Τραβά το σχοινί η Τουρκία πριν τις διερευνητικές: Κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβιάσεις και μιλά για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Τραβά το σχοινί η Τουρκία πριν τις διερευνητικές: Κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβιάσεις και μιλά για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

 O Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια από την Κρήτη - «Θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ

akar
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να αρχίσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, με την Τουρκία να τραβά όμως το σχοινί των προκλήσεων, εμμένοντας στις θέσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβατική συμπεριφορά.

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν που σε δηλώσεις κατηγόρησε την Ελλάδα πως στήνει έναν «τρομοκρατικό διάδρομο», οι Χουλουσί Ακάρ και Ομέρ Τσελικ ανέβασαν ακόμη περισσότερο τους τόνους.

O Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια από την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από εμας. Παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, η Ελλάδα επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις» είπε ο Ακάρ ότν ρωτήθηκε για το περιστατικό με το Nautical Geo.

«Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων. Θέλω να πω με ειλικρίνεια πως διατηρούμε ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου» συνέχισε ο Ακάρ. «Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση περί «αγώνα εξοπλισμών στον οποίο έχει μπει η Ελλάδα», ο Ακάρ είπε: «Είναι φανερό ότι αυτό δεν θα ωφελήσει τη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παρασύρεται από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών. Η Τουρκία δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν, αλλά ήταν πάντα αξιόπιστη, ισχυρή και αποτελεσματική σύμμαχος».

Τσελίκ: Θα κάνουμε τα πάντα για τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου», επισημαίνει από την πλευρά του εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, ενώ αναφέρεται ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα» τονίζοντας πως αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

«Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας» συνέχισε ο Τσελίκ δηλώνοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Αιχμές κατά της Τουρκίας, ενόψει του 
63ου γύρου των διερευνητικών επαφών άφησε, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες», διεμήνυσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «θα προστατεύσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα o 30χρονος ακροδεξιός που συνελήφθη για την επίθεση κατά μελών της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Unicef: Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της covid-19

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Πού απέδωσε ο όμιλος το crash των 6 ωρών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης