Χατζηδάκης στο συνέδριο του Travel.gr: Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος αυξήθηκαν στα 19 δισ. ευρώ

Χατζηδάκης στο συνέδριο του Travel.gr: Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος αυξήθηκαν στα 19 δισ. ευρώ

H πορεία της οικονομίας και ο τουρισμός βοηθούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις όπως την ενίσχυση των 300 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε φέτος, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

hatzidakis
Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο συνέδριο «Greece Talks, ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας», που διοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Travel.gr, το ταξιδιωτικό site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, και το Πρώτο Θέμα.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε πάνελ που συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Στεφανία Σούκη και Γιώργος Ευγενίδης, με την Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού, την Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο Grecotel και τον Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, σημείωσε πως η πορεία της οικονομίας και ο τουρισμός βοηθούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις όπως την ενίσχυση των 300 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε φέτος. Όπως είπε δε είναι σημαντική και η αύξηση των εσόδων για την Πολιτεία από την αύξηση των μισθών από τις παραπάνω κρατήσεις αλλά και η επόπτευση της αγοράς, αφού καλύπτεται το κενό ΦΠΑ.


Το πάνελ για «Το αποτύπωμα του Τουρισμού στην Ελληνική Οικονομία»




Κλείσιμο
Όπως είπε, πήγαμε φέτος σε έσοδα από 17,7 δις. ευρώ στα 19 δις. και η πρόβλεψη θα είναι του χρόνου για 21 δις. ευρώ από τον τουρισμό. Ο στόχος είναι να έρθουν περισσότεροι τουρίστες είπε και να ξοδεύουν περισσότερα. «Η αλήθεια είναι πως έχει αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν», είπε αναφερόμενος στην αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια.

«Έχουμε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, έχει καλύτερη συνδεσιμότητα με το 5G. Το Υπερταμείο τρέχει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και γίνεται προσπάθεια και για άλλα αεροδρόμια», είπε λέγοντας πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στο περιβάλλον, με αναφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, λέγοντας πως διαφορετικά θα πληγεί και το ίδιο το τουριστικό προϊόν.

Η κυβέρνηση μόνο μειώσεις φόρων έχει κάνει, είπε στην συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας παραδείγματα όπως ο ΕΝΦΙΑ. «Δεν επιβάλλαμε κανέναν καινούργιο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, προσπαθούμε αυτοί που δεν πληρώνουν να πληρώσουν κάτι. Το 54% δήλωσε μηδενικό εισόδημα, πώς ζουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Τώρα το 4% πληρώνει το 50% των φόρων του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε. Πώς δεχόμαστε το σύστημα τεκμηρίων στο Ε1 και δεν το δεχόμαστε με τους ελεύθερους επαγγελματίες λέγοντας πως αντίστοιχα συστήματα έχουν κι άλλες χώρες, προηγμένες, όπως η Γαλλία.

Αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως είναι ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης λέγοντας πως όσοι είναι επιχειρηματίες θα πρέπει να φορολογούνται αντίστοιχα.

Ξεχωρίζουμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιοκτητών που έχουν πάνω από τρία διαμερίσματα, γιατί θεωρούμε πως είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αντίστοιχα το ίδιο κάνουμε όταν κάθε φορά οι μισθώσεις ξεπερνούν τις 60 μέρες, είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Πρέπει να κρατήσουμε μία ισορροπία, θέλουμε και τις δύο πλευρές, ξέρουμε ότι δεν χάρηκαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το εισόδημα που δηλώνεται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης, ακριβώς επειδή συνεργαζόμαστε με αυτές τις πλατφόρμες έχει δεκαπλασιαστεί. Δεν σημαίνει πως δεκαπλασιάστηκε το Airbnb», είπε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας πως φαινόταν ότι υπήρχε φοροδιαφυγή.

Κωστής Χατζηδάκης: Θα παραμείνει o χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές

Τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι τουριστικοί φορείς θέτοντας θέμα ανταγωνιστικότητας του κλάδου.


Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλά το φορολογικό συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές γνωστοποίησε από το βήμα του συνεδρίου για τον τουρισμό που διοργανώνει το travel.gr και το Πρώτο Θέμα o υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η συγκεκριμένη κίνηση επηρεάζει τόσο το κομμάτι των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, όπου τώρα ο συντελεστής είναι στο 13%. Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς και ο ίδιος ο Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν θέσει πολλαπλώς το θέμα των χαμηλών συντελεστών συνολικά στον τουρισμό προκειμένου να διαφυλαχθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Βασικό επιχείρημα ότι οι φορολογικοί συντελεστές στον κλάδο στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση €350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ΑμεΑ

Η viral αντίδραση του Μπλίνκεν τη στιγμή που ο Μπάιντεν αποκαλεί (ξανά) τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα»!

Βίντεο: Έξαλλος ο πατέρας της Φαίης Μπακογιώργου, έφυγε από το πλατό - «Είσαι ανάγωγος, σταματώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης