Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης»

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης»

«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στη διαπραγμάτευση» - «Ήρθατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Εμπαίζετε το λαό και τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημονιακό τέρας» απάντησε ο Π. Λαφαζάνης – Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης»
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και οξείες αντιδράσεις βάζουν οι αμφίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα αλλά και την συνολική λύση στο χρέος λίγες ώρες μετά την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεων της χώρας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή επισήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης» και τόνισε πως «Δηλώσεις τύπου ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη αν είναι συνεπής δεν πρέπει να ξαναγίνουν».

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι: «Οι παρεμβάσεις των εταίρων δεν ωφελούν. Εμείς αναγνωρίσαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας». Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε ότι «ήρθατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Μέχρι χθες λέγατε να ψηφιστούν τα μέτρα για να εκταμιευτεί η δόση. Εμπαίζετε τον λαό και τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημονιακό τέρας».

Πιο αναλυτικά, μήνυμα στην κυβέρνηση και στους ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο κ.  Βενιζέλος αναφέροντας ότι: «Ενώ στην αίθουσα διεξάγεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, διεθνώς διεξάγεται συζήτηση με πληροφορίες και παραπληροφόρηση για την χώρα και την θέση μας στην Ευρώπη και τον τρόπο αντίδρασης των εταίρων».

Πρόσθεσε πως «θεωρώ υποχρέωση να κάνω πολιτική δήλωση τώρα αυτές τις ώρες που κορυφώνεται η πολιτική διαπραγμάτευση για το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα οδηγήσει την χώρα εκτός κρίσης». Τόνισε πως «Με την καταλυτική ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης  η Ελλάδα εκπλήρωσε με το παραπάνω και με τις θυσίες του Ελληνικού λαού τις υποχρεώσεις της. Περιττεύει να τονίζω ότι εντός δύο ετών μηδενίσαμε το έλλειμμα και σε λίγο μπαίνουμε σε πεδίο πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε  αντοχή και για να γίνει αυτό το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βάρη τίμημα. Εχοντας αυτή την ηθική νομιμοποίηση θέλω να στείλω δύο μηνύματα:

-        Το πρώτο προς την κυβέρνηση που συμμετέχουμε. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, επίμονοι και σκληροί στην διαπραγμάτευση. Αυτά είχα πει τον Αύγουστο, όμως αποδέχθηκα την αντίστροφη σειρά από όσα πρότεινα. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης.  Την άλλη εβδομάδα το Eurogroup με καθαρή απόφαση πρέπει να δώσει λύση για την βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα μέτρα ήταν τα τελευταία. Ότι θα δοθεί επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής. Για την αξιοπρέπεια της χώρας δεν θα ξαναμπεί στο τραπέζι ζήτημα δεσμευμένου λογαριασμού. Πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα. Δηλώσεις τύπου ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη αν είναι συνεπής δεν θα ξαναγίνουν

-        Το δεύτερο στους ευρωπαίους εταίρους από ένα κόμμα που αγωνίζεται να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η παράταση της εκκρεμότητας είναι αργός θάνατος. Ο αργός θάνατος της Ελλάδας. Όμως η κοινωνική έκρηξη δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Είναι ευρωπαϊκό.  Το ντόμινο θα θίξει την ευρωζώνη συνολικά. Οποιος νομίζει ότι παίζει με τις αντοχές του λαού κάνει λάθος. Παίζει με τις αντοχές του λαού του. Αυτά τα μηνύματα εκτιμώ ότι αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κοινοβουλίου γιατί με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης».

Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος ζήτησε τον λόγο και μεταξύ άλλων είπε ότι «ήρθατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Μέχρι χθες λέγατε να ψηφιστούν τα μέτρα για να εκταμιευτεί η δόση. Εμπαίζετε τον λαό και τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημονιακό τέρας».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Βενιζέλου που είπε: «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά σε όσα λέμε εμείς και σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι αυτά που λέει πάντα ο  κ. Λαφαζανης που έχει εκλάμψεις για την κυβερνησιμότητα του κόμματό ς του. Εμείς κινούμαστε  από την σκοπιά του εθνικού συμφέροντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από μικροκομματική συγκυριακή σκοπιμότητα. Καταθέτει μόνο αντεθνική  και αντιεπενδυτική πρόταση προβοκάτσια εναντίον του τόπου».



 


            
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης