LIVE

Κορωνοϊός

Κοινό αμυντικό δόγμα της Ελλάδας με τα Εμιράτα - Τι προβλέπει

emirata01-mesa

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής σε ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία - Πόσο ισχυρός είναι ο στρατός των ΗΑΕ

Μια κολοσσιαίας σημασίας συμφωνία συνομολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι, επισφραγίζοντας τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας - ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, στην οποία περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος. Η συγκεκριμένη ρήτρα είναι το επιστέγασμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτή, τα δύο μέρη -δηλαδή η Ελλάδα και τα ΗΑΕ- δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό. Πρόκειται για μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Αθήνας και του Αμπού Ντάμπι που έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις.

Η συγκεκριμένη Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής είναι πρωτοποριακή, καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν στο Αμπού Ντάμπι, ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, εμβαθύνοντας στον μέγιστο βαθμό τις διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ. Για την υλοποίηση της συμφωνίας θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το κείμενο της διμερούς συμφωνίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της σημασίας που αποδίδεται στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε η συμφωνία να συνομολογηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Εμιράτα, τη δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο.
Αραβικά Εμιράτα | Δηλώσεις του Πρωθυπουργού  Κ.Μητσοτάκη | 18/11/20 | ΕΡΤ


Η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αφορά από τη μια την Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η οποία δεσμεύεται από τις σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις, και από την άλλη τα ΗΑΕ, χώρα-μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι η συμφωνία Ελλάδας - ΗΑΕ εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ξεκινώντας από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου μέρους.

Αντιθέτως, εξηγούν ανώτατοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, η Συμφωνία Κοινής Συνεργασίας και η Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη από τον κ. Δένδια και τον Εμιρατινό ομόλογό του δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ενέργειας, των ψηφιακών υπηρεσιών και της γεωργίας.

Εκπαίδευση τεχνικών στην ΕΑΒ

Προς οριστικοποίηση βαίνει συμφωνία της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι για την εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο αρχηγός των εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε την ενοικίαση χώρου εντός ελληνικής στρατιωτικής εγκατάστασης για περίοδο 10 ετών, ώστε να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για τη διαμονή των εκπαιδευόμενων από τα ΗΑΕ. Λόγω εγγύτητας με την τεχνική βάση της ΕΑΒ, για την εγκατάσταση των τεχνικών από τα Εμιράτα επελέγη το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤ) στον Αυλώνα. Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΑΕ, επέλεξε μια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων μέσα στο ΚΕΤ, όπου θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των τεχνικών από τα Εμιράτα.

Η «μικρή Σπάρτη» του Περσικού

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται σύγχρονες και τεχνολογικά εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει 78 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder και αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, αλλά και 68 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.

Στα τέλη Αυγούστου, στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν μέσω της διεξαγωγής ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», τέσσερα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταστάθμευσαν στην Κρήτη, όπου και παρέμειναν για δύο εβδομάδες συμμετέχοντας σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ διαθέτει 11 κορβέτες, ενώ η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι απέκτησε -πρώτη στον κόσμο- το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD της Lockheed Martin. Συνολικά, στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ υπηρετούν 100.000 άτομα.

Από το 2014 στα Εμιράτα είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών και η διάρκειά της είναι 16 μήνες. Μάλιστα, δαπανούν ετησίως περίπου το 5,6% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δυνάμεις. Χάρη στον ενεργό και αποτελεσματικό στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ενοπλες Δυνάμεις τους χαρακτηρίστηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «μικρή Σπάρτη».


Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανία: Τα Χριστούγεννα θα σωθούν

Lockdown: Αργά και σε τουλάχιστον τρεις φάσεις η άρση των περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα προτείνει παγκόσμιο «φακέλωμα» με κωδικούς QR για να απελευθερωθούν τα ταξίδια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (86)

ΜΗΤΣΟΣ

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ , ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ !

Chris

Την ίδια ώρα εμείς αγνοούμε επιδεικτικά την Ινδία και απορρίπτουμε στρατηγική συμφωνία με την Γαλλία!

Γιώργος

Κυριάκο -Δένδια-Παναγιωτόπουλε συγχαρητήρια , όπως και σε όλη την Ελληνική κυβέρνηση, μην ασχολείστε με τους βλαμμένους αριστερούς, αυτοί δεν πιστεύουν στην Ελλάδα την θέλουν ψωροκώστενα ,να μην έχει στρατό, ούτε σύνορα , ούτε θρησκεία, ούτε σύμβολα και σημαία. Κάντε πολλές τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες. Και πάλι μην ασχολείστε με τους σαλταρισμένους αριστερούς. Εξάλλου σε λίγο θα είναι όλοι μαζί 6%.

ραγιας απο γεννησιμιου του

να σε ρωτησω κατι?Δηλαδη αν ξεσπασει πολεμος μεταξυ ιραν και εμιρατων,εμεις θα πολεμησουμε εναντιον των Περσων?

τα πράγματα είναι απλά

αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο στον ισλαμικό κόσμο. Η ισλαμοφασιστική Τουρκία μαζί τη μουσουλμανική αδελφότητα, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και το Κατάρ, και η μετριοπαθής Αίγυπτος που είναι φιλική χώρα μαζί με τις χώρες του κόλπου, οι οποίες χώρες είναι φιλικές με άλλες φιλικές μας χώρες, δηλαδή τη Γαλλία και τα βρίσκουν με το Ισραήλ που επίσης είναι φιλική χώρα. Άρα κάνουμε το λογικό, θέλουμε να επικρατήσουν οι "άλλοι" μουσουλμάνοι και παίρνουμε το μέρος τους. Επίσης η συμφωνία είναι ΑΜΥΝΤΙΚΗ, οπότε ναι, αν δεχτούν επίθεση τα ΗΑΕ να τους βοηθήσουμε και στρατιωτικά. Και το Ισραήλ το ίδιο. Και αν εμείς δεχτούμε επίθεση, ευχαρίστως να δεχτούμε τη δική τους βοήθεια. Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά ένα, ποιους στηρίζουν οι ΗΠΑ? Η Γερμανία και Η.Β πήραν προφανώς θέση υπέρ Τουρκίας, η Γαλλία και ΗΑΕ υπέρ Ελλάδας, η Ρωσία υπέρ Τουρκίας. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν και είναι οι ΗΠΑ. Αν είναι μαζί μας, η Τουρκία δε μπορεί να κάνει τίποτα. Αν είναι εναντίον μας, και όλη η Ε.Ε δε μπορεί να κάνει τίποτα.

georgios kyritsis

Με αυτήν την λογική....δεν θα υπήρχε ούτε Ελλάδα ουτε Τουρκία!!!! Πες και καμια μαλάκια ακόμη να γελάσουμε

είναι πολύ εύκολο να μην υπάρχει Ελλάδα

αρκεί να θέλουν να την εξαφανίσουν. Το πρόβατο που νομίζει ότι έχει ισχύ, κάνει το λιοντάρι να γελάει. Ούτε μια τρίχα των ΗΠΑ δεν είμαστε...στην καλή τους θέληση να μην επιτεθούν βασίζονται όλοι. Αεροδρόμιο κάνουν τον πλανήτη αν θέλουν.

Κατερίνα Δ. από εξωτερικό

Τέλος. Όποιος είναι εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος δικός μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ελλάδας και αυτό δε θα αλλάξει ακόμα και αν ο Ερντογκαν ξεκουμπιστεί από την τουρκική πολιτική σκηνή. Ασκεί ιμπεριαλιστική πολιτικη, βλέπει τον εαυτό της ως περιφερειακή ισλαμική δύναμη, έχει ποτισει τους πολίτες της με αυτήν την πεποίθηση και ο απόλυτος στοχος είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε οθωμανικό βιλαέτι, επαρχία της χωρίς δίκη της οντότητα, γεωπολιτικά συμφέροντα, αμυντική πολιτική κτλ. ένα Κόσοβο. Η Ελλάδα είναι εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Τουρκίας και άρα πρέπει να την καταπιεί. Τουρκογενείς εντος των τειχών καλοβλέπουν αυτήν την εξέλιξη. Είναι αυτοί που φωνάζουν να τα βρούμε με την Τουρκία που ουσιαστικά σημαίνει να της επιτρέψουμε να μας καταπιεί. Οικονομικά, γεωπολιτικα και αύριο εδαφικά μετατρέποντας το ανατολικό Αιγαίο σε δεύτερη Κύπρο.

Θέλω

να με πάρεις μαζί σου Κατερίνα στο Παρίσι

Απίστευτη ξινίλα

στα σχόλια. Γιατί βρε παιδιά ούτε αυτό σας αρέσει;

Από Γερμανία

Η Τουρκία έχει πλευρίσει Πακιστάν πλέον στους ουρανούς μας και στις θάλασσες μας πετάει πακιστανική αεροπορία και πλέει πακιστανικό ναυτικό. Καιρός για κίνηση ΜΑΤ 1 πλευρίζεις Ινδία 2. Πιέζεις Πακιστάν μεσω όλων των Πακιστανών που είναι Ελλάδα και ουσιαστικά τους έχεις στο χέρι (κόψιμο εμβασμάτων, έλεγχοι μέχρι γονάτισμα σε πακιστανικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μη ανανέωση πράσινης κάρτας και άλλα πολλά). Είναι που είναι εδώ, καιρός να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός στο έπακρον.

Λογικός

Aνάλογη συμφωνία πρέπει να γίνει με το ΙΣΡΑΗΛ. Έχουν τεράστια τεχνογνωσία σε αμυντικά θέματα, drones και μια υπηρεσία μυστικών πληροφοριών υψίστης σημασίας σε περιπτωση σύρραξης (η πληροφορία είναι το άλφα και το ωμέγα γιατί σου επιτρέπει να είσαι έτοιμος όταν χρειαστεί όπου χρειαστεί). Mόνο κερδισμένοι θα βγούμε με τέτοια αμυντική συμμαχία και ουσιαστικά έχει ανοίξει ο δρόμος, γιατί το Ισραήλ έχει πλευρίσει ήδη και Εμιράτα και Αίγυπτο. Δηλαδή οι Άραβες δε θα σταθούν εμπόδιο σε μια τέτοια συμμαχία. Δώστε τους για να πάρετε, μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι Εβραίοι, τη γλώσσα της λογικής και των συμφερόντων, μιλάω εκ πείρας, αν όμως καταλάβουν πως ωφελούνται θα σε ωφελήσουν. Όσο τους είσαι χρήσιμος θα είναι χρήσιμοι και σε σένα.

Καραγκιοζιλίκια

Εδώ έχουμε παρατήσει τους κυπρίους αδερφούς μας ολομόναχους στα δόντια των τούρκων, κάναμε λέει κοινό αμυντικό δόγμα με τους Άραβες!! χαχαχα!! Ρε οι τουρκοι αλωνιζουν καθημερινά ΜΕΣΑ στην ελληνική επικράτεια, σε αέρα και θάλασσα, και αυτοί ονειρεύονται δόγματα με τα ΗΑΕ! Έχει ξεκαρδιστεί ο Ερντογαν με τις π@π@ριές που τσαμπουνένε οι φιλελέδες της ΝΔ..

AΛΗΘΕΙΕΣ

Η συμφωνια ειναι πολυ θετικη γιατι προαγει την εξωστρεφεια της χωρας,και ειδικα προς χωρες που ειναι ιδιαιτερα πλουσιες,μακαρι να υπαρξουν και αλλες πρωτοβουλιες,ισως θαπρεπε να ζητηθει η οικονομικη συμμετοχη των Εμιρατιανων,εστω και μικρη,στο κοστος καποιων εξοπλιστικων μας προγραμματων,αφου προβλεπεται και η αμοιβαια συνδρομη σε περιπτωση επιθεσης τριτου,περιττο να τονισουμε οτι ολα αυτα,για να μην εθελοτυφλουμε,γινονται και με τις ευλογιες του αμερικανικου παραγοντα.

Νίκος

Το να κάνεις διπλωματικό τουρισμό ελπίζοντας να φοβηθεί ο εχθρός σου, το μόνο που δείχνεις είναι η απελπισία σου...

Εξαιρετική και τεράστιας σημασίας

κίνηση της χώρας μας. Πολλά συγχαρητήρια και ευελπιστώ σε ανάπτυξη συνεργασίας με την Ινδία και περαιτέρω ενίσχυση αυτής με Αίγυπτο και Ισραήλ. Η Ελλάς θωρακίζεται ποικιλοτρόπως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης