ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς βουλευτή στην Α’ Αθηνών και σε άλλες 5 περιφέρειες μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς βουλευτή στην Α’ Αθηνών και σε άλλες 5 περιφέρειες μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Μέσα σε 55 ημέρες της ηγεσίας Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 11 βουλευτές και 3 ευρωβουλευτές – Εκτός κόμματος βρίσκονται πλέον κεντρικά στελέχη της περιόδου διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019

axtsiogloy_tsakalotos_tzanakopoylos_haritsis_iliopoylos_arthro
Έντονους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αποχώρηση των 9 βουλευτών της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, που τις επόμενες ημέρες διαφαίνεται ότι θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, σε συνεργασία με τους ήδη αποχωρήσαντες Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.

Ήδη, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά πλέον 36 βουλευτές, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 32 βουλευτές, οπότε και διατηρεί την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αν μετρήσει κανείς, μέσα σε 55 ημέρες ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 11 βουλευτές και 3 ευρωβουλευτές, χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες σε επίπεδο βάσης και στελεχών, ενώ πλέον βρίσκεται χωρίς έδρα στην Α’ Αθηνών και σε άλλες 5 περιφέρειες: Ιωάννινα, Μεσσηνία, Ροδόπη, Ξάνθη, Φλώρινα.

Πρωτοφανές γεγονός η έλλειψη έδρας στην Α' Αθηνών 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που αποχώρησαν, ήταν οι δύο βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών. Η ανεξαρτητοποίησή τους οδηγεί σε ένα πρωτοφανές γεγονός για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει εκπρόσωπο στην Α’ Αθηνών. Παράλληλα, με την αποχώρηση του Φερχάτ Οζγκιουρ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την εκπροσώπηση στη Ροδόπη, που είναι και η μόνη περιφέρεια που είχε εκλεγεί πρώτο κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Χωρίς έδρα μένει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία με την αποχώρηση του Αλέξη Χαρίτση, στα Ιωάννινα με την αποχώρηση της Μερόπης Τζούφη και στην Ξάνθη όπου απεχώρησε ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την έδρα στη Φλώρινα, όπου είχε εκλεγεί η Πέτη Πέρκα, που ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με την «ομπρέλα».

Κλείσιμο
Μείον μία έδρα μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου εξελέγη η Έφη Αχτσιόγλου, στην Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί η Θεανώ Φωτίου, στην Αχαΐα, με την αποχώρηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και στη Β’1 Βορείου Τομέα Αθηνών, απ’ όπου είχε αποχωρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Κεντρικά στελέχη του Τσίπρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Οι αποχωρήσεις αναμένεται ότι θα προκαλέσουν ραγδαίες αλλαγές στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διάσπαση πλέον ακουμπά μερικά από τα πλέον κεντρικά στελέχη του κόμματος επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο 2015-2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον εκτός κόμματος, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών, η Έφη Αχτσιόγλου υπουργός Εργασίας, ο Αλέξης Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας. Επίσης, η Θεανώ Φωτίου ήταν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και η Σία Αναγνωστοπούλου, που είχε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός κόμματος βρίσκονται επίσης ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, αλλά και οι Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και πολλά στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον του κόμματος, δεδομένου του ότι ο κ. Κασσελάκης είχε θεωρήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαλλαγεί από τα κατά τον ίδιον «βαρίδια» για να υπάρξει ανάκαμψη, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια «αποσυριζοποίησης».



Ειδήσεις σήμερα:

Συγκινητική χειρονομία από συνταξιούχο αγρότισσα που δώρισε ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου - Οι δύο... όροι που έθεσε

Ο Χαρίτσης «αποκαθήλωσε» το ΣΥΡΙΖΑ στον λογαριασμό του στο Facebook με την «Τέταρτη Τάξη» του Πελίτσα

37 έδρες συγκεντρώνει το κόμμα του Βίλντερς στην Ολλανδία - Ποιες είναι οι θέσεις του για Ισλάμ, μετανάστες, Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης