Στο «στόχαστρο» της Γενί Σαφάκ ο «Χάρτης της Σεβίλλης»

Στο «στόχαστρο» της Γενί Σαφάκ ο «Χάρτης της Σεβίλλης»

Που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα

xartis2
Συνεχίζει την προσπάθεια αποδόμησης του «Χάρτη της Σεβίλλης» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, παραβλέποντας ωστόσο πως αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αυτός που σχεδίασε τον χάρτη ομολόγησε την κατοχή. Έτσι γεννήθηκε ο Χάρτης της Σεβίλλης» η Γενί Σαφάκ, παρουσιάζει το αφήγημα της Άγκυρας, γύρω από την μελέτη του ισπανικού πανεπιστημίου, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους γείτονες.

xartis1


«Ο Χάρτης της Σεβίλλης που είναι το νομικό πάτημα του σχεδίου της Ελλάδας και της Γαλλίας για Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, είναι αποτέλεσμα της εργασίας των καθηγητών Juan Luis Suarez de Vivero και Juan Carlos Rodríguez Mateos του πανεπιστημίου της Σεβίλλης» αναφέρει το δημοσίευμα υποστηρίζοντας πως ο Vivero στη συνέχεια παραδέχτηκε σ’ άρθρο του πως: «η Τουρκία δεν θα μπορούσε να δεχτεί αυτόν το χάρτη γιατί η ΑΟΖ της ήταν πολύ μικρή και αυτό θα δημιουργούσε οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο «Χάρτης της Σεβίλλης» έφερε στα πρόθυρα πολέμου Ελλάδα και Τουρκία και πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα τον θεωρεί μη έγκυρο. «Ο σημερινός αμφισβητούμενος χάρτης εμφανίστηκε μετά από εργασία που πραγματοποίησαν τότε ο ειδικός σε θέματα θαλάσσιας γεωγραφίας καθηγητής Juan Luis Suarez de Vivero του πανεπιστημίου της Σεβίλλης. Ο χάρτης που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Ανατολική Μεσόγειο, που όπως δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα, εμφανίστηκε το 2007 και είναι αποτέλεσμα εργασίας του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, μετά από αίτημα φορέων που συνδέονται με την Ε.Ε, σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο Πέλαγος και Μεσόγειο Θάλασσα».

Κλείσιμο
xartis3



Στο ρεπορτάζ της Γενί Σαφάκ, μίλησε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Χακαν Καράν ο οποίος χαρακτήρισε τον «Χάρτη της Σεβίλλης» ως «μονόπλευρη ακαδημαϊκή εργασία» κατηγορώντας πως πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια που στρέφεται κατά της Τουρκίας. «Αυτή η στρατηγική είναι μέρος της «Μεγάλης Ιδέας» της Ελλάδας, στο πλαίσιο σταδιακής της επέκτασης» σχολίασε προκλητικά, αποφεύγοντας κάθε αναφορά πως ο επίμαχος χάρτης προέκυψε με βάση όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, δοθέντος πως σύμφωνα με τη σύμβαση UNCLOS τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ, κάτι που δεν αποδέχεται για ευνόητους λόγους η Τουρκία.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ακούστε τι λέει καθηγητής πνευμονολογίας στο protothema.gr για την ακτινογραφία-σοκ 38χρονου με κορωνοϊό

Μεξικό: Η εξωτική βίλα του Εσκομπάρ που μεταμορφώθηκε σε πεντάστερο boutique hotel

Ο Ράιαν Ρέινολντς θέλει να αγοράσει τη Ρέξαμ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης