Γιαννακοπούλου για μη κρατικά ΑΕΙ: Η «κρεμ ντε λα κρεμ» των συνταγματολόγων που έβαλαν πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, υπέρ της συνταγματικότητας

Γιαννακοπούλου για μη κρατικά ΑΕΙ: Η «κρεμ ντε λα κρεμ» των συνταγματολόγων που έβαλαν πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, υπέρ της συνταγματικότητας

Τι είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου εξέφρασε αντιρρήσεις για τη στάση του κόμματος, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη

giannakopoulou
Θέση υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων πήρε η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γιαννακοπούλου έστρεψε τα βέλη της κατά άλλων βουλευτών του κόμματος, όπως του Παναγιώτη Δουδωνή, του Γιώργου Μουλκιώτη και του Δημήτρη Μπιαγκή, που υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, λέγοντας πως η ίδια προτιμά να ακούει την «κρεμ ντε λα κρεμ» των συνταγματολόγων, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Αλιβιζάτο που έχουν βάλει πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και όχι όσους «αγιογραφούν» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων: «Λενε κάποιοι ότι υπάρχουν θέματα συνταγματικότητας και ότι πρώτα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 16. Πρόκειται για ένα τουλάχιστον ευάλωτο επιχείρημα και θα μου επιτρέψετε να ακούσω κορυφαίους συνταγματολόγους - την κρέμ ντε λα κρεμ - όπως ο Βενιζέλος, ο Αλιβιζάτος, ο Μανιτακης, ο Καμινης που έχουν βάλει πλάτη για την παράταξη και έχουν τοποθετηθεί κάθετα ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα».

Όπως πρόσθεσε: «Και να μην ακούω συνταγματολόγους που έσπευσαν απ το καλοκαίρι να γράψουν βιβλίο για το “φαινόμενο Κασσελάκη” και που κάνουν τον πολιτικο σχεδιασμό νεοφυών κομμάτων», αναφερόμενη έμμεσα στον Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Κομματική πειθαρχία από Ανδρουλάκη μετά τον καβγά για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Υπενθυμίζεται πως με το μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως διαφοροποίηση από τη θέση του κόμματος – που παραπέμπει σε καταψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη- έκλεισε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου σημειώθηκε σκληρή κόντρα μεταξύ του προέδρου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου καθώς και σοβαρή αμφισβήτηση της κεντρικής «γραμμής» από τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», ήταν η φράση με την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε επί της ουσίας το «χαρτί» της διαγραφής για όποιον βουλευτή του κόμματος υπερψηφίσει την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση- «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16», υπογράμμισε στο φινάλε της συνεδρίασης ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ζήτησε μάλιστα από τους βουλευτές να υπογράψουν έγγραφο-κείμενο με το οποίο θα προτείνουν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην επισήμανση του κ. Ανδρουλάκη ότι θα δείξει μηδενική ανοχή στη διαφοροποίηση και στο ερώτημα περί πιθανής υπερψήφισης του νόμου από μέλος της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας , η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου απαντά ότι «ουδέποτε δημιούργησα θέμα στην παράταξη, στηρίζω πάντα το κόμμα του», ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα σεβαστεί την επικρατούσα απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το επεισόδιο με Κωνσταντινόπουλο - Γιαννακοπούλου

Από την αρχή πάντως της συνεδρίασης τα στελέχη που είχαν ήδη προαναγγείλει τη διαφωνία τους με την καταψήφιση του νόμου έδειξαν αποφασιστικότητα στο να υποστηρίξουν την άποψή τους απέναντι σε αυτή που έχει περιγράψει ο κ. Ανδρουλάκης και βασίζεται στο «σκανδιναβικό μοντέλο» καθώς και στην λύση μέσω της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου στο Σύνταγμα. «Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε «όχι» στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ επέμεινε λέγοντας ότι έπρεπε να έχει γίνει συνεδρίαση για την στρατηγική του κόμματος για το επίδικο ζήτημα. «Δεν μας φώναξες να σου πούμε την άποψή μας όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω, όπως μας είχες πει», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανεβάζοντας την ένταση στην αίθουσα. «Τι προτείνεις δηλαδή;», τον ρώτησε με σκωπτικό ύφος ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής επιχειρηματολογώντας σχετικά με τη θέση του επικαλέστηκε το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το 2006 επί Καραμανλή ψηφίσει υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια ενός πρώην πρωθυπουργού», απάντησε ανεβάζοντας στροφές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, όπως και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος στο ίδιο έντονο ύφος επεσήμανε ότι «όπως λες εσύ πρόεδρε τις απόψεις σου, θα τις λέω και εγώ».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου που είχε με δημόσιες παρεμβάσεις της ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργού Παιδείας έθεσε αρχικά θέμα λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. «Και μόνο που βρισκόμαστε ως ΚΟ μόλις μια μέρα πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είναι από μόνο του ένα μείζον θέμα. Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής, άρα και δημοκρατικής λειτουργίας της ΚΟ του κόμματος», υποστήριξε η κυρία Γιαννακοπούλου και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε υπάλληλοι να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή και που τις έχουν αποφασίσει δυο-τρία άτομα. Πότε συνεδρίασαν τα όργανα, το Πολιτικό Συμβούλιο ή η Κεντρική Επιτροπή για κάτι τόσο σημαντικό; Η αείμνηστη Γεννηματά για σοβαρά θέματα το έκανε, συγκαλούσε συνεδριάσεις των οργάνων.»

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την κυρία Γιαννακοπούλου ο πρόεδρος του κόμματος θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει δημοσίως από την αρχή ότι «είμαστε υπέρ των μη κρατικών αλλά μόνο μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16» και «όχι να δηλώνει ότι «δεν θα μπω εμπόδιο στη ρύθμιση εφόσον ισχύουν οι βασικές προϋποθέσεις». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της δε, τόνισε ακόμη ότι: “Κλείνουμε τα μάτια ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες κολλέγια – πολλά από τα οποία της κακιάς ώρας- που λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου βγάζουν αποφοίτους με εγκεκριμένα πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα». Και επέμεινε επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά- δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε, ούτε κεντρώες δυνάμεις, ούτε κεντροαριστερές».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι με την καταψήφιση «ταυτιζόμαστε με όσους μάχονται υπέρ του όνου μονοπωλίου που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Και κατέληξε ενημερώνοντας ότι έχει προσωπικά απευθυνθεί στον πρόεδρο για να καταθέσει την άποψή της, για την οποία δεν υπάρχει κάτι που να την τροποποιεί». Ο κ. Ανδρουλάκης – να σημειωθεί- είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ενιαία στάση με τη συνέντευξή του προ δύο εβδομάδων στο ΣΚΑΙ- είχε επίσης διαμηνύσει ότι η υπερψήφιση αφορά μόνο συγκεκριμένα άρθρα του σχεδίου νόμου και δη αυτά που αφορούν στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Επέμεινε στα περί διευθετήσεων

Με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει: ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης» και ισχυρίστηκε ότι «τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης». Εμείς, όμως – συμπλήρωσε- έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.» Και κατέληξε κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν μπορεί κάποιοι, εδώ και δύο χρόνια, να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;

Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειδήσεις σήμερα:

«Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε»: Επίθεση Κασσελάκη στη Δικαιοσύνη μετά την έρευνα για την εταιρεία του - ΝΔ: Νόμος ΣΥΡΙΖΑ από το '16

Κέιτ Μίντλετον: Νέα σενάρια για την υγεία της - Γιατί ήταν τόσο διαφορετική στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της

Σάλος στη Γαλλία: Εξαφάνισαν τη σημαία από τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για σταυρό έβαλαν… βέλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης