Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με ευμενέστερες διατάξεις που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με ευμενέστερες διατάξεις που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Οι διατάξεις βάσει των οποίων επιδόθηκαν ποινές ψηφίστηκαν έναν χρόνο μετά τη φωτιά στο Μάτι, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Sequence-02_00_36_42_28_Still039-768x432
Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλο αυτό έγινε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ο υπουργός ανάφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πως το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές: «Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή μέτρων που έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κλπ, η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, με δήμευση περιουσίας».

«Αυτή τη διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ακόμα ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην επισήμανση πως η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο σήμερα, ανεξαρτήτως ισχύοντος ποινικού κώδικα, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν εάν πρέπει να ασκήσουν έφεση» και πως η πρόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει να καθαρογραφεί άμεσα η σημερινή δικαστική απόφαση στοχεύει πιθανώς στην τάχιστη εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή (Ιούλιος 2026): «Είδα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να οδηγηθεί τάχιστα και σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την παραγραφή».

Στον διάλογο του υπουργού Δικαιοσύνης με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν και τα εξής:

Κλείσιμο
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Παρακολουθεί ο κόσμος σήμερα την δικαστική απόφαση αυτή σχετικά με τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και όπως καταλαβαίνετε, φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε και εσείς, το αίσθημα των συγγενών και της κοινής γνώμης, το περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται και είμαι επιεικής, από μια τέτοια απόφαση.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ας το εξηγήσουμε όμως. Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν.

Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το Σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν.

Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην Κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό.

Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. 'Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θα σας πω που θα ήταν η διαφορά; Στο νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλά, μέχρι 20 χρόνια, αλλά το τι θα επιβάλει ο δικαστής, δεν το ορίζετε … το ορίζει ο δικαστής.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Από 10 ως 20 όμως χρόνια κάθειρξη. Που σημαίνει δηλαδή υποχρεωτικά φυλακή. 'Αρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε. Αυτή τη διάταξη δίνω, για την οποία σας μιλώ, δεν τη ψήφισαν. Τη ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αυτήν για την οποία σας μιλώ.

'Αρα λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε. Με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις.

Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν δια των οργάνων αυτών εάν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές, για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Επομένως η αθώωση δεν αλλάζει. Είτε έχεις τον παλιό Ποινικό Κώδικα είτε τον καινούργιο.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σύμφωνοι, για αυτό λέω ότι εάν τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία εκτιμήσουν, ο Εισαγγελέας ας πούμε των Εφετών έχει 10 μέρες προθεσμία από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση..

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ίσως γίνει μια έφεση.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω εγώ, αλλά λέω ότι τα όργανα αυτά της Δικαιοσύνης έχουν τη δυνατότητα αφού διαπιστώσουν, αν διαπιστώσουν, πλημμέλειες δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση.

Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι

Ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

 • Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
 • Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
 • Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
 • Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
 • Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
 • Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

 • - Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
 • - Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
 • - Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
 • - Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
 • - Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
 • - Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο. «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο. 

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Τραγωδία στο Μάτι: Βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου from Orange Press Agency on Vimeo.

«Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;» - Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

«Ξεφτίλες παιδιά δεν έχετε; Άχρηστοι ελεεινοί, ζώα παιδιά δεν έχετε;», φώναξαν από την πλευρά τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Οι συγγενείς ξέσπασαν κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

 • Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.
 • Προέδρος: Να περάσετε έξω…
 • Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!
 • Γυναικα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…
 • Πρόεδρος: Μη διακόπτετε
 • Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα
 • Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την
 • Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!
 • Γυναίκα: Ποτέ να τους βρω να τα πω;


«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς...», φώναξε προς το δικαστήριο συγγενής θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Άλλοι συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης για ενοχή μόνο έξι κατηγορουμένων.


Δείτε φωτογραφίες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών
dikastirio-mati3
Ρένα Δούρου
dikastirio-mati2
Ευάγγελος Μπουρνούς
dikastirio-mati5
dikastirio-mati
dikastirio-mati4

Δείτε βίντεο: Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι
Δίκη για το Μάτι:Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους -Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα Κάπα Research: Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τον θεσμό της Εκκλησίας, πόσοι είναι υπέρ του διαχωρισμού με το κράτος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το πολιτικό rebranding της προέδρου της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών


Μπόνους έως 15% στο Δημόσιο: Ποιοι θα το παίρνουν και πώς θα επιλέγονται - Όσα πρέπει να ξέρουμε σε 9 ερωταπαντήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης