Πολυτεχνείο: Ο Κασσελάκης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ - «Άδειασμα» από τη Νεολαία για την πορεία

Πολυτεχνείο: Ο Κασσελάκης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ - «Άδειασμα» από τη Νεολαία για την πορεία

Στο κύμα αποχωρήσεων από το κόμμα και η Νεολαια του ΣΥΡΙΖΑ - «Πονοκέφαλος» στην Κουμουνδούρου από τις διαλυτικές τάσεις

stefanos_kasselakis_ektelestiko
Στο Πάρκο Ελευθερίας όπου βρίσκεται το μνημείο του ΕΑΤ - ΕΣΑ θα βρεθεί αύριο το μεσημέρι στις 12:30 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταθέσει στεφάνι με αφορμή την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ώρα που όπως φαίνεται στο κόμμα υπάρχουν διαλυτικές τάσεις και δεν υπάρχει προθυμία για να βρεθούν όλοι μαζί στην πορεία για την επέτειο, παρά τις συσκέψεις που έγιναν για το θέμα στα μέσα της εβδομάδας.

Κ
ατά πληροφορίες μάλιστα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους γραμματείς του κόμματος θα πάει στο Πολυτεχνείο.


Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης το protothema.gr έγραφε ότι οι επιτελείς της Κουμουνδούρου επεξεργάζονταν την παρουσία του κόμματος στις φετινές τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις καθώς η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από τις τάξεις του έχουν ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Στο βαρύ κλίμα της εξόδου της «Ομπρέλας», αλλά και των ζυμώσεων αναφορικά με την απόσχιση της ομάδας «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, προστίθεται η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά από δεκαπέντε χρόνια στην κεφαλή του κόμματος, δεν θα ηγείται φέτος του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, από το γεγονός ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο μαζικής εκπροσώπησης του κόμματος, φαίνεται πως οδεύει σε ένα μεγάλο ποσοστό προς την έξοδο, με αποτέλεσμα αρκετά από τα μέλη της να επιλέγουν να παραστούν στην πορεία μετέχοντας στο μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αντί να συνοδεύουν την νέα ηγεσία του κόμματος.

Σε σχετική κρούση, μάλιστα, τα νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν το θέμα στους… Γραμματείς του κόμματος, παίρνοντας αποστάσεις από την κεντρική εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου. 

Μαζικό μπλοκ από τους αποχωρήσαντες

Επιπλέον, εμφανής αναμένεται και η απουσία από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της «Ομπρέλας» με έντονη αντιδικτατορική δράση, τα οποία πρωτοστατούσαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, επιλέγοντας να παραστούν μεν, αλλά χωρίς κομματική «σημαία» στις φετινές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, το μπλοκ με στελέχη που αποχώρησαν, συλλογικότητες και κινήματα της αριστεράς, αλλά και ανέναταχτα στελέχη, ετοιμάζουν εντυπωσιακό «παρών» στην πορεία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ως προς την παρουσία τους από εδώ και στο εξής, ενώ έχουν δώσει ραντεβού στις 15:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η νέα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στα ενδότερα της Κουμουνδούρου επηρέασε αναγκαστικά και την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς και συνεχίζει, τελειώνοντας τους φετινούς εορτασμούς. Έτσι, ως αποτέλεσμα στο τραπέζι των συσκέψεων έπεσαν τις τελευταίες ώρες πολλά σενάρια, εξετάζοντας εναλλακτικές δυνατότητες ως προς την εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους φετινούς εορτασμούς.

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ήταν ο κ. Κασσελάκης να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ - ΕΣΑ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν να περάσει το κατώφλι του Μετσοβείου το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσι της συμμετοχής εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις.

Πιο αχαρτογράφητο παραμένει το τοπίο σε επίπεδο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία με κατάληξη την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς για έναν τέτοιο σκοπό η Κουμουνδούρου θα πρέπει να «επιστρατεύσει» δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός μαζικού μπλοκ -και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων- που θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη φετινή διαδήλωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπάιντεν επιστρέφει 12 ώρες μετά τον «δικτάτορα Σι» - «Κύριε πρόεδρε... να ανταγωνιζόμαστε με υπευθυνότητα»

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 38,5% η ΝΔ, για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 16% στην εκτίμηση ψήφου


Ο Πέτρος Κόκκαλης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης