Τσίπρας: «Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο»

Τσίπρας: «Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διαχείριση της πανδημίας - «Η πιο σημαντική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι η εμπιστοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης δεν την εκπέμπει»

tsipras1
«Αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις να αποχωρήσει να τις πάρουμε εμείς» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο», κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση ως χώρα στην πανδημία. Η Ελλάδα βρίσκεται τους τελευταίους 3 μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στις απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο πληθυσμού» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλωντας στο ρ/σ «Παρατηρητής» της Θράκης. «Το ποσοστό εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό και τα κρούσματα σε δυσθεώρητα ύψη» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μολονότι «δεν είναι ότι ξεκίνησε χθες η πανδημία και έχουμε αιφνιδιαστεί, είναι δύο χρόνια αυτή η πραγματικότητα. Άρα υπάρχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας».

«Μήνυμα χαλαρότητας»

«Η ρητορική της κυβέρνησης, ιδίως από το Μάιο και μετά, ήταν ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Δεύτερη φορά σε έναν χρόνο που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Το είπε και το καλοκαίρι του 2020 με τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη και μετά ήρθε το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Και μας το είπε και το καλοκαίρι που μας πέρασε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, διαπιστώνοντας πως «η κυβέρνηση με επιπόλαιη στρατηγική έδωσε μήνυμα χαλαρότητας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ότι ξεμπερδέψαμε, δεν έχουμε κανένα θέμα, μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν. Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Όμως ήταν το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή».

«Έλλειμμα εμπιστοσύνης»

Σχολιάζοντας τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ότι «η αποτυχία στον εμβολιασμό οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες. Η πιο σημαντική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι η εμπιστοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης δεν την εκπέμπει, δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες. Η Ελλάδα υπολείπεται πάνω από 10-15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν ενίσχυσε και δεν ενισχύει το ΕΣΥ. Γιατροί σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα εισάγουν στις ΜΕΘ». «Αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, δύο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έκανε τίποτα», σημείωσε.

Κλείσιμο
«Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, δεν θα είναι γενικά και αόριστα μία ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στον αντίποδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε όλο αυτό το διάστημα και υπευθυνότητα και στάση αναγνώρισης της δύσκολης πραγματικότητας. Έδωσε σε όριο υπερβολής συναίνεση για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κρίση». «Πόσες φορές έχω ζητήσει σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να βρούμε κοινούς τρόπους, υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, επιστημονική ομάδα κοινής αποδοχής για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αλλά ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται μονάχα την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και θανάτους να μετράει ψήφους».

Στην ίδια κατεύθυνση, «αντί να σκύψει πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν υγειονομικούς και εθνικούς σαμποτέρ» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και συνέχισε: «αντί να επιδιώκει σε μία στιγμή αγωνίας και φόβου την ενότητα της κοινωνίας και στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των ενόχων, στο διχασμό. Αντί να συζητήσει, να ακούσει, έχει καταληφθεί από το επικίνδυνο αίσθημα της καταδίωξης». «Αποδείχθηκε με το χθεσινό του διχαστικό παραλήρημα και την αλαζονική και αλλοπρόσαλλη στάση του ότι δεν διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία και στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης» επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής

«Ως εδώ, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο, αν δεν μπορεί και δεν θέλει να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια». «Έχει ευθύνες, οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς», υποστήριξε.

Αυξήσεις «κοροϊδία»

Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στο ότι «ο κόσμος βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με το ίδιο εισόδημα. Βλέπει τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από πριν μία δεκαετία». «Εδώ και τρία χρόνια, μετά την αύξηση που κάναμε 11% δεν έχει αυξηθεί ούτε 0,5%. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση 2%, κοροϊδία 50 λεπτά σε ημερήσια βάση» διαπίστωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί πάλι να λέμε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση για όσα συμβαίνουν στο εισόδημα των νοικοκυριών, γιατί πάλι είμαστε πρωταθλητές στην τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά. Τον Οκτώβρη έκλεισε με υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη».

«Ψίχουλα» η επιδότηση

Ταυτόχρονα, «η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί με κριτήριο κοινωνικό όφελος και παίζει στον ανταγωνισμό για αύξηση τιμής ρεύματος αντί να τη συγκρατεί. 4,5 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις εξαγγελίες επιδότησης των νοικοκυριών. «Το να εξαγγέλλει κάθε δύο μήνες επιδοματικές ενισχύσεις ο Πρωθυπουργός, δείχνει την ανεπάρκεια και προχειρότητα. Δεν μπορείς να μην κατανοείς το μέγεθος της κρίσης. Τα 9 ευρώ, που έγιναν 18 και τώρα 30 μπροστά σε αυξήσεις των 150 και 200 ευρώ στα νοικοκυριά είναι ψίχουλα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο»

«Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, μιλάμε για αυξήσεις τον Δεκέμβρη που θα είναι από 80% ως 150%. Όταν μιλάμε για 120-130% αύξηση σε τιμολόγιο, αν μία επιχείρηση πλήρωνε ρεύμα 1.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.300. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που το εισόδημα μειώνεται, που δεν υπάρχει ζήτηση και αγοραστική δύναμη, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δεινή θέση. Απέναντι σε όλα αυτά οι ενισχύσεις τύπου 9,20,30 ευρώ που δίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας ότι «γιατί δεν προχωρά σε ριζικές τομές όπως αυτές που προτείναμε, όπως στην ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί δεν κάνει αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ, γιατί δεν δίνει ουσιαστικές επιδοτήσεις και δεν παρεμβαίνει στην πηγή των ανατιμήσεων με τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να σπάσει το καρτέλ, αλλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Και είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, και λειτουργεί με απίστευτη προχειρότητα και μας φορτώνει με ψέματα» σχολίασε.

«Ουσιαστική πορεία προς τον λαό»

Με αφορμή την περιοδεία στελεχών του κόμματος τις επόμενες ημέρες στη Θράκη, «έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμένα και τα στελέχη μας να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να επικοινωνούμε μαζί τους αδιαμεσολάβητα. Εμείς δεν είμαστε κόμμα των ολιγαρχών, των εξυπηρετήσεων και της διαπλοκής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προπαγανδίζουν και να λιβανίζουν τις προτάσεις μας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε πως «η πανδημία όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο και υπήρχαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μας στέρησε αυτή τη δυνατότητα, τώρα ξεκινάμε μία ουσιαστική πορεία προς το λαό. Μία πορεία ενημέρωσης, συζήτησης, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας και να τα ενσωματώσουμε σε έναν συγκροτημένο προγραμματικό λόγο».

«Να είμαστε έτοιμοι»

«Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα, δεν θα αργήσει κατά την άποψή μου, που ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα τιμωρήσει αυτούς που του υποσχέθηκαν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια που εμείς καταφέραμε, ανάπτυξη, λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και έχουν φέρει μία τραγωδία» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «το ζήτημα είναι να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια ευημερίας, προόδου, οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Χρειάζεται τεχνοκρατική ανάλυση

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται και η εμπειρία και η τεχνοκρατική ανάλυση, για αυτό και αναφερθήκατε σε σοβαρές προσωπικότητες που στελεχώνουν μία δεξαμενή σκέψης στο γραφείο μου για να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Χρειάζεται όμως και η επαφή με την κοινωνία, η δημιουργία κινημάτων για τη διεκδίκηση ώριμων κοινωνικών αιτημάτων και η γνώση των τοπικών προβλημάτων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ένας 50χρονος απείλησε τη γυναίκα του στον Βόλο πως «θα γίνει της άλλης Καρολάιν!»

Ο έρωτας του Χρήστου Κυριαζή με τη Βάνα Μπάρμπα, ο χωρισμός και η επιτυχία «Έχω Κλάψει»

Επικυρώθηκε από την ΕΕ το πρόστιμο «μαμούθ» των €2,42 δισ. στη Google
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης