Τηλεοπτικές άδειες: Πόλεμος ανακοινώσεων για το Ειδικό Δικαστήριο του Νίκου Παππά

Τηλεοπτικές άδειες: Πόλεμος ανακοινώσεων για το Ειδικό Δικαστήριο του Νίκου Παππά

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων - Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 - Μαζί παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας

nikos_pappas
Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των κομματικών επιτελείων προκάλεσε το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου να παραπέμψει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση «Καλογρίτσας gate» με τα βοσκοτόπια και τον διαμερισμό των τηλεοπτικών αδειών.

ΝΔ: Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά, ότι δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το έδειξε έμπρακτα όταν κυβερνούσε, με το παραδικαστικό κύκλωμα που έφτιαξε, το αποδεικνύει σήμερα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη και με τις απειλές που εκτοξεύουν στελέχη του για “την επόμενη φορά που θα είναι αλλιώς». Παράλληλα, επισημαίνει πως «Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες για πλημμελήματα και κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και περιμένουμε την ετυμηγορία της».

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης».

«Ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού ο κορμός του κατηγορητηρίου κατέρρευσε στην Προανακριτική παρωδία, τώρα στήνουν ειδικά δικαστήρια για δήθεν πλημμέλημα» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση για να προσθέσει «όσα σενάρια και να απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, μήπως και ξεφύγει από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη, οι πολίτες γνωρίζουν:

Επί ΣΥΡΙΖΑ το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη φορολογία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με έναν νόμο που είναι ακόμα σε ισχύ και επί ΝΔ. Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο. Το Δημόσιο αντί να εισπράττει, πληρώνει με κάθε λογής λίστες Πέτσα να νομιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα χωρίς ίχνος κριτηρίων, για να αποθεώνουν την κυβέρνησή του. Και έχουν το θράσος και μιλούν για την ελευθερία του Τύπου οι ξεδιάντροποι που διώκουν και παρακολουθούν δημοσιογράφους και έχουν ρίξει τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην 108η παγκοσμίως».

ΠΑΣΟΚ: Άπλετο φως

Ανακοίνωση για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως «Η Δικαιοσύνη με απόλυτη ανεξαρτησία να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών. Η κρίση πάντως του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου σε αυτό το στάδιο και οι δημόσιες συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν, επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί στην πλήρη έκτασή τους όσα έγιναν κατά τον περιλάλητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσα έχουν γίνει γνωστά για πρώην υπουργούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τις ενέργειές τους κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω θωράκιση των θεσμών».

Απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Κλείσιμο
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, προβλέπει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Μαζί με τον κ. Παππά παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο (βούλευμα 4/2022) υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της Εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου Γεωργίας Αδειλίνη. Το βούλευμα αυτό σύμφωνα με το νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών δεν επιδέχεται καμίας δικονομικής αναίρεσης ή ένστασης και είναι τελεσίδικο.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της έκθεσης αθώων σε δίωξη. Ακόμη, στον κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδεται ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά, ενώ στους δύο επίκουρους εισαγγελείς δεν αποδίδεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει καταγγείλει, ότι η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η εταιρεία του.

Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον πρώην υπουργό Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε την όλη διαδικασία.

Ειδικότερα, ο κ. Καλογρίτσας είχε καταγγείλει στη Βουλή, αλλά και ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό. «Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ακυρωθεί ο σχετικός νόμος για τις τηλεοπτικές άδειε, ενώ οι δημοσιογραφικές διαρροές από τις κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις των δικαστών του ΣτΕ στην υπόθεση αυτή, είχαν οδηγήσει – όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί- σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.

Τρόπος συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου

Από 14.6 αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ποινικής ευθύνης των υπουργών για την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου (υπουργοδικείο) που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Έτσι, το βούλευμα αυτό (4/2022) θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στον τέως υπουργό Επικρατείας, τον πρόεδρο της Βουλής τον Εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου για τα περαιτέρω.

Ο πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια θα κληρώσει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του κοινοβουλίου, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Από το Άρειο Πάγο θα είναι 7 μέλη και από το ΣτΕ 6, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου και εάν υπάρξουν ισόβαθμο, ο αρχαιότερος εξ΄ αυτών.

Καθήκοντα εισαγγελέα θα ασκεί μέλος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που θα κληρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής όπως θα κληρωθεί και ο αναπληρωτής του. Δεν θα τεθούν στην κληρωτίδα τα ονόματα του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του που άσκησαν καθήκοντα στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ίδια υπόθεση.

Προς κλήρωση θα τεθούν στη Βουλή τα ονόματα μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που διορίστηκαν ή προήχθησαν στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Επίσης, δεν τίθενται στην κληρωτίδα τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά την κλήρωση ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το πρακτικό με τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει το σχετικό πρακτικό από τη Βουλή με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο έναρξης της δίκης, τον τόπο συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν.

Αν για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών δεν ολοκληρωθεί με τους δικαστές που κληρώθηκαν, η δίκη επαναλαμβάνεται με νέα σύνθεση.

Ο κ. Παππάς έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο -όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991 που δικάστηκε σα να είναι παρών- και να εκπροσωπηθεί από δικηγόρους (έως τρεις).

Τέλος, η όποια απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνη υπουργών είναι αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που επιβληθεί στον κ. Παππά περιοριστική της ελευθερίας ποινή για πλημμέλημα, η ποινή μετατρέπεται σε χρηματική.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές... αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης

«Θερμό επεισόδιο» Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών στη σκιά του ΝΑΤΟ - Οι απαντήσεις στις τουρκικές διεκδικήσεις

Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης