Σε μείωση των ημερών της καραντίνας προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας - Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι

Σε μείωση των ημερών της καραντίνας προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας - Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι

Το νέο πρωτόκολλο που θα αντικαταστήσει το ισχύον θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε Κοινή Υπουργική Απόφαση 

karantinas
Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου υγείας σχετικά με τη νέα εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία πρότεινε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση τη μείωση της 10ημερης καραντίνας που ισχύει σήμερα για όσους μολύνονται με κορωνοϊό.

Η εισήγηση βασίζεται στις τις νέες οδηγίες του CDC ( Αμερικανικός οργανισμός υγείας) που προβλέπουν τη μείωση της καραντίνας από τις δέκα ημέρες στις πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. Την εισήγηση των επιστημόνων επηρέασε η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου υγείας πιθανότατα να κάνει δεκτή την εισήγηση με την προϋπόθεση ότι θα θεσπιστούν κριτήρια που θα ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Δηλαδή ποιος θα κρίνει αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ο ίδιος ο ασθενής η κάποια δημόσια ιατρική δομή;

Σήμερα οι εργαζόμενοι που έχουν διαγνωσθεί με Covid μετά από μοριακό διαγνωστικό τεστ, πρέπει να το δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη και να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 10 ημέρες.

Το νέο πρωτόκολλο που θα αντικαταστήσει το ισχύον θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα απαιτείται επαναληπτικό αρνητικό rapid test για να επιστρέψει ο ασθενής με Covid στην εργασία του μετά από τη λήξη της καραντίνας των 5 ημερών, όπως έχει ορίσει ο CDC.

Κλείσιμο
Τα νέα μέτρα θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους με την αναμνηστική δόση ,όσο και τους μερικώς εμβολιασμένους η τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του CDC, στο τέλος των πέντε ημερών, εάν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και στη συνέχεια να κυκλοφορεί με μάσκα παντού .

Ειδικά οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα παντού.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα πριν την αλλαγή του χρόνου: Σε τροχιά αυστηροποίησης εστίαση και διασκέδαση

Συνάντηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος που εγείρει η μετάλλαξη «Όμικρον» παραμένει «πολύ υψηλός»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης