Ελλάδα έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

«Θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης», συνέχισε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται καλύτερα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα πετύχαμε αυτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την στήριξη των εταίρων μας. Θέλω να ευχαριστήσω του λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους».





Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα πρωθυπουργός. Γι' αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ακόμη και ότι η ΕΕ θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για τον ρόλο του ευρωκοινοβουλίου. «Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να ελέγχει τις αποφάσεις. Θέλουμε ισχυρό κοινοβούλιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυξημένες αρμοδιότητες θα φέρει πιο κοντά τα ιδανικά της ενωμένης ευρώπης στον πολίτη. Η ΕΕ δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστηκε η συνοχή και η αντοχή της και το κοινό νόμισμά της και φάνηκαν τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Τώρα η κρίση ξεπερνιέται. Αποδείξαμε όμως ότι η Ευρώπη δουλεύει. Η κρίση μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι η δέσμευσή μου ώστε στις ευρωεκλογές οι ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή αίσθηση της κρίσης αλλά με την αίσθηση ότι η κρίση ξεπερνιέται».





Ο κ. Σαμαράς συνόψισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας :

-τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη. Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

-Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος,

-αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα,

-νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την διεύρυνση της Ένωσης με τις συζητήσεις με τις Βαλκανικές χώρες. Στους στόχους της προεδρίας ανέφερε και την ενίσχυση των σχέσεων με του συμμάχους της Ευρώπης όπως οι ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτό το μέλλον διαμορφώνουμε σήμερα, αυτό το μέλλον μας ενώνει. Προχωράμε βήμα βήμα, κάποιες φορές κάνουμε λάθη. Ξεπερνώντας την κρίση προχωράμε ακόμη πιο αποφασιστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Σαμαράς: Εκλογές το 2016 - Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές

"Εμείς οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αγαπούν την χώρα τους αγαπούν τα παιδιά τους" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς. Συνέχισε λέγοντας ότι  "τους Έλληνες πολίτες τους ενδιαφέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης. Επίσης τα δύσκολα είναι παρελθόν, είμαστε κοντά στην ανάκαμψη. Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμένου εξτρεμισμού και λαικισμού, επενδύουν στον φόβο, δεν δίνουν ελπίδα στους έλληνες πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και των βουλευτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Θα μου πείτε ότι θα πρέπει να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ο λαός θα συμφωνήσει σε μία υπερκομματική υποψηφιότητα. Στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. ".

Απάντησε και για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις: "Δουλεύουμε με την Τρόικα 18 μήνες. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος. Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν για τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποια όρια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για περισσότερους φόρους και μικρότερες συντάξεις. Συμφωνήθηκε με την Τρόικα ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχουμε το 2013 το 70% θα επιστραφεί πίσω στον ελληνικό λαό. Σε ποιούς θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Έχω επίσης να πω ότι από την αρχή αντέδρασα για ορισμένα σημεία του προγράμματος κυρίως τους πολλαπλασιαστές για την συνέπεια που είχαν στην ύφεση, κάτι που δέχθηκε και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πιέση από κανέναν ούτε για τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε ωστόσο οφείλεται στο όλη η αντιπολιτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη, τώρα θα επιταχυνθούν".

Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός: “Η Ελλάδα θα είναι όρθια και περήφανη σε μία πορεία ανάκαμψης έχονται πετύχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από την πρόβλεψη του προγράμματος. Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση της. Η Ευρώπη ξεπερνα την κρίση της. Προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη με έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε επίσης έμφαση στις επενδύσεις υποδομής που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης θέμα στο οποίο θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Τρίτη προτεραιότητα είναι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη που για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται αλληλεγγύη, κατανομή των βαρών και εμπλοκή των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή περνούν οι μετανάστες. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις μαφίες που διακινούν τους δυστυχείς ανθρώπους και θησαυρίζουν από αυτή την αποτρόπαια δραστηριότητα.

Άλλη προτεραιότητα έιναι οι θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης με δύο παραμέτρους την Ανάπτυξη και την Ασφάλεια. Η Ευρώπη πέτυχε να μείνει ενωμένη, να δει τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για το τί Ευρώπη θέλουμε. Η σημερινή μας παρουσία έχει και μία συμβολική σημασία γιατί η Ελλάδα πόνεσε και είναι ακόμη τραυματισμένη και αντιμετωπίζει την κοινοτική συνοχή ως βασικό πρόβλημά της, έχασε βιοτικό επίπεδο, πέρασε έξι χρόνια ύφεσης αλλά στέκεται στα πόδια της μέσα στο ευρώ και στην προεδρία της ΕΕ".

Τέλος ισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στα παλιά μου λημέρια στο ευωκοινοβούλιο το οποίο σέβομαι τιμώ και θέλω να ενισχυθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σούλτς για την στήριξή του στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές στην πλειοψηφία τους στάθηκαν δίπλα μας.


Με την ελληνική προεδρία θα κάνουμε από κοινού την προσπάθεια για την τραπεζική ένωση δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς. Είμαστε διατεθειμένοι για έναν συμβιβασμό. Το ευρωπαικό κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση. Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι πρόθυμη να υπάρξουν ελαφρύνσεις διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Θα συζητήσουμε την δομή της Τρόικας, πώς θα αυξηθεί η υποχρέωση δημοκρατικής λογοδοσίας. Η αντιπροσωπία του κοινοβουλίου θα μεταβεί 29-30 Ιανουαρίου στην χώρα για να κάνει την δουλειά που έκανε και στην Λευκωσία και Λισσαβόνα. Είχα ενοχληθεί αυτά που είχε πει ο κ. Ρεν απαντώντας στο ερώτημα για την λογοδοσία της Τρόικας λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι υπόλογοι στους οργανισμούς τους και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα κράτη μέλη.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης