LIVE

Κορωνοϊός

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού - Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

5216995

Εκτενές ρεπορτάζ από τη γερμανική Bild, αλλά και το Reuters, τον Guardian και το Γαλλικό Πρακτορείο - «Ένα διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή... λίγο πριν την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο»

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική Bild, με εκτενές ρεπορτάζ και τίτλο «Το διαβατήριο για την κανονική ζωή», αναφέρεται στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, την οποία χαρακτήριζει «από τις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ».

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα Λιάνας Σπυροπούλου και του δημοσιογράφου Albert Link αναφέρει:

«Αυτή η απόφαση συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ το 2021!  Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών; Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα...), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως «διαβατήριο για την φυσιολογική ζωή»;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς υπέρ, και γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Αντίγραφο της επιστολής με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου εστάλη και στους άλλους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου από τις 6 μ.μ. και μετά.

Στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την «Αγαπητή Ούρσουλα», στην οποία αναφέρθηκε πρώτος ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Florian Eder στο Newsletter του Politico, αναφέρεται επί λέξει:

«Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διασφαλιστεί ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της ΕΕ και ταυτόχρονα η μείωση του δείκτη των κρουσμάτων, και με αυτόν τον τρόπο να τεθούν τα θεμέλια για την επιστροφή σε ένα κάποιο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας το 2021.

Στόχος είναι η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, αποτελεί απαραιτήτως βασική προτεραιότητα για όλους μας.

Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει γρήγορα διαδικασίες στην Ελλάδα για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19. Ένα σημαντικό βήμα από αυτή την άποψη είναι η εισαγωγή ενός τυποποιημένου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί επιτυχώς».

Πρώτη πρόταση για «διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει συνημμένα με την επιστολή του ένα σχέδιο πιστοποιητικού, το οποίο σύντομα θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μοντέλο της ΕΕ.

Σημαντική λεπτομέρεια: Εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, καταγράφεται η ημερομηνία των δύο εμβολιασμών, το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε και ο αριθμός της παρτίδας, δηλαδή τα στοιχεία που υπάρχουν και σε μια «κανονική» κάρτα εμβολιασμού.

Η ελευθερία των ταξιδιών θα ενισχύσει την προθυμία για εμβολιασμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στην επιστολή του ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή «προϋπόθεση για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς». Όμως, «όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, ισχύουν αυστηροί κανόνες Lockdown στην Ελλάδα, ειδικά για επισκέπτες από το εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ θα πρέπει μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα επτά ημερών, ενώ η χώρα εξαρτάται από τα έσοδα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Η στάση της Merkel είναι ακόμα ασαφής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα του ποια θέση θα λάβει η καγκελάριος Angela Merkel.  Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως π.χ. αυτό που λαμβάνουν οι Βρετανοί με τον εμβολιασμό τους, αποτέλεσε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα συζήτησης στη Γερμανία περί τα τέλη του έτους. Το Συμβούλιο Δεοντολογίας, από την ψήφο του οποίου αισθάνεται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ότι δεσμεύεται, είναι διχασμένο. Δώδεκα εμπειρογνώμονες ψήφισαν υπέρ της δυνατότητας απόδειξης της ανοσίας και δώδεκα κατά αυτών των «διαβατηρίων για τη φυσιολογική ζωή».

Το κύριο επιχείρημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί όχι μόνο θα προστατεύονται οι ίδιοι από την ασθένεια, αλλά πλέον δεν θα είναι δυνατόν και να τη μεταδώσουν.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas έσπευσε στα τέλη Νοεμβρίου να ανακοινώσει την υποχρέωση εμβολιασμού για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι διηπειρωτικές πτήσεις θα ξαναγίνουν διαθέσιμες από την 1η Ιουλίου.

Reuters: Η Ελλάδα πρότεινε πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια

Αναφορά στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού είχε και το Reuters. Το μεγάλο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο συνδέει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, που στηρίζει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομία της στον τουρισμό, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της πιστοποιητικό εμβολιασμού» και «θέλει να το επεκτείνει στην Ευρώπη των 27», «λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναπαράγοντας την ίδια λογική και σκεπτικό, τα οποία αποδίδουν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να ανακάμψουν τα ταξίδια από χώρα σε χώρα», ανέφεραν ο Guardian και η Telegraph στη Βρετανία.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

three birds sitting

Άρης-Μάρης-Κουκουνάρης

Άχρηστος Βρωμοσυνταξιούχος

Εύγε για την εξαιρετική σας πρόταση κύριε Πρωθυπουργέ

Σακίλ

Μέχρι να γίνουν ή δεν εγκριθούν όλα αυτά ως πρόταση τελικά για την Ε.Ε.,άλλωστε μόνο εμβόλια εγκρίνονται στα σίγουρα παντού στον κόσμο κι ας μην έχουν 100% επιτυχία...,μπορεί να έχει έρθει και καμιά άλλη πιο δυνατή σε μέγεθος μεταδοτική ασθένεια από κάπου αλλού στον κόσμο και να φαίνεται σαν παιχνίδι εντυπώσεων και μόνο η πανδημία που ζούμε κι όσα περνάμε τώρα...

αντε...

Αρχισαμε....

ο πιο...

Ο πιο μεγαλος τραγος ειναι ο δικος μας! Σαν δεν ντρεπεται ο ξεφτιλισμενος... Αυτοι ειναι διαολοι... Περιμένετε λοιπον τον αυγουστο τα γεροντια να ερθουν διακοπες... Η δικτατορια στο μεγαλυτερο μεγαλειο της

Υγειονομικος

Απλα καταπτυστο να υποχρεωσεις στην ουσια τον εμβολιασμο

Καλά κάνει

έρχεται το καλοκαίρι και πρέπει να δείχνει ο κάθε Αγγλος ότι είναι ασφαλής για την χώρα μας. Οχι να έρχεται να μας δώσει 1000 ευρώ και να κολλήσει άλλους 10Χ1000 η νοσοκομειακή του κάλυψη οπότε να μπαίνουμε μέσα 9000 το κεφάλι. Προχώρα πρωθυπουργέ πρέπει να μπούν λεφτά πελατών το καλοκαίρι με ασφάλεια

DJ

Εαν εχω καταβαλει, ''Η ελευθερία των ταξιδιών θα ενισχύσει την προθυμία για εμβολιασμό''. Ολοι πανω απο 70 θα μπορεσουν να ταξιδευουν. Εγω θα ειμαι ο μ***ας που δεν θα μπορεσω να παω Γαλλια εαν οι γονεις πεθανουν εκει επειδη δεν θα ειμαι στη πρωτεραιοτητα λογο ηλικιας. Και ξερω καλα οτι καποιοι Ελληνες θα πουνε 'φταις εσυ που ηρθες εδω.

Αρης

Πάντα οι μεγάλες ανοησίες κάνουν το γύρο του κόσμου ειδικά όταν αυτές εξυπηρετούν απόλυτα τα παγκόσμια αφεντικά......

George

Κάτι τέτοια να λέει και τη βλέπω να εξανεμίζεται τη διαφορά με τον Σύριζα! Ήθελα να ήξερα που το έχουν "γραμμένο" το Σύνταγμά μας και την ελευθερία που δίνει στο να εμβολιάζεται όποιος θέλει... Εκτός αν εννοούν ελευθερία το να μπορείς να μην κάνεις το εμβόλιο αλλά να πρέπει μετά να μένεις σπίτι σου! Σα δε ντρεπόμαστε!

Εσύ ντρέπεσαι που αρνείσαι ως αντικοινωνικό απόβλητο

να συμμετέχεις στην επίλυση του προβλήματος. Και το Σύνταγμα άστο, με τις φτωχές σου γνώσεις και το συρρικνωμένο σου μυαλό δεν είσαι σε θέση να ερμηνεύσεις συνδυαστικά τι προβλέπει πραγματικά για την περίσταση.

Μεγαλε ασε το συνταγμα στην ησυχια του. Υπαρχουν υποχρεωτικοι εμβολιασμοι ηδη για σχολειο και στρατό

Απλα καποιοι στοκοι με αντικοινωνικη συμπεριφορα κρυβονται πισω απο την ασπιδα των υπολοιπων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης