Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει τη συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει τη συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει γενική κατάπαυση του πυρός έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς - Άφησε ανοιχτό παράθυρο για «μικρές παύσεις»

MixCollage-07-Nov-2023-03-07-AM-51
Το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» στη Γάζα για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ABC News τη Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εξαρτάται από την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και σημείωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτρέψει «τακτικές παύσεις» για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός, στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είπε ο Νετανιάχου, προτού προσθέσει ότι, «Όσον αφορά τις τακτικές μικρές παύσεις, μία ώρα εδώ, μία ώρα εκεί».

Σε συνέντευξή του στον παρουσιαστή του «World News Tonight» του ABC News, Ντέιβιντ Μούιρ, ο Νετανιάχου είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια. Θα εμποδίσει την προσπάθειά μας να βγάλουμε τους ομήρους μας, επειδή το μόνο πράγμα που λειτουργεί σε αυτούς τους εγκληματίες στη Χαμάς είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Κλείσιμο


Η Γάζα θα πρέπει να κυβερνάται από «αυτούς που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου, προτού προσθέσει, «νομίζω ότι το Ισραήλ θα έχει, για αόριστο χρονικό διάστημα, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, επειδή έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε».

«Όσον αφορά τις τακτικές μικρές παύσεις, μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί. Τις είχαμε στο παρελθόν, υποθέτω, θα ελέγξουμε τις συνθήκες για να επιτρέψουμε την είσοδο αγαθών, ανθρωπιστικών αγαθών ή τους ομήρους μας, μεμονωμένους ομήρους, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, προειδοποιώντας τους να μην εμπλακούν περισσότερο.

«Νομίζω ότι έχουν καταλάβει ότι αν μπουν στον πόλεμο με σημαντικό τρόπο, η απάντηση θα είναι πολύ, πολύ ισχυρή και ελπίζω να μην κάνουν αυτό το λάθος», είπε ο Νετανιάχου στο ABC.

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.




Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς στα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, «κόκκινα» τα κιμπούτς για τα θύματα

Κηφισιά: «Ξέσπασα τη λάθος στιγμή στον λάθος άνθρωπο» λέει τώρα ο δράστης που μαχαίρωσε υπάλληλο

Βόλος: «Ήταν στη μέση, του κόρναρα και σάστισε» λέει ο 33χρονος που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης