Αβραμόπουλος: «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, ίσως οι αφίξεις πολλαπλασιαστούν»

Αβραμόπουλος: «Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, ίσως οι αφίξεις πολλαπλασιαστούν»

«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία δεν μπορούν να παραμείνουν διαρκώς υπό πίεση» λέει στη La Stampa o πρώην Ευρωπαίος επίτροπος

dimitris_avramopoulos
Συνέντευξη με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa o πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που οι νέες μεταναστευτικές ροές προς την Λαμπεντούζα απασχολούν και πάλι έντονα την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Ντράγκι να ζητήσει την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί στην Μάλτα το 2015 και το 2019, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Συμφωνώ. Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα θετικά αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί. Χρειάζεται στήριξη της διαδικασίας ανακατανομής, της εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών και των επαναπατρισμών στις αφρικανικές χώρες, με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της Ευρώπης προς την Αφρική».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κύματα αποβιβάσεων μεταναστών και προσφύγων, διότι οι λεγόμενες "πλούσιες χώρες" απέκλεισαν από τα προγράμματα εμβολιασμού τα κράτη της Αφρικής και της Ασίας». «Ο κίνδυνος είναι ουσιαστικός. Όταν λήξει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις. Και ερωτώ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη;» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν.

Τόνισε δε, ότι «η Ευρώπη πέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις: την οικονομική, την μεταναστευτική και την υγειονομική», αλλά «και στην φάση αυτή, οι περισσότερες χώρες οχυρώνονται πίσω από τα σύνορά τους». «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία δεν μπορούν να παραμείνουν διαρκώς υπό πίεση», συμπλήρωσε o κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ανώφελο να γίνει αναφορά σε ενδεχόμενα μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής, αν κάποιες χώρες-μέλη της Ένωσης, στην συνέχεια, δεν είναι διατεθειμένες να τα εφαρμόσουν.

Από τους εμπνευστές των συμφωνιών της Μάλτας, ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στη συνέντευξη του, θεωρεί ότι «χρειάζεται μια στρατηγική για το μέλλον, ώστε να αποφευχθούν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις» τονίζοντας την ίδια ώρα ότι «οι πιο πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αποδυναμώνουν τις δευτερογενείς ροές, δηλαδή την μετακίνηση των αφιχθέντων από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη του στη La Stampa, o κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η αποστολή «Ειρήνη» θα μπορούσε να συμβαδίσει με μια νέα πρωτοβουλία που να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το μεταναστευτικό και προσφυγικό, και αναφέρθηκε, τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες για το μέλλον: «Από την μία πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι οι νόμιμες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Και από την άλλη να στηριχθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι αφρικανικές χώρες, ζητώντας τους να συνεργαστούν αποτελεσματικά, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη». Κάτι που είχε ήδη αποφασιστεί στην Σύνοδο της Μάλτας, το 2015.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Κρίσι Τέιγκεν: Σοκαριστικά tweet από το παρελθόν γύρισαν να τη στοιχειώσουν - Προέτρεψε 16χρονη να... αυτοκτονήσει

Οι Τούρκοι στο σπίτι και οι τουρίστες να... αλωνίζουν - Οργή για το lockdown του Ερντογάν

Γιάννης Λαγός: Το μεσημέρι φθάνει στην Αθήνα - Πέντε Έλληνες αστυνομικοί τον συνοδεύουν από το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης