ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές Αρβανίτη για τη λειτουργία των οργάνων – Στην τελική ευθεία οι «11», οι επόμενες κινήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές Αρβανίτη για τη λειτουργία των οργάνων – Στην τελική ευθεία οι «11», οι επόμενες κινήσεις

Προβληματισμός για τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι από στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη – «Κλειδώνει» το όνομα των «11» το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια

kasselakis_ko
Συνεχίζουν τα προειδοποιητικά σήματα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την εσωκομματική λειτουργία, στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας στα μέσα της εβδομάδας, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις λόγω της αποχώρησης του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Διονύση Τεμπονέρα.

Η πρόωρη αποχώρηση του κ. Κασσελάκη από την αίθουσα έκανε αρκετά στελέχη να μιλήσουν για «ευτελισμό του οργάνου», «απρέπεια προς τον ομιλητή», αλλά και «απαξιωτική συμπεριφορά» απέναντι στους παριστάμενους, προσθέτοντας άλλο ένα στοιχείο στην αδυναμία συντονισμού μεταξύ κορυφής και στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Σε αυτό το σκηνικό, εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, καθώς ο ίδιος δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει δημόσια για τα εσωκομματικά, ενώ φημίζεται για το ψύχραιμο ύφος του και συχνά ευδιάθετο, όπως φάνηκε κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου καθόταν όπως και τις άλλες φορές, πλάι στον Αλέξη Τσίπρα.

Όρια και κανόνες

Ωστόσο, χθες, «δεν μπορεί ο θυμός να ξεπερνάει το όραμα. Είναι ιστορικό λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καράβι που συνεχίζει τη διαδρομή του. Δεν έχει αλλάξει το σχέδιο.

Είμαι κατά των αποχωρήσεων και των ομαδοποιήσεων» ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, υπογραμμίζοντας ακόμη πως «το κόμμα είναι ενιαίο και πάμε να κάνουμε τη νέα μας αρχή. Πολιτική είναι να χτίζεις και να προχωράς. Οφείλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε «πρέπει να στηρίξουμε τα όργανα μέσα στο κόμμα. Όπου δεν υπάρχουν όρια και κανόνες βγαίνει αρρώστια».



Προβληματισμός και παράπονα στον απόηχο των δημοσκοπήσεων

Τόσο η ανάγκη να προταχθούν τα όργανα, όσο και να υπάρχει σεβασμός σε όρια και κανόνες αποτελούν, την ίδια ώρα, ζητούμενα όχι μόνο για τον κ. Αρβανίτη, αλλά και για μεγάλη μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία δεν αποκλείεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην συγκεκριμένα κατεύθυνση, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κατά πληροφορίες, το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των κομματικών οργάνων προβληματίζει σοβαρά και στελέχη που στήριξαν στην κούρσα της διαδοχής τον κ. Κασσελάκη και τώρα δυσφορούν στην «ρευστοποίηση της εσωκομματικής δημοκρατίας», όπως περιγράφουν.

Τα όποια παράπονα, ωστόσο, από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μεγεθύνει η ανασφάλεια των περισσότερων για την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξής, στον απόηχο και της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, η οποία αποτύπωσε την Κουμουνδούρου στην τρίτη θέση και σε πτωτική πορεία.

«Κλειδώνει» το Σαββατοκύριακο το όνομα

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι διεργασίες για την επισημοποίηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11», οι οποίοι αναμένεται να καταλήξουν στο όνομα του νέου σχήματος, μετά από τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει 4-5 ονόματα, με πιο σημαντική προϋπόθεση για την επιλογή του οριστικού ονόματος τη χρήση της λέξης «Αριστερά».

Το όνομα, αλλά και ο καταμερισμός ρόλων στον νέο φορέα αναμένεται να παρουσιαστούν το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση στις 7 το απόγευμα στο Σεράφειο, όπου θα υπάρξουν μερικές σύντομες τοποθετήσεις και ακολούθως τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως προς το πολιτικό στίγμα της, αυτό θα συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και την νέα αρχή, ενώ οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, θα αποτελούν βασικά επίδικα για το νέο σχήμα, το οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτές με ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις.

Την Τετάρτη η επίσημη ανακήρυξη της νέας ΚΟ

Ακολούθως, την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας από το Προεδρείο της Βουλής, για να ακολουθήσει… βουτιά στα βαθιά, καθώς τόσο ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και τα περισσότερα μέλη της αναμένεται να μιλήσουν στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα και στην συνέχεια για τον προϋπολογισμό. Εκεί, εκτιμάται ότι θα φανούν από τις πρώτες ώρες «ζωής» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι διαχωριστικές γραμμές της τόσο με ΝΔ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ομάδα των «11» έχει αποφασίσει να συνεχίσει μπροστά, αποφεύγοντας τυχόν αντιπαράθεση.

Ήδη, οι ομάδες εργασίας, δηλαδή οι Τομείς του νέου κόμματος έχουν συγκροτηθεί και εργάζονται για την όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακή πρεμιέρα στη Βουλή, ώστε η τεκμηρίωση, αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του απαρτίζουν το νέο σχήμα να ανταποκρίνονται στους στρατηγικούς στόχους του.

Πρώτο δείγμα γραφής από την Έφη Αχτσιόγλου

Ένα πρώτο δείγμα γραφής έδωσε χθες στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου, ασκώντας σκληρή κριτική στην ΝΔ. «Το 2023 σημειώνεται ρεκόρ πλειστηριασμών 15ετίας. Πάνω από 65.000 είναι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στην οποία οδήγησε η στρατηγική επιλογή που κάνατε για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

«Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, τα τελευταία τρία χρόνια τα πράγματα εξελίχθηκαν με πολύ χειρότερο τρόπο και από το σενάριο που είχε προβλέψει τότε η αντιπολίτευση, όταν έκρουε τότε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Τι συνέβη δηλαδή; Τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι δανειολήπτες έχουν βρεθεί σε ένα εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτης κατοικίας, σε funds τα οποία λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτα», υποστήριξε. Τέλος, διέψευσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι το ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί, αντιτείνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40 δισεκ. ευρώ».





Ειδήσεις σήμερα:

Μίση, διαφθορά και ανταγωνισμοί στην αυλή της Παλαιστινιακής Αρχής

Η επόμενη μέρα για την επενδυτική βαθμίδα μετά τον Fitch - Aναβαθμίσεις «με το Α μπροστά» βάζει στόχο τώρα η Αθήνα

Τη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια - Τι περιλαμβάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης