«Γράφεται» τώρα το νέο Μνημόνιο

«Γράφεται» τώρα το νέο Μνημόνιο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:30 η πολύωρη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα - Την Πέμπτη η συνάντηση του Σαμαρά με τους εκπροσώπους ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ - Πού συμφωνούν, που διαφωνούν κυβέρνηση και Τρόικα- Στόχος της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή

«Γράφεται» τώρα το νέο Μνημόνιο
Να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή επιδιώκει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, γράφονται τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου και πρέπει αν υπάρξει κείμενο μέχρι την Κυριακή ώστε να υπάρχει μια βάση για να αποφασίσει τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ για τη δόση προς την Ελλάδα». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής κλείστηκε για την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στα προαπαιτούμενα για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ όμως η Τρόικα θέλει να θέσει και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, προκειμένου να κάμψει τις πολιτικές αντιστάσεις και να ψηφιστεί το μέτρο στη Βουλή.

Από τις απανωτές συσκέψεις των συναρμοδίων  υπουργών προκύπτει συμφωνία  και τον για μηχανισμό περικοπής των δαπανών που ξεπερνούν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να διευκρινισθεί αν έχει καλυφθεί έτσι η δημοσιονομική «τρύπα» του 1 δισ. για φέτος και 2,5 δισ. συνολικά έως το 2014.

«Συμφωνήσαμε σε όλα» ανέφερε υψηλότατο στέλεχος του υπουργείου, αναφερόμενος όμως στο σχέδιο περί προστίμων υπέρβασης του μηνιαίου πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.  Το μέτρο δεν θα ισχύει εξίσου με τα ίδια ποσοστά μείωσης σε κλινικές και σε διαγνωστικά κέντρα. Επιπλέον τόνιζε πως «όποιο διαγνωστικό κέντρο ή κλινική αρνηθεί να προσφέρει περίθαλψη, θα βγαίνει εκτός συστήματος του ΕΟΠΥΥ διά παντός».  «Δεν υπερασπίζομαι τη δικαιοσύνη του μέτρου αλλά οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες» τόνιζε η ίδια πηγή.

Επιπλέον «κλείδωσε» το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι η διάταξη για το άνοιγμα των Κυριακών είναι έτοιμη, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να την θέσει η Τρόικα ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι. Σημειώνεται ότι βάσει μνημονίου έπρεπε η διάταξη να ψηφισθεί  έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να βάλουν στα προαπαιτούμενα το νέο Επενδυτικό Ταμείο, γεγονός που θεωρεί σημαντικό δεδομένων των ενστάσεων που είχαν εκφράσει επιτηρητές στο παρελθόν.

Η «καλή είδηση» της διαπραγμάτευσης πάντως ήταν η δήλωση παράγοντα του υπουργείου Περιβάλλοντος που εξερχόμενος της συνάντησης με την τρόικα στο γραφείο του κ.Στουρνάρα, ότι «σεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου και  θα γίνει μείωση στο βιομηχανικό ρεύμα κατά 10-15%». Πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει από τώρα δέσμευση για το 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης