Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα 20 F-35 που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Το 2028 έρχονται τα δύο πρώτα

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα 20 F-35 που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Το 2028 έρχονται τα δύο πρώτα

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ έστειλαν το letter of acceptance για την προμήθεια

F35_2
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των 20 F-35 από την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα το απαραίτητο letter of acceptance, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πενα περιθώριο 60 ημερών για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για τη σύμβαση. 

Όπως είναι γνωστό, το συνολικό κόστος της προμήθειας προβλέπεται να φτάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πρώτες δύο παραλαβές αναμένονται το 2028, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των 20 μαχητικών θα γίνει ως το 2035. 

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 18 Rafale (τα υπόλοιπα 6 αναμένονται εντός του 2024), παραλαμβάνει ήδη τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, η παραλαβή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. 

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η δωρεάν αμυντική βοήθεια προς την χώρα μας που παρέχεται μέσω της EDA (Excess Defense Articles) περί πλεονάζοντος υλικού.Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 4 φρεγάτες LCS, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H ,10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P3 ,τρία περιπολικά σκάφη 60 Brandley και οχήματα και φορτηγά. 

Κλείσιμο
H αμυντική αυτή βοήθεια ενισχύει σημαντικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και καλύπτει άμεσες ανάγκες με το μικρότερο δυνατό τίμημα και κόστος. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πάντως και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και της αξιοπιστίας ως συμμάχου σε μια περιοχή που οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες είναι πολλοί και οι κίνδυνοι ανάφλεξης ορατοί.


Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη: Βίντεο από την απόπειρα βιασμού της 32χρονης από πελάτη σε καφετέρια

Ζάκυνθος: Αρνούνται να επιστρέψουν στο σπίτι με τη μητέρα τους τα δύο υιοθετημένα παιδιά που κακοποιήθηκαν από εκείνη

Αλεξανδρούπολη: «Πήγα με στολή εξόδου και με χαρακτήρισαν νίντζα, είμαι αθώος» λέει ο καθηγητής που συνελήφθη για παρενόχληση μαθήτριας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης