Κάρολος Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κάρολος Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος  στο Παγκράτι, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη και πλήθους υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών - Την Πέμπτη στα Γιάννενα η ταφή

karolos_papoulias_akolouthia_art
Παρουσία σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας και σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα ψαλεί στη μία το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι αναμένεται να παραστούν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και πλήθος υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν πολιτικό άνδρα σπάνιου ήθους και πνευματικής καλλιέργειας, που παρέμεινε διαχρονικά μετριοπαθής και ρεαλιστής, χωρίς, ωστόσο, να στερείται αγωνιστικότητας και αυταπάρνησης, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα.

Η συνολική εθνική προσφορά του, αλλά και το προσωπικό του παράδειγμα πολιτικής νηφαλιότητας στα σχεδόν σαράντα χρόνια ενεργούς παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή αποτυπώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθούν τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους αμέσως μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας μέχρι και το «τελευταίο αντίο» στον Κάρολο Παπούλια, σήμερα το μεσημέρι.

Διεθνής προσωπικότητα

Έχοντας υπηρετήσει ως Υφυπουργός αρχικά και Υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια επί σειρά ετών, ο Κάρολος Παπούλιας δημιούργησε τη δική του Σχολή σκέψης στο πεδίο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία επί των ημερών του υπήρξε δυναμική, πολυεπίπεδη και εξωστρεφής, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Για το λόγο αυτό, η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε πολλές πρωτεύουσες ανά τον πλανήτη, ενώ τα θερμά συλλυπητήριά του προς την Ελλάδα για την τραγική απώλεια εξέφρασε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του εκλιπόντος μια διεθνή πολιτική προσωπικότητα.

«Θα τον θυμόμαστε ως γενναίο άνδρα, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε από τις γραμμές της Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές και ως αληθινό φίλο της Ρωσίας, ο οποίος με την ιδιότητα του Προέδρου και από άλλα υψηλά κρατικά αξιώματα συνεισέφερε πολλά για την ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Παρακαλώ να διαβιβάσετε την ειλικρινή μας συμπάθεια και συμπαράσταση στους συγγενείς και οικείους του θανόντος, καθώς και σε όλο τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του.

Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι»

Από πλευράς του, στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την πατριωτική παρακαταθήκη του Κάρολου Παπούλια, αλλά και την αντιστασιακή δράση του εκλιπόντος, τόσο στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής, όσο και κατά τη δικτατορία, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη προς τους οικείους του.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού:

«Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.

Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα.

Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του».

Κλείσιμο
Η πολυσχιδής του προσωπικότητα, άλλωστε, αλλά και η ήπια στάση σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας επέφεραν την καθολική αναγνώριση του Κάρολου Παπούλια, αλλά και την βαθιά οδύνη όλων των πολιτικών χώρων, που αποχαιρέτησαν με σεβασμό και θλίψη τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθόλου τυχαία, αμέτρητα μηνύματα πένθους και συμπαράστασης προς την οικογένεια του εκλιπόντος απέστειλαν εκπρόσωποι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αναγνωρίζοντας τη βαθιά εποικοδομητική στάση του.

Ρωγμή στη σιωπή

Στη θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, το πατριωτικό σθένος, αλλά και η προσήλωσή του στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και προστασία της διεθνούς εικόνας της χώρας αποτελούν πλέον μέρος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, κυρίως κατά την περίοδο 2010-2015, οπότε και η υπαγωγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προκάλεσε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2011, με τον Κάρολο Παπούλια να αφήνει -σε μια από τις σπάνιες στιγμές της καριέρας του- το συναίσθημα να κατακλύσει το λόγο του.

«Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς. Μη μου λένε τώρα, «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται», δήλωνε μετά το περιστατικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προτάσσοντας την ανάγκη του να παραδώσει το «σπίτι», δηλαδή τη χώρα, «καθαρό και αλώβητο» στις επόμενες γενιές, παρά την πρωτόγνωρη ένταση των στιγμών.

Λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, στη γενέθλια γη του, στο νησί των Ιωαννίνων, αύριο Πέμπτη, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του αποτελεί τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».


Ειδήσεις σήμερα:

Σε μείωση των ημερών της καραντίνας προσανατολίζεται το υπουργείο υγείας- Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι

Νέα μέτρα πριν την αλλαγή του χρόνου: Σε τροχιά αυστηροποίησης εστίαση και διασκέδαση

Άστατος καιρός σήμερα με σποραδικές καταιγίδες - Βελτίωση αναμένεται από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης