Μετά το «μάθημα» στον Τσαβούσογλου, ο Δένδιας πάει Κύπρο για σύνοδο με Ισραήλ και ΗΑΕ

Μετά το «μάθημα» στον Τσαβούσογλου, ο Δένδιας πάει Κύπρο για σύνοδο με Ισραήλ και ΗΑΕ

Λίγους μήνες αφού αποκατέστησαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με Ελλάδα και Κύπρο

dsfsdf
Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες του στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο λόγος είναι η διεξαγωγή της τετραμερούς υπουργικής Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και μπορεί πολλοί να έχουν εθιστεί στην ανακοίνωση συζητήσεων στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όμως και σε αυτό το φόρουμ που συνεδριάζει για πρώτη φορά με συμμετοχή των συγκεκριμένων τεσσάρων χωρών υπάρχει μια μεγάλη είδηση. Η συνεργασία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γεγονός τεράστιας σημασίας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μόλις τον Αύγουστο του 2020. Μέσα σε λίγους μήνες το Τελ Αβίβ και το Άμπου Ντάμπι αποκαθιστούν την μεταξύ τους συνεργασία με ταχείς ρυθμούς και χτίζουν σχέσεις ειλικρινούς συνεννόησης, γεγονός που αποτυπώνει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τετραμερή σύνοδο της Πάφου «οι συζητήσεις των κατ’ ιδίαν και διευρυμένων συνομιλιών θα εστιαστούν στις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Περίπου στις 17:30, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Gabi Ashkenazi, καθώς και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Ανβάρ Μοχάμεντ Γκαργκάς ο οποίος αντικαθιστά τον Εμιρατινό ΥΠΕΞ σεϊχη μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συνάψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.


Ειδήσεις σήμερα: 

Οκτώ νεκροί μετά από πυροβολισμούς σε κτίριο της FedEx στην Ιντιανάπολις

Ο πρώτος μηνυτής του Λιγνάδη αποκαλύπτει: «Πώς με προσέγγισε - Μου έλεγε ότι έχει καρκίνο»

Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης