Ελένη Χρονοπούλου: Η καταγγελία για βιασμό, η πορεία της και η απόφαση να συνεχίσει τον αγώνα

Ελένη Χρονοπούλου: Η καταγγελία για βιασμό, η πορεία της και η απόφαση να συνεχίσει τον αγώνα

Εκτιμάται ότι θα είναι η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη για την εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

xronopoulou_xr
Αποφασισμένη να συνεχίσει την ενεργό πολιτική δράση -αφήνοντας στα αρμόδια χέρια της δικαιοσύνης τον χειρισμό της καταγγελίας της εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη- φέρεται ότι είναι η Ελένη Χρονοπούλου, μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Η κυρία Χρονοπούλου – μια νέα και δυναμική γυναίκα, με έδρα τις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια- υπογραμμίζει στους συνομιλητές της την ανάγκη να στηριχτεί το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ υπό το Νίκο Ανδρουλάκη, με πρώτο κρίσιμο «σταθμό» τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η ίδια τονίζει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει «μονοθεματική» ατζέντα κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις της- ως μέλος άλλωστε του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος έχει αναλάβει την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές που αφορούν στις νεότερες γενιές.

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα και τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έδινε μάχη από τις Βρυξέλλες για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων και δη από τον απόδημο ελληνισμό στις εθνικές κάλπες της 21ης Μάη.

chronopoulou1

Αποτελεί βασικό στέλεχος του επιτελείου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα αυτά, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη για την εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος (σε εκλόγιμη θέση).

Κλείσιμο
«Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση», εξηγεί η κυρία Χρονοπούλου με την ανάρτησή της στο fb που δείχνει ταυτόχρονα την πεποίθησή της ότι «έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».



Η στάση της αυτή έχει την πλήρη στήριξη της ηγεσίας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ- «όχι μόνον ήρθε ο καιρός Ελένη Χρονοπούλου να ντρέπονται οι θύτες, αλλά να αισθάνονται περήφανες οι γυναίκες που φέρονται με γενναιότητα, αξιοπρέπεια και μέτρο, όπως εσύ», δηλώνει η πρώην Επίτροπος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ (νυν επικεφαλής του Δικτύου για τις μεταρρυθμίσεις), Άννα Διαμαντοπούλου, τασσόμενη στο πλευρό της νεαρής πολιτικού.



Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει την ίδια ώρα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα επιδείξει την ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας. Καλεί προς αυτήν την κατεύθυνση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, ενώ κατηγορεί στελέχη της Κουμουνδούρου για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας. «Υπάρχει μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε: Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον», επιμένουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας εκ νέου στην πρώτη αντίδραση με την οποία η Ελένη Χρονοπούλου γνωστοποιεί ότι προχώρησε «τρία χρόνια πριν στην καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης».

Η καταγγελία μάλιστα έγινε αμέσως- δηλαδή έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος με την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων (ιατροδικαστικές εκθέσεις, άλλες εξετάσεις κ.α.). Τέσσερις μήνες μετά -και συγκεκριμένα το Μάιο του 2020 η νεαρή δικηγόρος ένιωσε έτοιμη να δώσει και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.
xronopoulou-eleni__6_
Η Ελένη Χρονοπούλου

«Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Χρονοπούλου συμπληρώνοντας ότι επέλεξε απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσει το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους της, χωρίς να ενημερώσει κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά της την οποία προσπάθησε να προστατεύσει με κάθε τρόπο. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Όσον αφορά στη διαρροή του ονόματός της τονίζει ότι «έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας». Είναι δε λυπηρό – προσθέτει- κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

Στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη δίνει βάρος και στο πως παρουσιάστηκε η υπόθεση. Λέει συγκεκριμένα ότι «πρέπει πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο εμπλεκόμενος να προσέχει πολύ στο πώς τοποθετείται- εκείνος έδωσε πολιτικές προεκτάσεις από τις πρώτες κιόλας ώρες». Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος κατηγορεί ευθέως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική εργαλειοποίηση μιας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης. «Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας», δηλώνει ο κ. Μάντζος επιμένοντας ότι «για μία ακόμη φορά, κάποιοι δεν διστάζουν ακόμη και να εργαλειοποιήσουν μία ποινική υπόθεση για μικροκομματικό συμφέρον. Είναι ντροπή και όνειδος ακόμη και η προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης μίας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης».

Η Ελένη Χρονοπούλου – να σημειωθεί - εκλέχτηκε τέταρτη στη σειρά κατάταξης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη της ομάδας Ανδρουλάκη, που την έφερε ψηλότερα και από γνωστά στελέχη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών).


Ειδήσεις σήμερα:

Στενεύει ο κλοιός για τον Γεωργούλη - Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες

Βίντεο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες στην κατάρρευση πάρκινγκ στη Νέα Υόρκη

Survivor All Star: Ο Ασημακόπουλος είναι ο τελευταίος του τάκου πριν την ένωση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης