Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλό μήνυμα στις εκδηλώσεις για Γιαννάκου, Σημίτη - Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλό μήνυμα στις εκδηλώσεις για Γιαννάκου, Σημίτη - Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Μεταξύ παραδοσιακής ΝΔ και εκσυγχρονιστικού κέντρου ο πρωθυπουργός - Το μήνυμα για ενότητα και διεύρυνση - Δείτε φωτογραφίες από τις δύο εκδηλώσεις

giannakoy_ekdilosi_arthro
«Εμείς οι παλιοί βουλευτές της Β’ Αθηνών τις δυο εκδηλώσεις τις έχουμε για πρωινό». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε, χαριτολογώντας, την παρουσία του και στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια στην εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Όσο και να ήθελε ο πρωθυπουργός να αστειευθεί, πάντως, η χθεσινή παρουσία του και στις δύο εκδηλώσεις έδειξε τη ρότα που σταθερά έχει χαράξει ο κ. Μητσοτάκης: άνοιγμα προς το πολιτικό και εκσυγχρονιστικό κέντρο, χωρίς να εγκαταλείπει την παρακαταθήκη και τις ρίζες της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που του χρόνου γίνεται 50 και επέδειξε θαυμαστή αντοχή στις επάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να λείπει, άλλωστε, από μια εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία ο ίδιος έπεισε να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική προσφέροντάς της το 2019 την τιμητική δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Για να τα καταφέρει, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμα: η ομιλία του Κώστα Καραμανλή προηγήθηκε μιας συζήτησης μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτρου Ευθυμίου και της συνεργάτιδος της κ. Γιαννάκου Βάσως Κόλλια, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών προγραμματιζόταν για το κλείσιμο της εκδήλωσης. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τον κ. Καραμανλή και πρόλαβε να ακούσει την ομιλία και του Κώστα Σημίτη, ενώ με τον κ. Καραμανλή είχαν το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά από καιρό και την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα γαλάζια κοινοβουλευτικά έδρανα. Παρών στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης της ΝΔ, βεβαίως, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwry3qf66361)


Στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής συναντούσε κανείς την «όλη» ΝΔ: αρκετοί υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ιστορικά του στελέχη, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Γιάννης Βαληνάκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης κ.α. Ενδιαφέρουσα, παράλληλα, η παρουσία του εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενου υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έλαβε το έμμεσο κομπλιμέντο του Κώστα Καραμανλή για τη δικαίωση των πολιτικών επιλογών της Μαριέττας Γιαννάκου ως προς τα πανεπιστήμια, έστω και με καθυστέρηση ετών. Απούσα εξ ανάγκης η πρώην υπουργός και στενή φίλη της Μαριέττας Γιαννάκου, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στο σπίτι της μετά από ατύχημα που την ανάγκασε να νοσηλευτεί την Κυριακή στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

6019338
Από Αριστερά: Η πρόεδρος της Παναθηναϊκής Μαρία Γιαννίρη, Κώστας Καραμανλής και Νατάσσας Παζαΐτη
6019345
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μουσικής
6019346
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας
6019452
Ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Έλμαρ Μπροκ
6019414
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
6019295
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η συζυγός του Νατάσα Παζαΐτη προσέρχονται στην εκδήλωση
6019291
Νίκη Κεραμέως και Αντώνης Σαμαράς
6019290
Νικήτας Κακλαμάνης και Κων/νος Τασούλας
6019274
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη
6019356
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής συνομιλούν στο περιθώριο της εκδήλωσης
6019314
Ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
6019307
Οι πρώην πρωθυπουργοί Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής
6019269
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαληνάκης και η συζυγός του Χριστίνα προσέρχονται στην εκδήλωση
6019266
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης
6019268
Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Κουμουτσάκος
6019272
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος
6019270
Ο Αθανάσιος Δαβάκης
6019277
Ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
6019278
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος
6019265




Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε με την παρουσία του το μήνυμα της ενότητας της παράταξης, η οποία την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με το κομματικό συνέδριο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 50 της γενέθλια. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου γραμματέα του κόμματος που θα προκύψει λογικά ως το τέλος του μήνα, αν και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, δεν θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις.

Οι παρουσίες στην εκδήλωση Σημίτη

Πέραν της ενότητας, όμως, υπάρχει και η διεύρυνση του ζωτικού χώρου της ΝΔ. Και αυτό έχει επιλέξει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας στελέχη του πολιτικού κέντρου που προέρχονται ως επί το πλείστον από το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καμία φοβικότητα και δείχνοντας διάθεση υπέρβασης των παλαιότερων διαχωριστικών γραμμών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο τον συνδέει μια σχέση εκτίμησης. Χωρίς να προβεί σε δημόσια σχόλια για την παρουσία του στον «Ελληνικό Κόσμο», ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και στους ανθρώπους που έχουν έρθει κοντά στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια ότι ένας πρωθυπουργός από άλλον πολιτικό χώρο δεν έχει κανένα ενδοιασμό να τιμήσει ένα πολιτικό πρόσωπο, ακόμα και αν δεν προέρχεται από το κόμμα του.

Κλείσιμο
Πέραν του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, το παρών έδωσαν μια σειρά κυβερνητικών στελεχών, πολλά εκ των οποίων έχουν πολιτικές αναφορές στην περίοδο Σημίτη: ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ο υφυπουργός Επικρατείας Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μαζί με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη, αλλά και ο «γαλάζιος« δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

mhtsotakhs-shmiths__1_
Άννα Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
shmiths-eswt__2_
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
shmiths__8_
shmiths__10_
shmiths__6_
Η Άννα Διαμαντοπούλου στο βήμα της εκδήλωσης προς τιμήν του Κώστα Σημίτη
shmiths__9_
Γιάννης Στουρνάρας, Παύλος Τσίμας, Γιάννης Βούλγαρης, Αριστείδης Αγαθοκλής
venizelos-shmiths__4_
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε χειραψία με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
venizelos-shmiths__3_
Χειραψία Κώστα Σημίτη - Ευάγγελου Βενιζέλου
venizelos-shmiths__2_
Χειραψία Δάφνης Σημίτη - Ευάγγελου Βενιζέλου
shmiths-__2_
Άννα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σημίτης
shmiths-__3_
Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
shmiths__2_
shmiths__1_
Ο Κώστας Σημίτης συνομιλεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Δίπλα του η σύζυγός του Δάφνη
shmiths__3_
Άννα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σημίτης, Δάφνη Σημίτη, Μαριλένα Σημίτη
megari-giannakou__10_
megari-giannakou__11_
megari-giannakou__12_
megari-giannakou__13_
zervas
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
kaklamanis
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης
loverdos
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
shmiths-eswt__1_
Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Κοπελούζος, Θεόδωρος Πανταλάκης, Γιώργος Φλωρίδης


Οι αιχμές Καραμανλή για Σημίτη

Εν γνώσεις, πάντως, της παράλληλης εκδήλωσης για τον Κώστα Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε να αφήσει αιχμές για τον ιστορικό πολιτικό του αντίπαλο, αντιπαραβάλλοντας το πρότυπο της πολιτικής υπόστασης της Μαριέττας Γιαννάκου. «Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: « ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. Ήξερε ότι οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν, αλλά βαρύ καθήκον και όχι ως επίζηλο λάφυρο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cws1869wi721)

Ειδήσεις σήμερα:

Νετς - Μπακς 125-129: Κυρίαρχος ο Γιάννης με 36 πόντους «εκτέλεσε» το Μπρούκλιν - Δείτε βίντεο

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει για αόριστο χρονικό διάστημα τη συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου

Οι Ουκρανοί λένε ότι χτύπησαν με πύραυλο Scalp τη ρωσική κορβέτα «Askold» που βρισκόταν στην Κριμαία - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης