Ανασχηματισμός: Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και «υπουργήσιμοι» - Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωσή του

Ανασχηματισμός: Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και «υπουργήσιμοι» - Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωσή του

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 11 το πρωί για τελευταία φορά με τη υφιστάμενη σύνθεση, η οποία παραμένει στον βασικό της πυρήνα αναλλοίωτη από τον Ιούλιο του 2019 - Ούτε στους στενούς του συνεργάτες δεν έχει εκμυστηρευθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις ευρείες και δομικές αλλαγές που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζει

imera_anasximatismou_xr
Με την παλαιά σύνθεσή του, όπως ήδη από την Κυριακή είχαν προαναγγείλει το «Θέμα» και το «protothema.gr», συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα είναι εξ αποστάσεως αλλά τα κυβερνητικά στελέχη αν και θα βρίσκονται στα γραφεία τους θα είναι σα… να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί περνούν ώρες και μέρες αγωνίας καθώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετατέθηκε, κατά τα φαινόμενα, για το τέλος της εβδομάδας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις ευρείες και δομικές αλλαγές που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζει.

Η αγωνία των ενδιαφερομένων, που είτε φοβούνται ότι θα καρατομηθούν είτε ευελπιστούν ότι θα βρεθεί θέση για εκείνους στο νέο σχήμα, οι λεγόμενοι «υπουργήσιμοι», παρατείνεται καθώς ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση ξεκινά έναν γύρο ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή.

Ειδικότερα, μετά τη σημερινή (σ.σ.: Τρίτη) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum. Αύριο, Τετάρτη, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα μεταβεί στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Σε πείσμα της ονοματολογίας που διακινείται από ορισμένους κύκλους, ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν απόλυτη άγνοια για τα πρόσωπα που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός είτε να μετακινήσει είτε να αξιοποιήσει στο νέο σχήμα, καθώς συνεχίζονται οι πιθανολογήσεις παρότι διαψεύστηκαν οικτρά όσοι προεξοφλούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το νέο σχήμα τη Δευτέρα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική.

Το πρωθυπουργικό «προνόμιο»

Όπως εγκύρως πληροφορείται το «protothema.gr», ο πρωθυπουργικός προγραμματισμός δεν άλλαξε καθώς αυτός προέβλεπε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει σπουδή και ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει το συνταγματικό προνόμιο της αποκλειστικής επιλογής των κυβερνητικών στελεχών στο χρόνο που εκείνος θα κρίνει ότι είναι ο πλέον κατάλληλος.

Κλείσιμο
Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, έστειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ο κ. Οικονόμου, «είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει, σε όλη της την έκταση, τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι, έτσι ώστε να πηγαίνουμε την Πατρίδα μπροστά».

Η ατζέντα του υπουργικού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

*Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
*Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
*Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
*Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.
*Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».
*Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανοί επιστήμονες: Πιθανόν να έχει εξαφανιστεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Νύχτα τρόμου στη Βραζιλία: Εισβολή από 20 οπλισμένους σε τράπεζες - Τρεις νεκροί και 10 όμηροι

Κοντοζαμάνης: Το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλητα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης