Σοσιαλιστική Διεθνής: Τα σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διάψευση από τον ΓΑΠ και ο ρόλος της Βάρτζελη

Σοσιαλιστική Διεθνής: Τα σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διάψευση από τον ΓΑΠ και ο ρόλος της Βάρτζελη

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έσπευσαν χθες Τρίτη να διαψεύσουν όσα κυκλοφορούσαν περί αιτήματος ένταξης στον διεθνή οργανισμό

papad
Οι φήμες και τα δημοσιεύματα περί ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή έκαναν άνω κάτω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του Γιώργου Παπανδρέου, επανέφεραν τα σενάρια περί της στροφής του Αλέξη Τσίπρα στη διεθνή σοσιαλδημοκρατία, ενώ ανοίγουν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ανακατατάξεις στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έσπευσαν χθες Τρίτη να διαψεύσουν όσα κυκλοφορούσαν περί αιτήματος ένταξης στον διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μιλούσαν για προβοκάτσια, ενώ από την Κουμουνδούρου απέδιδαν όλο το θόρυβο στη «σπουδή μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Η αλήθεια είναι ότι οι σχετικές φήμες είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Όπως και οι ψίθυροι περί γενικότερης προσέγγισης Τσίπρα – Παπανδρέου, στη βάση της στρατηγικής για μία «προοδευτική διακυβέρνηση».

Ο σχετικός ντόρος είχε προκληθεί από δύο, διαφορετικής είναι γεγονός έντασης και σημασίας γεγονότα. Αφενός από τη γενικότερη προσέγγιση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας (ή ανταποκρίνεται σε ανάλογα ανοίγματα) με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Αφετέρου από την παρουσία στο ευρύτερο επιτελείο του, της άλλοτε στενής συνεργάτιδας του κ. Παπανδρέου Ρεγγίνας Βάρτζελη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν τους τελευταίους μήνες ότι η κυρία Βάρτζελη βοηθά ακριβώς αυτή την προσέγγιση του κ. Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη γέφυρα που θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους σοσιαλιστές.

Με δεδομένο δε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει υποχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε κύρος στη διεθνή σκηνή, παρουσιάζοντας μόνο μία μικρή έκλαμψη την εποχή που ο κ. Παπανδρέου ήταν στα πάνω του, ιδίως λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα και για λίγο όσο ήταν στη θέση αυτή, μία ενδεχόμενη ένταξη του δημοφιλούς Αλέξη Τσίπρα στους κόλπους της θα της έδινε νέα αίγλη, εκτιμούσαν αρκετοί παράγοντες.

Τις φήμες πιθανόν αναζωπύρωσε και το ότι ο κ. Τσίπρας συμμετείχε προ μηνός σε μεγάλη εκδήλωση των ευρωπαίων σοσιαλιστών και του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, χωρίς μάλιστα να προσκληθεί το Κίνημα Αλλαγής. Σημειωτέον ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που μετέχει από την Ελλάδα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο κ. Τσίπρας προσκαλείται επίσης διαρκώς στις συνόδους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, προκαλώντας συχνά αμηχανία στη Χ. Τρικούπη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη συνάντηση του Ισπανού σοσιαλιστική Σάντσες (με τον οποίο ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει θερμές σχέσεις, ίσως λόγω Podemos), με την Φώφη Γεννηματά στην Αθήνα προβλήθηκε από το ΚΙΝΑΛ ως «αποκλεισμός» του ΣΥΡΙΖΑ από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Πολλοί εκτιμούν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία άλλωστε δεν ασκεί κάποια ιδιαίτερη επιρροή διεθνώς και ήταν περισσότερο μία οργάνωση για τη δραστηριότητα κυρίως σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής και λιγότερο των ευρωπαίων. Ο κ. Τσίπρας, λένε, θα συνεχίσει την προσέγγιση με τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, αλλά και τους Πράσινους – εξ ου και η προσπάθεια να μεταβεί στο Βερολίνο σύντομα για να δει την υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ, την επικρατέστερη διάδοχη της Μάρκελ.

Ειδήσεις σήμερα

Αγωνία στον «Ερυθρό Σταυρό»: Διασωληνωμένος με κορωνοϊό 17χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα 

Αποκάλυψη για το επεισόδιο στην Πάρο: 10 Ρομά έδερναν έναν αστυνομικό! 

«Casa de Papel»: Οι μάσκες πέφτουν οριστικά 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης