ΗΠΑ - Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά

ΗΠΑ - Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά

Εισαγγελέας είχε πει ότι ο έφηβος ήταν οπλισμένος, όταν σκοτώθηκε - Δεν είναι ορατό όμως κανένα όπλο στα χέρια του 13χρονου στο βίντεο

video_chicago
Οι αρχές του Σικάγου έδωσαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός όταν πυροβόλησε τραυματίζοντας θανάσιμα έναν ανήλικο, τον Άνταμ Τολέντο, 13 ετών, την 29η Μαρτίου, εικόνες που η δήμαρχος της τρίτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ χαρακτήρισε «απίστευτα οδυνηρές».

Στο βίντεο εικονίζεται η καταδίωξη του έφηβου από τον αστυνομικό σ’ ένα δρομάκι· ακούγεται ο αστυνομικός να φωνάζει, να τον διατάσσει να σταματήσει και να του δείξει τα χέρια του. Τον πυροβολεί τη στιγμή που ο Άνταμ Τολέντο έχει σταματήσει και γυρίζει σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

Εισαγγελέας είχε πει ότι ο έφηβος ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε. Δεν είναι ορατό όμως κανένα όπλο στα χέρια του στο βίντεο.





Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προτού δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό αυτό, η Λόρι Λάιτφουτ, η δήμαρχος του Σικάγου, είπε πως το βρήκε «απίστευτα οδυνηρό» και κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εκφραστούν «ειρηνικά», την ώρα που η ένταση όσον αφορά την αστυνομική βία βρίσκεται ήδη στα ύψη στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο


Εν μέσω της δίκης λευκού αστυνομικού για τον θάνατο του σαραντάρη μαύρου Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, ένας νεαρός αφροαμερικανός, ο Ντόντε Ράιτ, σκοτώθηκε στη Μινεάπολις από σφαίρα αστυνομικίνας η οποία ισχυρίστηκε πως μπερδεύτηκε και τράβηξε το υπηρεσιακό της όπλο αντί για το τέιζερ.

Η Αντίνα Γουάις-Ορτίζ, η δικηγόρος της οικογένειας Τολέντο, κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός «πυροβόλησε ένα άοπλο παιδί».

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 02:30 (τοπική ώρα).

Αστυνομικοί είχαν κληθεί στην περιοχή μετά την καταγγελία πως ακούστηκαν πυροβολισμοί και καταδίωξαν πεζή τον έφηβο κι έναν άνδρα 21 ετών που ήταν μαζί του, τον Ρούμπεν Ρόμαν.

Ο τελευταίος συνελήφθη γρήγορα. Ο ένας αστυνομικός συνέχισε να καταδιώκει τον Άνταμ Τολέντο, προτού του ρίξει.

Εισαγγελικός λειτουργός της κομητείας όπου υπάγεται το Σικάγο είχε δηλώσει πως ο Άνταμ Τολέντο ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε.

Αλλά χθες μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας της κομητείας Κουκ είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WGN ότι ο εισαγγελέας «δεν είχε ενημερωθεί πλήρως» προτού «πάρει τον λόγο» στην ακροαματική διαδικασία όπου εκφράστηκε.

Το βίντεο αυτό είναι «φρικιαστικό, τραυματικό», αποτελεί «άλλη μια υπενθύμιση της επιδημίας της αστυνομικής βίας που συνεχίζουμε να υπομένουμε στην Αμερική και της επείγουσας ανάγκης να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας», σχολίασε ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ.


Ειδήσεις σήμερα 

Τουρκία: Ποδοσφαιριστές διέκοψαν αγώνα για να φάνε... σπάζοντας το Ραμαζάνι -Δείτε βίντεο

Βραζιλία: Αθωώθηκε ο Λούλα και μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2022

Αφγανιστάν: Ο στρατός της Γερμανίας θα έχει αποχωρήσει ως τα μέσα Αυγούστου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης