Πανεπιστήμια - Κεραμέως για νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: «Θέλετε να εισάγονται υποψήφιοι με λευκές κόλλες;»

Πανεπιστήμια - Κεραμέως για νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ: «Θέλετε να εισάγονται υποψήφιοι με λευκές κόλλες;»

«Είναι δυνατόν μέσα στην πανδημία να σχεδιάζονται νέα επαχθή μέτρα κατά των παιδιών;» τόνισε ο Νίκος Φίλης - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

kerameos_vouli
Το σχέδιο σαρωτικών αλλαγών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπερασπίστηκε η Νίκη Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας πως η εισαγωγή υποψηφίων με «λευκές κόλλες» υποβαθμίζει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα πτυχία.

Η υπουργός Παιδείας απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμανε: «Υποστηρίζετε ότι πρέπει να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο υποψήφιοι με βαθμολογίες 1 και 2 ή γράφοντας μόνο το όνομά τους; Ή υποστηρίζετε ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας; Είναι σωστό να εισέρχεται στο ίδρυμα κάποιος που το έχει δηλώσει ως διακοσιοστή επιλογή ή να εγγράφεται σε τμήμα που δεν πρόκειται να φοιτήσεις και να αποφοιτήσει και να παίρνει την θέση από κάποιον άλλο; Γνωρίζουμε όλοι ότι τουλάχιστον ένα 30% δεν αποφοιτά ποτέ; Θέλουμε ή όχι τα παιδιά μας να κάνουν στοχευμένες επιλογές και να έχουν πτυχίο με αντίκρισμα;».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «κοροϊδέψει» γονείς και φοιτητές προσφέροντας σπουδές χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. «Επιλέξαμε τον άλλο δρόμο ώστε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν και στην συνέχεια να προσφέρουμε στα παιδία μας σπουδές με εργασιακό αντίκρισμα» τόνισε.

Νωρίτερα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε σχέδιο για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Αναφορικά με το επαγγελματικό νομοσχέδιο υποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει νόμο τη μελέτη του ΣΕΒ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση οδηγώντας 15χρονα παιδιά στην ανήλικη εργασία».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντώντας στην κ. Κεραμέως είπε ότι «δικό σας παιδί είναι η εικόνα εισαγωγής φοιτητών που έχουν γράψει μόνο το όνομά τους. Εμείς λέμε ότι το Λύκειο δεν πρέπει να είναι εξεταστικό κέντρο. Έρχεστε εν μέσω πανδημίας να αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής, δημιουργώντας νέα άγχη στα παιδιά και ενώ δεν μπορούν να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης είπε ότι «δεν μας προκαλούν έκπληξη όσα είπε η υπουργός. Η έκπληξη είναι ότι εν μέσω πανδημίας το υπουργείο απουσιάζει από τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Και κάνει τα αντίθετα από όσα πρέπει» είπε για να προσθέσει «είναι δυνατόν μέσα στην πανδημία να σχεδιάζονται νέα επαχθή μέτρα κατά των παιδιών;».

Παράλληλα κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να δεχθεί την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στη φετινή εξεταστική διαδικασία. Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να κατατεθεί στη βουλή η σύμβαση τηλεκπαίδευσης, υποστήριξε ενώ υποστήριξε πως «τα παιδία δεν έχουν μαθησιακή επαφή καθώς η εξ αποστάσεως δεν υποκαθιστά την δια ζώσης».

Απαντώντας η υπουργός είπε ότι ο κ. Φίλης «ακυρώνει την τιτάνια προσπάθεια 2,2 εκατ. μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που τους τελευταίους μήνες έχουν καταφέρει με επιτυχία να φέρουν εις πέρας την μετάβαση της εκπαίδευσης από την δια ζώσης στην εξ αποστάσεως διαδικασία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε την επαγγελματική εκπαίδευση»


Η Νίκη Κεραμέω χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση ως ολιστική μεταρρύθμιση και τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις φιλοδοξούν να αλλάξουν την νοοτροπία της κοινωνίας για τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πυλώνα ώστε «από λύση ανάγκης για λίγους να καταστεί συνειδητή επιλογή για πολλούς».

Η κυρία Κεραμέως απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση ανέφερε πως «η βασική διαφορά. Το πραγματικό σημείο απόκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά ιδεολογικό. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνουμε το νομοσχέδιο για να επιδεινώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες παγώνοντας το κοινωνικό ασανσέρ. Αυτό το ασανσέρ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και οδηγεί στα πανεπιστήμια. Γι αυτό και επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ με κατάργηση των πανελλαδικών, με πράσινες σχολές και με τμήματα που δημιουργήθηκαν με βουλευτικές τροπολογίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στα παιδιά μας ότι πρέπει να μπουν στα πανεπιστήμια γιατί όλα τα άλλα είναι υποδεέστερα. Για εμάς ο ανελκυστήρας δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Για εμάς πρέπει να έχει ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες και ο νοσηλευτής του ΑΕΙ και ο νοσηλευτής από το ΙΕΚ. Ο αμπελουργός με επαγγελματική εκπαίδευση και ο οινολόγος» και πρόσθεσε «στόχος μας είναι να δώσουμε πρόσβαση σε ποιοτικές επιλογές εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Σημασία έχει οι νέοι από τις επιλογές να ανακαλύπτουν κλίσεις και ταλέντα. Επιλογές που θα τους κάνουν εκπαιδευμένους, καταρτισμένους και ευτυχισμένους».

Η υπουργός τόνισε ότι η χώρα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης με τον δείκτη να είναι στο 9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24%.

«Όλο αυτό είναι στρέβλωση που εκπορεύεται από την κακώς εννοούμενη νοοτροπία ότι η καταξίωση θα έρθει μόνο με το πτυχίο πανεπιστημίου και όχι τεχνικής εκπαίδευσης. Για εμάς δεν υπάρχει καταξιωμένη και απαξιωμένη επιλογή. Υπάρχουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των νέων αλλά και στις απαιτήσεις της αγοράς» είπε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει ««Μας κατηγορεί από ιδεοληψία η αντιπολίτευση για την προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην αγορά. Τα συμφέροντα των νέων τα σκεφτόμαστε; Θέλουμε να πάρουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά ή να βρίσκουν δουλειά;»

Κλείσιμο
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στοιχεία για την νεανική ανεργία λέγοντας «Στην ΕΕ η νεανική ανεργία είναι στο 17,6%, στην ζώνη του ευρώ στο 18,1% από 14,6% που ήταν την περασμένη χρονιά. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Φίλης: Μοχθηρό σχέδιο η επαναφορά της βάσης του 10

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης μίλησε για «μοχθηρά» και «νεοφιλελεύθερα» σχέδια εναντίον της νεολαίας. Ενώ για το σχέδιο αλλαγών στις πανελλαδικές εξετάσεις είπε «Μέσα στην πανδημία βρίσκετε ευκαιρία να αλλάξετε σύστημα εισαγωγής. Η κυβερνητική βουλγκάτο λέει «θέλετε εισαγωγή με λευκές κόλλες;» Όχι απαντάμε. Το σύστημα που προτείνετε είναι παραλλαγή της βάσης του 10. Αυτό το σχέδιο είναι μοχθηρό για την νεολαία. Όχι απλά μεροληπτικό. Θα έχουμε χιλιάδες παιδιά που δεν θα μπουν στα πανεπιστήμια και δεκάδες περιφερειακά ιδρύματα που θα κλείσουν. Αυτό διεκδικείται. Οι πρυτάνεις των περιφερειακών πανεπιστημίων θα το καταλάβουν ότι δεν λίγο δεν θα υπάρχουν».Απαντώντας δε στην αναφορά τις υπουργού για την ανάγκη πολλαπλών ασανσέρ εκπαιδευτικής ανέλιξης των νέων είπε «στις παλιές πολυκατοικίες υπήρχε ένα ασανσέρ για τους ένοικους και ένα για τα σκουπίδια. Αυτή είναι η αντίληψή σας».

Παράλληλα, ζήτησε για την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά να καταργηθούν οι εξετάσεις.

«Μέσα στην πανδημία περιμέναμε η έμφαση να δοθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην προετοιμασία για να ανοίξουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία. Η τηλεκπαίδευση αποξενώνει τα παιδιά και δημιουργεί ανισότητες. Διαβάζω μια μελέτη που λέει ότι το 30% των μαθητών δεν έχει εξοπλισμό και το 25% μπαίνει από κινητό. Αυτό είναι το επίπεδο για το οποίο επαίρεστε . Υπάρχει σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα μετά τα Χριστούγεννα. Να μειώσετε την ύλη καθώς αυτή δεν έχει διδαχτεί. Να μην γίνουν εξετάσεις. Να αναβληθεί η τράπεζα θεμάτων» ειπε χαρακτηριστικά.

Κεγκέρογλου: ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα ΤΕΙ και η ΝΔ την επαγγελματική εκπαίδευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τις απόπειρες – όπως είπε – της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξουν την ενημέρωση. «Σας βολεύει η δικομματική μονοφωνία. Σας βολεύει που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο αλλά περιμένει – καραδοκεί για την δική σας φθορά» είπε ο κ. Κεγκέρογλου για να προσθέσει «Εμείς διαφέρουμε. Έχουμε εναλλακτική πρόταση για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Και ακούμε τώρα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν έρθει θα καταργήσει αυτά που κάνει η ΝΔ σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατήργησε τα ΤΕΙ, την τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Στον δρόμο που χάραξε ο Γαβρόγλου έρχεται η ΝΔ να καταργήσει και την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Ο ένας ήθελε πανεπιστήμονες και εσείς ειδικευμένους εργάτες. Διαφωνούμε με την αντίληψη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προτάσσουν τις σκοπιμότητες κομματικές και άλλες»

«Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει το έργο της κυβέρνησης. Δεν είναι άβουλα όντα οι πολίτες» εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας. Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε «η κυβέρνηση συνεπής και φέρνει την μεταρρυθμιστική τομή».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα τις ημέρες των εορτών

Οι κατάσκοποι στο Καστελόριζο: Κατέγραφαν πόσοι φρουρούν το νησί, πότε αλλάζουν και κινήσεις υποβρυχίων

Βίαιος και με πισώπλατο χτύπημα ο θάνατος του 42χρονου επιχειρηματία στη Νιγρίτα – Τι είπε ο ιατροδικαστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης