Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ομάδα Αχτσιόγλου ακολουθεί η Νεολαία - Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την ομάδα Αχτσιόγλου ακολουθεί η Νεολαία - Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη

Νέο κύμα αποχωρήσεων αναμένεται το Σαββατοκύριακο - Προβληματισμένοι οι «προεδρικοί» - Η ύπαρξη «δύο ΣΥΡΙΖΑ» στα έδρανα της Βουλής και η στάση του Αλέξη Τσίπρα

kasselakis_ko_arthro
Νέο κύκλο αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μέσα σε δεκαπέντε ημέρες σηματοδότησε η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών και στελεχών της τάσης «6 συν 6», καθώς κύμα παραιτήσεων εξελίσσεται από νωρίς το πρωί. Εκτός από τους βουλευτές:

· Αναγνωστόπουλου Σία
· Αχτσιόγλου Έφη
· Ζειμπεκ Χουσεΐν
Κλείσιμο
· Ηλιόπουλος Νάσος
· Τζανακόπουλος Δημήτρης
· Τζούφη Μερόπη
· Φερχάτ Οζγκιουρ
· Φωτίου Θεανώ
· Χαρίτσης Αλέξης

που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σειρά κορυφαίων στελεχών συνυπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης των «6 συν 6», μεταξύ των οποίων είναι οι πρώην Βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νάσος Αθανασίου, οι πρώην Υφυπουργοί Στάθης Γιαννακίδης και Ελευθερία Χατζηγεωργίου και οι πρώην Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης.

Της εξόδου της τάσης «6 συν 6» ακολούθησε η αποχώρηση από το κόμμα του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να χάνει πλέον 3 στους 5 Ευρωβουλευτές του, ενώ δεν φαίνεται προσώρας να αποχωρεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξουν κομματικά στελέχη, αλλά και πρώην στελέχη της διακυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου το περασμένο καλοκαίρι, τη στιγμή που στο κείμενο της αποχώρησής τους τα στελέχη των «6 συν 6» υπερασπίζονται την «κληρονομιά Τσίπρα» και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Νέο κύμα το Σαββατοκύριακο

Εν τω μεταξύ, νέες αποχωρήσεις προοιωνίζονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, με το κλίμα να έχει βαρύνει πάρα πολύ, όπως διαφάνηκε και από τις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Σημειωτέον ότι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχαν στην πορεία στο μπλοκ των φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, εντείνοντας τις διεργασίες στα νεότερα ηλικιακά στρώματα του κόμματος.

Παράλληλα, δυναμική εξόδου αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες ώρες και σε επίπεδο νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, όπου παραιτούνται ήδη από χθες στελέχη στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού πρόσκεινται στην τάση «6 συν 6» σε πανελλαδική κλίμακα.

Στο επίκεντρο οι «Προεδρικοί»

Με αυτά τα δεδομένα, επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να αποτελέσει η στάση των «Προεδρικών», οι οποίοι πλέον αποτελούν την πιο συμπαγή και εναπομείνασα εσωκομματική ομάδα, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, να ρίχνει νέες γέφυρες μέσω του… Πολιτικού Κέντρου, δηλαδή ενός νέου κομματικού οργάνου που θα επιφορτιστεί με τον πολιτικό σχεδιασμό. Το γεγονός ότι οι «Προεδρικοί» έστειλαν «τελεσίγραφο» προς τον κ. Κασσελάκη την παραμονή της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε το πρώτο σήμα, τη στιγμή που την τροπολογία για να άρει το εσωκομματικό δημοψήφισμα συνυπέγραψαν κορυφαία στελέχη της τάσης, όπως οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης.

Η συμμετοχή, ωστόσο, στο νέο κομματικό όργανο θα κριθεί στην πράξη, αλλά και από τα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής, καθώς πληροφορίες θέλουν αρκετά «προεδρικά» στελέχη προβληματισμένα σε σχέση με το βαθμό υπεράσπισης της «κληρονομιάς Τσίπρα» από την νέα ηγετική ομάδα, αλλά και με το πολιτικό στίγμα του κόμματος, το οποίο προσέκρουσε στους… «νοικοκυραίους».

Πάντως, η συνθήκη της ύπαρξης «δύο ΣΥΡΙΖΑ» στα έδρανα της Βουλής δεν φαίνεται ευχάριστη για μερίδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν επιλέξει μια πιο μετριοπαθή στάση, περιμένοντας να δουν την πορεία του κόμματος μέχρι το συνέδριο.

Η στάση Τσίπρα

Τη διχοτόμηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία θεωρούν καθυστερημένη στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς τα «μυστικά» ραντεβού στο γραφείο του για να μεταπείσει την ομάδα των «6 συν 6» αποδείχθηκαν άκαρπα.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος παραμένει βουλευτής του κόμματος, θα γίνει αναγκαστικά κοινωνός της εικόνας του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει να δηλώνουν «περήφανοι» για την διακυβέρνησή του, την τετραετία 2015-2019, έχοντας θητεύσει σε κυβερνητικά πόστα στο πλάι του.






Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς βουλευτή στην Α’ Αθηνών και σε άλλες 5 περιφέρειες μένει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Συγκινητική χειρονομία από συνταξιούχο αγρότισσα που δώρισε ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου - Οι δύο... όροι που έθεσε


37 έδρες συγκεντρώνει το κόμμα του Βίλντερς στην Ολλανδία - Ποιες είναι οι θέσεις του για Ισλάμ, μετανάστες, Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης