LIVE

Κορωνοϊός

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

mitsotakis-layen-2410

Ο πρωθυπουργός μιλά για την άμεση ανάγκη επιστροφής στην κινητικότητα των πολιτών - Τι προτείνει στην ΕΕ

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης του σχεδίου για την παροχή πιστοποιητικού σε όσους πολίτες της ΕΕ εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη », την ώρα μάλιστα που όπως τονίζει το Politico η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ένα θετικό κίνητρο για τους πολίτες διασφαλίζοντας πως θα ενθαρρυνθούν να κάνουν το εμβόλιο.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) κατέστησε σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως έκανε νωρίτερα γνωστό το Politico, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

«Επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητή Ούρσουλα, 

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα  το 2021. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας. 

Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. 

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Προς Αυτού Εξοχότητα
Ursula Von der Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. 

Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε  προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. 

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείτε την πρωτότυπη επιστολή ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Έρχεται και το εμβόλιο της AstraZeneca - Ανοσία για ένα χρόνο από Moderna

Γιατί μπήκε σε «σκληρό» lockdown η Βοιωτία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

sok

Βγάζει κανείς νόημα ; "Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν"

Καλα τους γλενταει

Ο καθε βρωμιαρης θα ερχεται διακοπες χωρις εμβολιο εκ πεποιθησεως...

μμ

Κάποιοι ωρύονται. Αλλά κάποιοι κλείσαμε το μαγαζί μας ή την τουριστική επιχείρηση εξαιτίας της πανδημίας. Από τον περιορισμό του ιού εξαρτάται το ψωμί μας. Και που ανοίξαμε το καλοκαίρι έτρεμε η ψυχή κάθε ευσυνείδητου επαγγελματία. Θα βγει κανένα σπασμένο; Θα κλείσουμε; Θα μας αρρωστήσει κανένας εργαζόμενος; Και μόνο η στεναχώρια να πρέπει να διαλέξεις ποιος υπάλληλος θα δουλέψει και ποιον θα στείλεις σπίτι του φτάνει.

Παπαγεωργίου Βασίλειος

Ας το κάνει στην Ελλάδα τι τον ενδιαφέρει το μέτρο για όλη την ΕΕ ας κάνει η κάθε χώρα όπως νομίζει για τα συμφέροντα της. Εγώ που ζω στην Νότια Βαυαρία μισή ώρα από το Σαλτσμπιυργκ το εμβόλιο από ότι έχω καταλάβει θα μπορώ να το κάνω το καλοκαίρι με την λογική του Κυριακού δεν θα μπορώ να πάω ούτε βόλτα στο Σαλτσμπουγκ για ψώνια οπότε αν περάσει η πρόταση του προβλέπω καραντίνα έως το καλοκαίρι για όλους αυτούς που είναι νέοι και έχουν την ατυχία να μένουν κοντά στα σύνορα

Λογικος

Αν ψηφιζαμε κατι αλλο. Στην Ελλαδα του 2020 2 κομματα μπορει να ειναι κυβερνηση ή ακομη και να συγκηβερνουν αλλα 2 θα ειχαν το πρωτο λογο(Αρα θα ειχαμε τσιπρα με κατι ή κουλη με κατι). Εχετε τη πεποιθηση οτι ο τσιπρας θα εκανε κατι διαφορετικο; Οταν εδιωξε τους ιδεολογους και πραγματικα αριστερους (;) ξερεις οτι οτι του ελεγαν το εκανε περασε τα περισσοτερα νομοσχεδια της οικονομικης κρισης και με τη ληξη της επιτηρησης(αυτος λεει οτι μας εβγαλε απ τα μνημονια που οντως αλλα δε θα βγαιναμε αν δε περναγε ολα οσα περασε) πιστευετε λεω οτι θα εκανε διαφορετικα πραγματα; Οτι τους λενε κανουν και περνανε πιστευετε οτι τους νομους για εμβολιασμους και εμβολιαστικα κεντρα καποιος απ αυτους τα σκεφτηκε πραγματικα τωρα; Περασαν νομο πριν το λοκνταουν για τους εμβολιασμους δηλαδη αυτο τους εκαιγε τοτε και το σκεφτηκαν να το περασουν. Ρε καντε μας τη χαρη και αστε το διχασμο. Εκτος αν βολευτηκατε με κυβερνων κομμα και λετε τα δικα σας ολοι(που κρινετε αυτα που κανει τωρα η κυβερνηση). Οποιος και αν βγει ιδια γραμμη υπαρχει. Ιδεολογοι ή σοσιαλιστες ή δεξιοι ειναι για να μαζευουν ψηφους απ εμας που πιστευουμε σε κατι ουτοπικο, αλλα το ρεαλιστικο ειναι ενα ολοι παιρνουν γραμμη. Παγκοσμιως σου λεει θα εμβολιαστειτε. Εταιριες αεροπορικες βγαινουν και λενε θα εμβολιαστειτε αλλοιως δεν επιβιβαζουμε. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ CEO ΤΗΣ QANTAS ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ;;

τυχαία πέρναγα

εσείς που σχολιάζετε, κάνετε ποτέ τον κόπο να διαβάσετε το άρθρο;

Βγαλτε οτι προλαβαινετε

Να βγαλετε γιατι η δικη μου επιστολη (που σας πληρωνω ανεξαρτητως χρωματος) ερχεται στις καλπες. Ραντεβου εκει.

Αντιπαθής

Απαραδεκτη κινηση Μητσοτακη που γεννα πολκα ερωτηματικα την στιγμη που και οι Ευρωπαιοι ηγετες ειναι προσεκτικοι με τους εμβολιασμους η Ελλαδα δεν ειχε καμια δουλεια να πρωτοστατησει στον περιορισμο της ελευθεριας μετακινησης των πολιτων σε συναρτηση με τον εμβολιασμο τους η οχι και μαλιστα οταν ακομα και οι επθστημονες που κατασκευασαν τα εμβολια δεν ειναι ακομη σε θεση να απαντησουν με σαφηνεια για τον βαθμο προστασια τους και το σημαντικοτερο κατα ποσο ο εμβολιασθεις μεταδιδει η οχι τον ιο μια ακομη υποπτη πατατα του Ελληνα πρωθυπουργου

kwstas

Ο καλύτερος πρωθυπουργος στο σύμπαν... Ότι καλύτερο έχει να δείξει η Ελλάδα στην πολιτική και όχι μόνο ιστορία της... Κινήσεις οσίας πάντα και όχι για τους τύπους... Μπράβο Κυριάκο... Μπράβο και στη ΝΔ που άλλη μια φορά μας έσωσε σαν κράτος....

Αι σιχτιρ

Αφού έκανε το εμβόλιο και αυτός και ο Τσιπρόκιο, τώρα θα ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί? Δηλαδή ποιοι? Οι άνω των 85, οι γιατροί??? Και οι υπόλοιποι?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης