Κύπρος: Θέμα εθνικής ασφάλειας το μεταναστευτικό και οι ροές από τον Λίβανο

Κύπρος: Θέμα εθνικής ασφάλειας το μεταναστευτικό και οι ροές από τον Λίβανο

Μεταξύ των μεταναστών-προσφύγων από τη Συρία φαίνεται πως έχουν παρεισφρήσει μέλη της Χεζμπολάχ και άλλων ακραίων ισλαμικών οργανώσεων

christodoulides_n
Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε τον Λίβανο και είχε επαφές με τη κυβέρνηση και τη βουλή της χώρας, με αποκλειστικό αντικείμενο την έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης, με βάρκες προς τα παράλια της Κύπρου.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη εκτός από τους υπουργούς εξωτερικών και εσωτερικών, συνόδευαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Πηγές του Protothema.gr, ανέφεραν πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνόδευαν τον κ. Χριστοδουλίδη δεν πήγαν στον Λίβανο «γιατί δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν». Μετέφεραν στους αξιωματούχους του Λιβάνου πληροφορίες και στοιχεία που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς μεταξύ των μεταναστών - προσφύγων από τη Συρία, φαίνεται πως έχουν παρεισφρήσει μέλη της Χεζμπολάχ και άλλων ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που έχουν σχέση με το Ιράν και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Στο παρελθόν εντοπίστηκαν πράκτορες που δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν και μέλη της Χεζμπολάχ που προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά στόχων ισραηλινών συμφερόντων στη Κύπρο.

Λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και τα χτυπήματα του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, υπάρχουν προφανείς λόγοι ανησυχίας στη Λευκωσία, ώστε να μην γίνει πεδίο αντιπαράθεσης Ιράν - Ισραήλ.

Πέραν βεβαίως του κινδύνου για τρομοκρατικές ενέργειες, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών με βάρκες από τον Λίβανο παρά τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Βρυξελλών - Βηρυτού και τη διμερή συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων για φιλοξενία άλλων μεταναστών καθώς οι υποδομές που διαθέτει είναι υπερπλήρεις. Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε η ΕΕ να συμβάλλει στον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων στη περιοχή της Κύπρου, αλλά να ασκήσει πίεση και στον Λίβανο στον οποίο παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία.

Χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε δεσμεύσεις από τη Βηρυτό για καλύτερο και πιο σχολαστικό έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων ώστε να παρεμποδιστεί η δράση των κυκλωμάτων που μεταφέρουν μετανάστες στη Κύπρο.

Σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέα επίσκεψης στον Λίβανο, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε «συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα χθες κατά τη διάρκεια των επαφών μου, ειδικότερα με τον Πρωθυπουργό της χώρας (Λίβανο), σε συνέχεια των όσων συζήτησα με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Είμαστε σε επαφή, ενημέρωσα μετά την επιστροφή μου από τον Λίβανο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων μου και δεν αποκλείω σύντομα να επισκεφθώ και πάλι τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνήσαμε».

Σχέδιο «Αμάλθεια» για τη Γάζα

Κλείσιμο
Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρούν οι προεργασίες, χθες είχαμε επίσκεψη εδώ από την αρμόδια Υπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων που έγινε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή πέραν των σχεδόν 40 χωρών. Θα είναι ευχής έργο να υπάρξει εκεχειρία, αλλά και αν δεν υπάρξει εκεχειρία οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι εκεί και θεωρώ ότι το κλειδί είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται από πλευράς ΗΠΑ. Αναμένω τις αμέσως επόμενες μέρες να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκε από την ΜΕΘ ο 39χρονος δολοφόνος της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες που πλήττουν τη νότια Ρωσία

Η τεχνολογία νικά τα Ρίχτερ - Με «συνταγή» Ταϊβάν ο Πύργος στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης